Р Е Ш Е Н И Е  

Номер                            02.06.2017 г.                                      гр.Разград                    

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд                                                      състав        

На тридесет и първи май        две хиляди и  седемнадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

секретар   Пенка Тоцева

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№313 по описа за 2017 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е с правно основание чл.341 и сл. от ГПК във вр. с чл.34 от ЗС.

Депозирана е молба от Д.Е. К. – С., с която е предявен иск за делба срещу К.И.С.. Конкретно се иска делба на самостоятелен обект в сграда с идентификатор 61710.502.6399.5.6, представляващ гараж, както и на движима вещ – лек автомобил с ДК №***, марка Рено, модел Меган. Сочи, че вещите са им оставени в наследство от С. И. С. и че същите следва да бъдат допуснати до делба при законните квоти. Прилага нотариален акт за покупко-продажба, удостоверение за наследници, схема на имота, удостоверение за данъчна оценка, свидетелство за регистрация на МПС и удостоверение за застрахователната му стойност.

          Ответницата не е заявила становище по иска.

          След анализ на представените по делото писмени доказателства, съдът установи следните фактически обстоятелства: Страните по делото са наследници на С. И. С.,починал на ***г., като ищцата е преживяла съпруга, а ответницата – негова дъщеря.

          Приживе наследодателят е придобил самостоятелен обект – гараж с идентификатор 61710.502..6399.5.6, находящ се в гр.Разград, който е придобит преди брака му с ищцата, както и лек автомобил Рено Меган Сценик с рег.№*****. Няма данни същите да са били отчуждени от наследодателя приживе, от което следва, че те са част от неговото наследство и след неговата смърт правото на собственост по отношение на недвижимия имот и на движимата вещ е придобито от неговите наследници.

          Според показанията на свидетеля И. лекия автомобил е в държане на ищцата.

          В съответствие с разпоредбата на чл.9 от Закона за наследството частите на двете наследнички са равни. Ето защо самостоятелен обект – гараж с идентификатор 61710.502..6399.5.6, находящ се в гр.Разград и Рено Меган Сценик с рег.№*** следва да бъдат допуснати до делба при равин права между страните по делото.

          Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          ДОПУСКА ДО ДЕЛБА

1самостоятелен обект с идентификатор *** /шестдесет и една хиляди, седемстотин и десет, точка, петстотин и две, точка, шест хиляди триста деветдесет и девет, точка, пет, точка, шест/ по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Разград,  одобрени със заповед №РД-18-37/10.03.2008 г., с предназначение на самостоятелния обект: гараж в сграда, с площ от 19,99 кв.м. /деветнадесет цяло и деветдесет и девет стотни квадратни метра/, находящ се в сграда №5, разположена в поземлен имот с идентификатор 61710.502.6399 /шестдесет и една хиляди, седемстотин и десет, точка, петстотин и две, точка, шест хиляди триста деветдесет и девет/ находящ се в гр.Разград, с административен адрес ул. „Л. К.“, №**, ет.1, гараж *, брой нива на обекта – едно, съседни самостоятелни обекти в сграда: на същия етаж - 61710.502.6399.5.7 и 61710.502.6399.5.5, под обекта – няма, над обекта – няма/

          2. Лек автомобил Рено Меган Сценик с регистрационен №** рама № *** , двигател №***, цвят бял, който е в държане на Д.Е. К. – С., ЕГН **********

          Между Д.Е. К. – С., ЕГН ********** *** и К.И.С., ЕГН ********** *** при равни права.

          Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: