Мотиви към Присъда №253/23.05.2017г., постановена по НОХД №220/2017г. по описа на Разградския районен съд .

                Разградска районна прокуратура  е повдигнала обвинение срещу М.И. ***  за това, че за времето от 22.09.2016г. до 07.11.2016г. в гр. Търговище и гр.Разград, в условията на продължавано престъпление, както следва:

           1.За времето от 22.09.2016г до 29.09.2016г., в гр. Търговище в съучастие като помагач с неизвестни по делото лица, действали като извършители, с цел да набави за себе си и за неизвестните лица имотна облага, умишлено е улеснил извършителите, които възбудили и поддържали у С.С.Д., В.И.Ф. и М.Р.В.,*** заблуждение, че за провеждането на полицейска операция по залавянето на телефонни измамници е необходимо всеки един от тях да хвърли от терасата парична сума, с което е нанесъл имотна вреда на С.С.Д. в размер на 3000лв., на В.И.Ф. в размер на 1500лв., и на М.Р.В. в размер на 1955, 83лв.,

          2.За времето от 05.10.2016г. до 07.11.2016г в гр. Търговище и гр. Разград в съучастие като помагач с неизвестни по делото лица, действали като извършители и Г.С.К. ***, действал като помагач, с цел да набави за себе си, за Г.С.К. и за неизвестните лица имотна облага, умишлено е улеснил извършителите, които възбудили и поддържали у А.С.А. ***, Д.И. Д. и К.С.Д. от с.гр., Х.В.Й. от с.гр., Д.К.Г. ***, Н.С.Ц. ***, Б.И.Й. от с.гр., И.К.Г. от с.гр.; Т.Й.Д. от с. гр. и у В.М. С. от с. гр. заблуждение, че за провеждането на полицейска операция по залавянето на телефонни измамници е необходимо всеки един от тях да хвърли от терасата парична сума, с което е нанесъл имотна вреда на А.С.А. в размер на 850лв., на Д.И. Д.и К.С.Д. в размер на 3500лв., на Х.В.Й. в размер на 8000лв., на Д.К.Г. в размер на 14000 лева; на Н.С.Ц. в размер на 2200 лева и златни накити- 1 златна пендара, 1 златен синджир, 1бр. златна халка, 7бр. златни пръстени и 1бр. златен синджир с висулка и кръстче на обща стойност 2467, 50лв. или общо вреда на стойност 4667, 50лв.; на Б.И.Й. в размер на 2000 лева; на И.К.Г. в размер на 4000 лева; на Т.Й.Д. в размер на 10000 лева и на В.М.С. *** в размер на 750 лева, като общия размер на причинената вреда възлиза на 55 723, 33лв. - големи размери -престъпление по чл. 210, ал.1, т. 5 във вр.с чл. 209, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал.1 във вр. с чл. 20, ал. 4 от НК.

              Повдигнато е обвинение и срещу Г.С.К. *** за това, че  за времето от 05.10.2016г. до 07.11.2016г в гр. Търговище и гр. Разград в условията на продължавано престъпление в съучастие като помагач с неизвестни по делото лица, действали като извършители и М.И. ***, действал като помагач, с цел да набави за себе си, за М.И.И. и за неизвестните лица имотна облага, умишлено е улеснил извършителите, които възбудили и поддържали у А.С.А. ***, Д.И. Д.и К.С.Д. от с.гр., Х.В.Й. от с.гр., Д.К.Г. ***, Н.С.Ц. ***, Б.И.Й. от с.гр., И.К.Г. от с.гр.; Т.Й.Д. от с. гр. и у В.М. С.от с. гр. заблуждение, че за провеждането на полицейска операция по залавянето на телефонни измамници е необходимо всеки един от тях да хвърли от терасата определена парична сума, с което е нанесъл имотна вреда на А.С.А. в размер на 850лв., на Д.И. Д.и К.С.Д. в размер на 3500лв., на Х.В.Й. в размер на 8000лв., на Д.К.Г. в размер на 14000 лева; на Н.С.Ц. *** в размер на 2200 лева и златни накити- 1 златна пендара 1 златен синджир, 1бр. златна халка, 7бр. златни пръстени и 1бр. златен синджир с висулка и кръстче на обща стойност 2467, 50лв. или общо вреда на стойност 4667, 50лв. ; на Б.И.Й. в размер на 2000 лева; на И.К.Г. от гр. в размер на 4000 лева; на Т.Й.Д. в размер на 10000 лева и на В.М.С. *** в размер на 750 лева, като общия размер на причинената вреда възлиза на 49 267, 50лв - големи размери -престъпление по чл. 210, ал.1, т. 5 във вр.с чл. 209, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал.1 във вр. с чл. 20, ал. 4 от НК.

                В заседанието пред РРС представителят на РРП подържа обвиненията, счита ги за доказани и предлага на съда да наложи на подсъдимите  съответни наказания.

По отношение на подсъдимите производството е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, а именно по реда на чл.371, т.2 от НПК, при което те са признали изцяло обстоятелствата по обвинителния акт и съдът е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанията и няма да събира доказателства за фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Като граждански ищци срещу подсъдимите са конституирани пострадалите Т.Й.Д., Б.И.Й. и Н.С.Ц. претендиращи заплащане на имуществени вреди.

Съдът, като обсъди събраните доказателства, намери за установено следното:

 Подсъдимият М.И.И. е роден на ***г***. Същият е ученик, неженен,  неосъждан.

Подсъдимият Г.С.К. е роден на ***г***. Същият е неженен,  безработен, осъждан.

Подсъдимите  М. И. и Г. К. ***. Те се познават отдавна и са в приятелски отношения.

През м. 09.2016г. подс. И. публикувал в интернет обява, че търси работа, като оставил номера на мобилния си телефон - № **.

Няколко седмици по-късно на посочения телефон му звъннал непознат мъж, като номера от който се обаждал бил скрит. Той го попитал каква работа търси и И. му обяснил, че иска да е общ работник. След това мъжът му казал, че ако иска може да работи за него. Подробно му обяснил, че ще работи като куриер, като ще взема пратки от незаконни пари. Работата му била да взема пари, хвърлени от терасите, които след това да носи на определено място. Обяснил му, че така може да изкарва по 150лв. на ден. Подсъдимият разбрал, че става въпрос за пари от измами, но въпреки това  и се съгласил да помага на измамниците.

               1.Св. С.С. ***. На 22.09.2016г. вечерта тя била в дома си. Към 19ч. на домашния й телефон 0601/83093 звъннал непознат мъж. Представил се за „майор Петров“. Казал й, че в момента в Търговище има телефонни измамници и ако случайно й се обадят да свърже с него на тел. 131. Около 5 минути след това на домашния й телефон се обадила жена, която се престорила за дъщеря й, като й казала, че си е счупила крака и я помолила да й изпрати 20 000лв. Св. Д. казала, че няма такива пари. Затворила телефона и веднага набрала тел. 131, мислейки си че ще говори с майор Петров. Обадил се същия мъж и тя му разказала какво е станало. След това му продиктувала и мобилния си телефон - **. Веднага след това на домашния й телефон звъннал мъж, който се представил за доктор и я попитал дали е приготвила парите за да изпрати хора да ги вземат. В същото време звъннал и мобилния й телефон, на който се обадил мъжът, представящ се за полицай. Така в един момент свидетелката говорела и по двата телефона. Лицето представящо се за доктор и казало, че след 10 минути ще дойдат хората за парите, а лицето представящо се за полицай и казало да поиска повече време, с цел да се организира залавянето на измамниците.След това тя затворила стационарния телефон. Тогава мъжът й казал да приготви парите и да се скрие в банята и да не отваря външната врата на никого. Поискал адреса й за да прати полицаи там. Тогава свидетелката му продиктувала и адреса си.Той продължил да й говори, че трябва да даде всичките пари, за да могат да хванат измамниците, които били пред вратата на дома й. След това й казал, да увие парите в найлонова торба и да ги пусне през задната тераса на жилището. Свидетелката Д. повярвала на думите на мнимия полицай, че хвърляйки парите, ще съдейства за залавянето на измамници, след което парите ще й бъдат върнати. Мотивирана от това тя събрала сумата от 3000лв. в банкноти от по 100лв., увила ги в една найлонова торбичка и ги пуснала през терасата, като през цялото това време лицето, представящо се за полицай продължавало да й говори по мобилния телефон.

             Междувременно подс. И. получил обаждане, че трябва да отиде на този адрес в гр. Търговище и да гледа към терасите откъдето ще бъде хвърлена чанта с пари. Подсъдимият  отишъл до там, като се ориентирал по Джи ПИ Еса на мобилния си телефон. След като св. Д. хвърлила торбичката с пари, подсъдимия отишъл и ги взел. Впоследствие по указание на непознатия мъж той занесъл парите до гр. Горна Оряховица, където ги оставил на спирка, намираща се пред болницата, като преди това взел от тях сумата от 150 лв.

       2. Св. В.Ф. *** . На 26.09.2016г. тя била в дома си. Към 09ч. на домашния й телефон ** звъннал непознат мъж. Представил се за „майор Петров“ от криминална полиция. Казал й, че са задържали четирима измамници, като в компютъра им намерили и нейния тел. номер. Предупредил я , ако й се обадят веднага да се свърже с него. Около 5 минути след това на домашния й телефон се обадила жена, която й казала, че дъщеря й е в болница. След това телефона взел мъж, който й казал, че има пари и трябва да ги даде. Започнал да я заплашва. Св. Ф. затворила телефона и веднага набрала тел. 144, мислейки си че ще говори с майор Петров. Обадил се същия мъж и й казал да приготви парите, и да ги хвърли през терасата, за да хванат измамниците в момента, в който ги вземат. След това щели да й ги върнат. Свидетелката повярвала на думите на мнимия полицай, че давайки парите, ще съдейства за залавянето на измамници, след което парите ще й бъдат върнати. Малко след това тя събрала сумата от 1500лв., сложила ги в плик, увила ги в една найлонова торбичка и ги пуснала през терасата.

         Междувременно подс. И. получил обаждане, че трябва да отиде на този адрес в гр. Търговище. Подсъдимият отишъл до там. След като св. Ф. хвърлила торбичката с пари, подсъдимият отишъл и ги взел. Впоследствие по указание на непознатия мъж той занесъл отново парите до гр. Горна Оряховица, където ги оставил на спирка, намираща се пред болницата, като преди това взел от тях сумата от 150 лв.

           3.Св. М.В. *** . На 29.09.2016г. тя била в дома си. Към 18ч. на домашния й телефон ** звъннал непознат мъж. Представил се за „инспектор Петров“ от криминална полиция. Казал й, че са в града има измамници, които имали и нейния тел. номер. Предупредил я , ако й се обадят веднага да се свърже с него на тел. 144. Малко след това на домашния й телефон се обадила жена, която казала, че е дъщеря й и че и трябват 50000 лв.  След това телефона взел мъж, който й казал, че е лекар и настоявал да намери парите. Св.В.  затворила телефона и веднага набрала тел. 144. Обадил се същия мъж, представящ се за полицай и й казал да приготви парите, и да ги хвърли през терасата, за да хванат измамниците в момента, в който ги вземат. След това щели да й ги върнат. Свидетелката повярвала на думите на мнимия полицай, че давайки парите, ще съдейства за залавянето на измамници, след което парите ще й бъдат върнати. Малко след това тя събрала сумата от 1000 евро, сложила ги в плик, увила ги в една найлонова торбичка и ги пуснала през терасата.

               Междувременно подс. И. получил обаждане, че трябва да отиде на този адрес в гр. Търговище. Подсъдимият отишъл до там. След като св. В. хвърлила торбичката с пари, подсъдимият отишъл и ги взел. Впоследствие по указание на непознатия мъж той занесъл отново парите до гр. Горна Оряховица, където ги оставил нанеустановено място, като преди това взел от тях сумата от 150 лв.

             След тези случаи   подс. И. се уплашил да работи сам и се свързал с подс. Г. К.. Последният се бил върнал от чужбина и си търсел работа. Подс. И. му обяснил в какво се състои работата и подс. К. разбрал, става дума за пари от измами и че така ще помагат на неизвестни измамници. Въпреки това се съгласил да участва.

                 4. На 04.10.2016г. подс. И. и подс. К. получили обаждане от неизвестния измамник, който им казал, че на следващия ден трябва да отидат в гр. Разград. На посочената дата двамата отишли в гр. Разград с автобус.

               Св. Д.К.Г. *** . На 05.10.2016г. тя била в дома си, когато на домашния й телефон **звъннала жена, която казала, че е  дъщеря й й казала, че си е счупила крака и за операцията били необходими 20 000 лв. Свидетелката нямала дъщеря, разбрала, че се опитват да я измамят и затворила телефона. Малко по-късно телефона отново звъннал. Обадил се мъж, който се представил като „заместник-главен прокурор Георгиев“.  Казал й, че са в града има измамници, които имали и нейния тел. номер. Казал й да се свърже с него на тел. 144 за да са в постоянна връзка. Св. Г. звъннала на този номер  и мъжът продължил да говори с нея. В този момент отново звъннал домашния й телефон, като мъжки глас й заявил, че ако не даде исканите пари ще я накълца. В същото време по мобилния си телефон тя говорела и с мъжа, представящ се за прокурор. Последният й давал инструкции, като й казвал да поиска отсрочка за да събере парите, както и да съберяла всички бижута и да ги сложела в хладилника за да не ги намерят. Казал още, че щели да сложат трима снайперисти в района, които щели да стрелят на месо.Свидетелката събрала сумата от 14 000лв. и казала това на мнимия прокурор. Парите били в една пачка, обвита с ластик. Мъжът представящ се за прокурор й казал да пусне събраната сума през прозореца на терасата и след това да се скрие в банята, за да не бъдела простреляна. Свидетелката повярвала на думите на непознатия, че хвърляйки парите, ще съдейства за залавянето на измамници, след което парите ще й бъдат върнати. Мотивирана по този начин тя отворила прозореца на терасата и пуснала пачката с пари. Видяла, че падат върху покрива на гараж, след което се скрила в банята.

       Междувременно подсъдимите М. И. и Г. К. получили обаждане от неизвестния извършител, че трябва да отидат на дадения адрес , където живеела св. Г.. Те  отишли до адреса. Видели, как св. Г. хвърля парите през терасата и те паднали на покрива на гараж. Подс. И. се качил и ги взел. Впоследствие по указание на непознатия мъж двамата занесли парите до гр. Велико Търново, където ги оставили в близост до автомивка. От тези пари двамата взели по 450лв., като възнаграждение и 200лв. за път. След това се прибрали в гр. Търговище.

             5.Св. А.А. е пенсионер и живее в гр. Т.. На 11.10.2016г. бил в дома си. Към 17ч. на домашния му телефон ** звъннал непознат мъж. Представил се за „следовател Петров“ от МВР. Казал му, че в града има измамници, които имали телефонния му номер. Предупредил го, ако му се обадят, веднага да се свърже с него на тел. 131. Малко след това на домашния му телефон се обадил  мъж, който се представил за доктор. Свидетелят не му повярвал и мъжът започнал да го псува и заплашва. Св. А. затворил телефона и веднага набрал тел. 131. Обадил се същия мъж, представящ се за полицай. Той му казал да приготви парите, да ги сложи в торбичка и да ги хвърли през терасата, за да хванат измамниците в момента, в който ги вземат. Казал му да не се показва, тъй като можело да стрелят. Поискал му адреса и казал, че ще прати екип на мястото. Свидетеля повярвал на думите на непознатия, че хвърляйки парите, ще съдейства за залавянето на измамници, след което парите ще му бъдат върнати. Той събрал сумата от 850лв., сложил ги в плик, увил ги в една найлонова торбичка и ги пуснал през терасата. През цялото време, мъжът представящ се за полицай му говорел по телефона, като го убеждавал, че след като хванат измамниците той лично ще му върнел парите.

           Междувременно подсъдимите М.  И. и Г. К. получили обаждане, че трябва да отидат на дадения адрес в гр. Търговище, където живеел св. А.. Подсъдимите отишли до там. След като св. А. хвърлил торбичката с пари, подсъдимите ги взели. Впоследствие по указание на непознатия мъж те занесли парите до гр. Горна Оряховица, където ги оставили на неустановено място, като преди това си взели от тях пари, които разделили.

            6. Св. Д.И. Д.и К.С.Д. са съпрузи- пенсионери и живеят в гр. Т. На 12.10.2016г. към 13ч. на домашния им телефон ** звъннал непознат мъж. Представил се прокурор от районна прокуратура гр. Търговище. Казал й, че в момента в Търговище има телефонни измамници, които разполагали с техния тел. номер. След това свидетелката дала телефона на съпруга си да разговаря. Св. Д.взел телефона и мъжът му заявил, че трябва да съдействат за залавянето на измамници. Малко след това се обадил друг мъж, представящ се за доктор. Започнал да псува и да се заканва, че ще прател хора да им извадят очите, като заявил, че трябва да дадат 4 000лв. за операция. Малко след това звъннал друг мъж, представящ се за полицай, който поискал информация за адреса им за разположението на терасите. След това отново звъннал мъжът, представящ се за доктор и и му казал, че има пет минути да събере парите. Св. Д.му отговорил, че има 3 500лв. събрани и непознатия му казал да ги пусне през терасата. След него отново звъннал мъжът, представящ се за полицай и му казал да пусне парите през терасата, след което да се скрият в банята. Обещал, че след като хванат измамниците лично щял да върне парите на свидетелите.

       Свидетелите  Д.и Д. повярвали на думите на мнимия полицай, че хвърляйки парите, ще съдействат за залавянето на измамници, след което парите ще им бъдат върнати. Събрали сумата от 3 500лв. увили ги в една найлонка. Св. Д.ги пуснал през прозореца на терасата, след което двамата се скрили в бонята.

           Междувременно подсъдимите М. И. и Г. К. получили обаждане, че трябва да отидат на дадения адрес в гр. Търговище. Те отишли до там. След като св. Д.хвърлил торбичката с пари, подсъдимите  ги взели. Впоследствие по указание на непознатия мъж те занесли парите до гр. Горна Оряховица, където ги оставили на неустановено място, като преди това си взели от тях пари, които разделили.

             7. Св. Х.В.Й. ***. На 17.10.2016г. около 14ч. тя била в дома си, когато звъннал домашния й телефон **. Обадила се мъж, който започнал да плаче, като казал, е станала голяма катастрофа и трябват 30 000лв. Попитал я дали има пари и тя му казала, че има в банката. Той й казал, че има 40 минути да изтегли всички пари. Ако не ги дадяла щял да й счупи краката и да и запали къщата и други заплахи. Веднага след това звъннал и мобилния й телефон. Отсреща се обадил мъж, който се представил за „полицай Г. Георгиев. Казал й, че трябва да съдейства на полицията за залавянето на телефонни измамници и те да лежат в затвора 30 години. Казал й да изтегли колкото пари има в банка и да ги даде на телефонните измамници, за да могат да ги хванат с тях. Свидетелката повярвала на това, което говорел мъжа, представящ се за полицай, че давайки парите, ще съдейства за залавянето на измамници, след което парите ще й бъдат върнати, като освен това била много притеснена от предшестващите заплахи. Мотивирана от това решила да даде исканата сума. След това тръгнала към Централна кооперативна банка, където имала сметка, за да изтегли парите. През цялото време мъжът, представящ се за полицай я държал на телефона, включително и при тегленето на сумата. Свидетелката изтеглила сумата от 8 000лв. и казала това на мъжа. След това се прибрала и по указания на непознатия оставила парите под кофата за боклук, след което се прибрала в дома си, тъй като мъжът я предупредил, че може да почне стрелба.

            Междувременно подсъдимите М. И. и Г. К. получили обаждане от неизвестния извършител, че трябва да отидат на дадения адрес. Подсъдимите отишли до там намерили парите и ги взели. Впоследствие по указание на непознатия мъж двамата занесли парите и ги оставили на неустановено място, като взели от тях суми за себе си.

            8. Св. Н.Ц. ***. На 18.10.2016г. тя била в дома си. Към 10ч. сутринта звъннал домашния й телефон № **. Свидетелката вдигнала слушалката и остреща й се обадил непознат мъж, който казал, че дъщеря й пострадала при катастрофа и спешно се нуждае от 30 000лв. за операция. След това друг мъж започнал да я заплашва, че ако не даде парите, ще и отрежел ръцете и ще й натрошал костите. Свидетелката се уплашила и затворила телефона. Впоследствие отново звъннал и се обадил мъж който се представил за прокурор Г. Георгиев, който поискал номера на мобилния й телефон. Казал й, че в града има измамници, които имали и нейния тел. номер и че тя може да съдейства на полицията да ги хванат. Казал й да се свърже с него на тел. 144 за да са в постоянна връзка. Св. Г. звъннала на този номер от мобилния си телефон и мъжът продължил да говори с нея, като я убеждавал, че ще хванат измамниците. В това време отново звъннал стационарния й телефон и неизвестен мъж отново я заплашил, че ако не даде исканите пари ще й натроши кокалите. Едновременно с това тя говорела и по мобилния с мъжа представящ се за прокурор. Последния й давал инструкции какво да прави - а именно да събере пари и бижута и да ги хвърли през терасата, за да хванат измамниците, в момента на вземането им. Свидетелката повярвала на думите на непознатия, че давайки парите и бижутата, ще съдейства за залавянето на измамници, след което парите и накитите ще й бъдат върнати и мотивирана от това тя събрала от дома си златни накити- 1 златна пендара, 1 златен синджир, 1бр. златна халка, 7бр. златни пръстени и 1бр. златен синджир с висулка и кръстче и парична сума от 2200лв. Увила всичко във вестник и ги пуснала през терасата.  След това се скрила в банята, където стояла около час, като през това време мъжът, представящ се за прокурор я успокоявал.

                Междувременно подсъдимите М. И. и Г. К. по указания на „шефа“ били дошли в гр. Разград. Впоследствие те получили обаждане от неизвестния извършител, че трябва да отидат на дадения адрес , където живеела св. Ц.. Подсъдимите отишли до там. Те видели, как свидетелката хвърля пакета през терасата и го взели. Впоследствие по указание на непознатия мъж двамата занесли парите до гр. Бяла, където ги оставили на една спирка. От тези пари двамата взели определени суми и за себе си.След това се прибрали в гр. Търговище.

                9. Св. Б.И.Й. ***. На 24.10.2016г. тя била в дома си. Към 09, 30ч. звъннал домашния й телефон - № **. Тя вдигнала и остреща й се обадил мъж, който се представил за следовател Г. Георгиев. Заявил й, че в момента се провежда операция по залавянето на телефонни измамници, които имали и нейния тел. номер. Съответно й дал указания да му се обади при нужда на тел. 144. Малко след това телефона звъннал отново и се обадила жена, която заявила, че синът на свидетелката бил пострадал при катастрофа и били необходими пари за операция. Св. Й. затворила телефона и звъннала на дадения й от мнимия полицай телефонен номер. Тогава той поискал и от нея мобилния й тел. номер за да водят успоредни разговори с измамниците. Казал й още, че трябва да съдейства на полицията за залавянето на измамниците. Попитал я колко пари има и тя му казала, че има около 2000лв. Поинтересувал се и за златото, като я посъветвал да го прибере в хладилника, за да не го намерели. Междувременно звъннал домашния й телефон, където другия съучастник на измамника започнал да я заплашва, че трябва да даде всичките си пари и злато, защото в противен случай щели да отидат в дома й. Свидетелката предавала този разговор на мнимия полицай. Той я съветвал да не отваря на никого. След това взел адреса й и разположението на терасите. Накрая й казал да хвърли парите през южната тераса, след което да влезе в банята. Свидетелката повявала на думите на мъжът, представящ се за полицай, че хвърляйки парите, ще съдейства за залавянето на измамници, след което парите ще й бъдат върнати и мотивирана от това, събрала сумата от 2000лв. сложила ги в торбичка и ги хвърлила през терасата, след което се скрила в банята.

             Междувременно подсъдимите И. и К. по указания на „шефа“ били дошли в гр. Разград. Както било обичайно те получили обаждане от неизвестния извършител, че трябва да отидат на дадения адрес, където живеела св. Й.. Те отишли до там, видели, как свидетелката хвърля торбичката през терасата и я взели. Впоследствие по указание на непознатия мъж двамата занесли парите до гр. Велико Търново, където ги оставили до автомивка. От тези пари двамата взели известни суми за себе си. След това се прибрали в гр. Търговище.

                10. Св.И.К.Г. ***. На 26.10.2016г. тя била в дома си. Към 09ч. сутринта звъннал стационарния й телефон № **. Тя вдигнала и остреща й се обадил мъж, който се представил за прокурор Г. Георгиев. Той и заявил, че в града се провежда операция по залавянето на телефонни измамнини. Те разполагали с телефонния номер на свидетелката и вероятно щели да й се обадят. Поискал да му даде номера на мобилния си телефон за да може да разговарят по него, ако й се обадят измамниците. Тя звъннала от мобилния си телефон на дадения от него номер 144 и започнала разговор с мнимия прокурор. В същото време звъннал домашния й телефон и отсреща се обадил друг мъж, който й казал че синът и е в болница и има нужда от 30 000лв. за операция. Ако не дадяла парите, щели да я накълцат. В това време от мобилния телефон, другия съучастник, представящ се за прокурор и казал да поиска отсрочка за събиране на сумата. Поискал информация от нея за жилището й, терасите както и за това колко пари има, за да можело после да й ги върнат. Свидетелката заявила, че може да събере 4000лв. Мъжът, представящ се за прокурор и казал да ги пусне през терасата и да се скрие в банята, заради евентуална стрелба. Свидетелката Г. повярвала на думите на мнимия прокурор, че хвърляйки парите, ще съдейства за залавянето на измамници, след което парите ще й бъдат върнати и мотивирана от това сложила сумата от 4000лв. в найлонов плик и ги пуснала през терасата, след което се скрила в банята.

         Междувременно подсъдимите М. И. и Г. К. по указания на „шефа“ били дошли в гр. Разград. Този път те дошли с автомобил на свой приятел- св. Т. А., който управлявал автомобила. Заедно с тях била и приятелката на А.- св. Х. П.. А.спрял автомобила срещу ОС“ИН“ Арести след което двамата подсъдими излезли и тръгнали из града, а свидетелите останали там. Както било обичайно подсъдимите  получили обаждане от неизвестния извършител, че трябва да отидат на дадения адрес, където живеела св. Г.. подсъдимите отишли до там. Те видели, как свидетелката хвърля торбичката през терасата и я взели. Впоследствие по указание на непознатия мъж двамата занесли парите и ги оставили до пътя след гр. Попово на разклона за гр. Бяла. От тези пари двамата взели суми за себе си .След това се прибрали в гр. Търговище.

             11. Св. Т.Й.Д. ***. На 01.11.2016г. тя била в дома си. Към 11ч. преди обед звъннал стационарния й телефон № ** Тя вдигнала и остреща й се обадил мъж, който се представил за старши следовател Георгиев от МВР. Същият и заявил, че града се провежда операция по залавянето на телефонни измамници и е необходимо да съдейства на полицията за залавянето им. Те разполагали с телефонния номер на свидетелката и вероятно щели да й се обадят. Поискал да му даде номера на мобилния си телефон за да може да разговарят по него, ако й се обадят измамниците. Заявил й да следва инструкциите му и да не се притеснява. След това той й звъннал по мобилния телефон за да бъдели в постоянна връзка. В същото време звъннал домашния й телефон и отсреща се обадила жена, като се представила за дъщеря й и плачела, тъй като й били счупени краката. В същото време друг мъж, започнал да говори в телефонната слушалка, да ругае и да псува, като й поискал 30 000лв. Ако не дадяла парите щял да й отреже главата. В това време от мобилния телефон, другият съучастник, представящ се за полицай и казал да изпълнява указанията на измамниците. Поискал информация от нея за жилището й, терасите както и за това колко пари има, за да можело после да й ги върнат.Свидетелката заявила, че имала 10 000лв. в банка. Мъжът, представящ се за следовател и казал да отиде да ги изтегли. Свидетелката Д. повярвала на думите на мнимия полицай, че ще съдейства за залавянето на измамници, след което парите ще й бъдат върнати и мотивирана от това отишла до банка ДСК и изтеглила сумата от 10 000лв. През цялото време разговаряла с измамника, представящ се за полицай. След като се прибрала той й казал да излезе на терасата и да помята с ръце след което да пусне парите. Тя изпълнила указанията му и пуснала парите през терасата, след което се скрила в банята.

           Междувременно подсъдимите М.И. и Г. К. по указания на „шефа“ били дошли в гр. Разград. Отново били с автомобила на св. Т.А., който го управлявал. АА. спрял автомобила срещу ОС“ИН“ Арести след което двамата подсъдими излезли и тръгнали из града, а свидетелите останали там. Подсъдимите получили обаждане от неизвестния извършител, че трябва да отидат на дадения адрес, където живеела св. Д. и отишли до там. Те видели, как свидетелката хвърля торбичката през терасата и ги взели. Впоследствие по указание на непознатия мъж двамата занесли парите и ги оставили до пътя след гр. Попово на разклона за гр. Бяла. От тези пари двамата взели суми за себе си .След това се прибрали в гр. Търговище.

                12.Св. В.М.С. ***. На 07.11.2016г. тя била в дома си. Към 10ч. сутринта звъннал стационарния й телефон № *. Тя вдигнала и остреща й се обадил мъж, който й казал, че дъщеря й се нуждае от лечение. Свидетелката разбрала , че това са измамници. После телефона взел друг мъж, който се представил за доктор и казал, че трябва 50 000лв. за лечението. Тя му казала, че няма толкова пари и той започнал да я заплашва, че ще отидел при нея и ще й отрежел пръстите. Тя затворила. Малко след това телефона отново звъннал. Отсреща се обадил мъж, който се представил за служител на държавна сигурност. Попитал я дали има пари в банката и тя му казала, че има. Той я посъветвал да отиде да изтегли всички пари, защото ги крадяли от банките. Поискал информация от нея за адреса й и тя го дала. След това свидетелката отишла до банката, но не изтеглила пари, защото имало такса и тръгнала да се прибира. След това отново и звъннал мъжът, представящ се за служител на ДС. Попитал я дали е изтеглила парите и колко такса са й взели. Тя не му казала. След това той й казал да сложи парите и злато ако има в една торбичка и да ги хвърли през терасата, след което да се прибере вътре за да могат да хванат измамниците, при получаването им. Свидетелката повярвала на думите на мнимия полицай, че ще съдейства за залавянето на измамници, след което парите ще й бъдат върнати и мотивирана от това сложила в една торбичка сумата от 750лв. и ги хвърлила през терасата.

               Междувременно подс.М.  И. и Г. К. по указания на „шефа“ били дошли в гр. Разград. Те отново дошли с автомобила на св. Т.А., който го управлявал. Заедно с тях била и приятелката на АА.- св. П. АА. спрял автомобила срещу ОС“ИН“ Арести след което двамата подсъдими излезли и тръгнали из града, а свидетелите останали там. Както било обичайно те получили обаждане от неизвестния извършител, че трябва да отидат на дадения адрес, където живеела св. С.. Подсъдимите отишли до там. Те видели, как свидетелката хвърля торбичката през терасата и го взели. Подс. К. тръгнал да вземе пакета. В същото време той бил задържан от служители на РУМВР- Разград. Подс. И. успял да избяга, но по-късно бил задържан в гр. Търговище.

              Видно от назначената оценъчна експертиза общата стойност на вредите причинени на пострадалите възлиза на 55 723, 33лв.

              Изложената фактическа обстановка съдът намира за безспорно доказана. Същата се установява от показанията на свидетелите разпитани на досъдебното производство, заключението оценъчната експертиза, писмените доказателствени материали. Тези доказателства подкрепят напълно признанията на подсъдимите, поради което и съдът приема, че обстоятелствата, отразени в обвинителния акт са доказани по несъмнен начин.

          Така изложената  фактическа обстановка налага следните правни изводи:

            С деянието си подсъдимият М.И.И. е осъществил състава на престъплението по чл. 210, ал.1, т. 5 във вр.с чл. 209, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал.1 във вр. с чл. 20, ал. 4 от НК, тъй като  за времето от 22.09.2016г. до 07.11.2016г. в гр. Търговище и гр.Разград, в условията на продължавано престъпление, както следва:

            1.За времето от 22.09.2016г до 29.09.2016г., в гр. Търговище в съучастие като помагач с неизвестни по делото лица, действали като извършители, с цел да набави за себе си и за неизвестните лица имотна облага, умишлено е улеснил извършителите, които възбудили и поддържали у С.С.Д., В.И.Ф. и М.Р.В.,*** заблуждение, че за провеждането на полицейска операция по залавянето на телефонни измамници е необходимо всеки един от тях да хвърли от терасата парична сума, с което е нанесъл имотна вреда на С.С.Д. в размер на 3000лв., на В.И.Ф. в размер на 1500лв., и на М.Р.В. в размер на 1955, 83лв.,

            2. За времето от 05.10.2016г. до 07.11.2016г в гр. Търговище и гр. Разград в съучастие като помагач с неизвестни по делото лица, действали като извършители и Г.С.К. ***, действал като помагач, с цел да набави за себе си, за Г.С.К. и за неизвестните лица имотна облага, умишлено е улеснил извършителите, които възбудили и поддържали у А.С.А. ***, Д.И. Д.и К.С.Д. от с.гр., Х.В.Й. от с.гр., Д.К.Г. ***, Н.С.Ц. ***, Б.И.Й. от с.гр., И.К.Г. от с.гр.; Т.Й.Д. от с. гр. и у В.М. С.от с. гр. заблуждение, че за провеждането на полицейска операция по залавянето на телефонни измамници е необходимо всеки един от тях да хвърли от терасата парична сума, с което е нанесъл имотна вреда на А.С.А. в размер на 850лв., на Д.И. Д.и К.С.Д. в размер на 3500лв., на Х.В.Й. в размер на 8000лв., на Д.К.Г. в размер на 14000 лева; на Н.С.Ц. в размер на 2200 лева и златни накити- 1 златна пендара, 1 златен синджир, 1бр. златна халка, 7бр. златни пръстени и 1бр. златен синджир с висулка и кръстче на обща стойност 2467, 50лв. или общо вреда на стойност 4667, 50лв.; на Б.И.Й. в размер на 2000 лева; на И.К.Г. в размер на 4000 лева; на Т.Й.Д. в размер на 10000 лева и на В.М.С. *** в размер на 750 лева, като общия размер на причинената вреда възлиза на 55 723, 33лв. - големи размери.

             С деянието си подсъдимият Г.С.К. е осъществил състава на престъплението по чл. 210, ал.1, т. 5 във вр.с чл. 209, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал.1 във вр. с чл. 20, ал. 4 от НК, тъй като    за времето от 05.10.2016г. до 07.11.2016г в гр. Търговище и гр. Разград в условията на продължавано престъпление в съучастие като помагач с неизвестни по делото лица, действали като извършители и М.И. ***, действал като помагач, с цел да набави за себе си, за М.И.И. и за неизвестните лица имотна облага, умишлено е улеснил извършителите, които възбудили и поддържали у А.С.А. ***, Д.И. Д.и К.С.Д. от с.гр., Х.В.Й. от с.гр., Д.К.Г. ***, Н.С.Ц. ***, Б.И.Й. от с.гр., И.К.Г. от с.гр.; Т.Й.Д. от с. гр. и у В.М. С.от с. гр. заблуждение, че за провеждането на полицейска операция по залавянето на телефонни измамници е необходимо всеки един от тях да хвърли от терасата определена парична сума, с което е нанесъл имотна вреда на А.С.А. в размер на 850лв., на Д.И. Д.и К.С.Д. в размер на 3500лв., на Х.В.Й. в размер на 8000лв., на Д.К.Г. в размер на 14000 лева; на Н.С.Ц. *** в размер на 2200 лева и златни накити- 1 златна пендара 1 златен синджир, 1бр. златна халка, 7бр. златни пръстени и 1бр. златен синджир с висулка и кръстче на обща стойност 2467, 50лв. или общо вреда на стойност 4667, 50лв. ; на Б.И.Й. в размер на 2000 лева; на И.К.Г. от гр. в размер на 4000 лева; на Т.Й.Д. в размер на 10000 лева и на В.М.С. *** в размер на 750 лева, като общия размер на причинената вреда възлиза на 49 267, 50лв - големи размери.

           Двамата подсъдими са участвали като помагачи на неизвестни лица, които лица са действали като съизвършители при измамите. Ролята на подсъдимите е била да вземат парите, хвърляни от пострадалите и да ги пренасят до указано им място. Подсъдимите са действали с пряк умисъл. Всеки от подсъдимите е участвал в множество такива измами  - извършили множество деяния за сравнително кратък период от време, които осъществяват поотделно състави на едно и също престъпление, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, при което последващите се явяват от обективна и субективна страна продължение на предшестващите поради което престъпната им дейност се явява осъществена  в условията на продължавано престъпление. Подсъдимият М. И. е участвал във всички разглеждани измами, а подсъдимият Г. К. се е включил след първите извършени измами. Размера на причинените имуществени вреди, по отношение на участието на всеки от двамата подсъдими,  покрива критерия „големи размери“, тъй като надхвърля определения като такъв размер от 70 минимални работни заплати за страната за периода.

Индивидуализирайки наказанието на подсъдимия М.И. съдът отчита като смекчаващо обстоятелство чистото му съдебно минало, направените признания, изразеното съжаление. Отчита се и сравнително младата му възраст. Съдът отчита като отегчаващо обстоятелство това, че става дума за немалко извършени деяния, което сочи на проявена упоритост, налице са вреди надхвърлящи значително необходимата база за критерия „големи размери“.  При това съдът намира, че на този подсъдим следва да се определи  наказание лишаване от свобода в размер на три години, което наказание  е над минималния законов размер и е под средния размер. С оглед правилото на чл.58а, ал.1 от НК това наказание се намалява с една трета и на подсъдимия следва да се наложи наказание в размер на две години лишаване от свобода. Съществен е въпросът дали същото наказание следва да се търпи ефективно или може да бъде отложено, доколкото формалните предпоставки за условно осъждане са налице. Като изхожда от чистото съдебно минало на подсъдимия М. И. и като отдава съществено значение на младата му възраст- към момента на деянията едва  е бил навършил пълнолетие- съдът намира, че изтърпяването на така наложеното наказание следва да се отложи за изпитателен срок от пет години  на основание чл.66, ал.1 от НК. Съдът намира, че може да се разчита, че подсъдимият би се поправил и без ефективно изтърпяване на наказанието. По-дългият изпитателен срок се налага с оглед все пак немалката тежест на извършеното престъпление и необходимостта от по-осезателно въздействие спрямо подсъдимия И..

               Индивидуализирайки наказанието на подсъдимия Г.К. съдът отчита като смекчаващо обстоятелство  направените признания. Съдът отчита като отегчаващо обстоятелство предишните осъждания на този подсъдим, това, че става дума за немалко извършени деяния, което сочи на проявена упоритост, налице са  щети значително надхвърлящи необходимата база за критерия „големи размери“.  При това съдът намира, че на този подсъдим следва да се наложи наказание лишаване от свобода в размер на три години и шест месеца, което наказание е по- близо до средния законов размер, но все пак е под него. С оглед правилото на чл.58а, ал.1 от НК това наказание се намалява с една трета и на подсъдимия следва да се наложи наказание в размер на две години  и четири месеца лишаване от свобода. Същото наказание следва да се изтърпи ефективно при строг първоначален режим в затворническо общежитие от закрит тип. Поради предходното осъждане на подсъдимия на лишаване от свобода не може да се поставя въпрос за условното му осъждане. Отделно от това престъплението предмет на настоящата присъда е извършено в изпитателния срок на наказанието лишаване от свобода в размер на девет месеца лишаване, наложено на Г. К. по НОХ№214/2016г. на РС Попово. Затова и това предходно осъждане на К. следва да се приведе в изпълнение на основание чл.68, ал.1 от НК и следва да се изтърпи при строг първоначален режим в затворническо общежитие от закрит тип.  

             Гражданските искове предявени от пострадалите, които са упражнили това си право /Б.Й., Т.Д. и Н.Ц./ се явяват основателни така както са предявени и следва да бъдат уважени именно така както са предявени – с оглед заявените от пострадалите претенции.

               Подсъдимите   следва да бъдат осъдени да заплатят и разноските по делото, както и държавна такса върху уважените размери на гражданските искове.

                  Съдът се произнесе и относно веществените доказателства.

 Мотивиран така съдът постанови присъдата  си.

                                                                

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: