Р Е Ш Е Н И Е

Номер                                                  29.06.2017 г.                          гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                                състав

На        двадесет и девети юни        две хиляди и седемнадесета година           

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

Секретар      Ганка Атанасова

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№968 по описа за 2017 г.

 

 

Производството е по реда на Закона  за защита  от домашно насилие.

            Постъпила е молба от Р.Е.Е., в която сочи, че на 15.05.2017 г. е преживяла домашно насилие, упражнено от    М.Б.Й., с когото са бивши съпрузи. Иска спрямо него да бъдат постановени мерките за закрила по чл.5, ал.1 т.1, т. 3  и т.5 от ЗЗДН. Сочи, че  на тази дата ответникът я пресрещнал на път за работа и й се заканил с убийство.

            Ответникът   твърди, че на процесната дата е направил опит да разговаря с ищцата за общия им син.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:    Страните по делото са бивши съпрузи. Бракът им е прекратен с влязло в сила съдебно решение по бр.д.№1304/2016 г. на РРС

            Ищцата в съответствие с разпоредбата на чл.9, ал.3 от ЗДНН е представила декларация. В нея същата е посочила, че на 15.05.2017 г. в гр.Разград, между 13,30 часа и 14,00 часа , пред корпус ОП 6 в завод „Биовет“АД клон Разград ответникът с агресивен тон отправил към нея заплахи и закани с убийство с думите „ще те очистя, ще ти отрежа главата“, като тя се изплашила и побързала да се отдалечи от него. В декларацията сочи и за предишни прояви на ответника.

            По делото са представени протоколи за предупреждение, съставени от полицейски орган на ответника на 28.06.2016 г. и 12.12.2016 г., , постановление на РП Разград с отказ да се образува досъдебно производство от 13.01.2017 г.

            П.Г., началник „Охрана, сигурност и пожарна и аварийна безопасност“ в „Биовет“АД, е разпитан като свидетел по делото. В показанията си същият съобщава, че ищцата му се оплакала, че ответникът я пресрещнал и отправял закани спрямо нея за саморазправа. Тъй като в  служебните му задължения не влизало да взема отношения по частни проблеми между служители на дружеството, свидетелят информирал управителя на дружеството. След време ищцата казала на свидетеля, че не е имала повече проблеми с ответника. Свид.Д., майка на ответника, в показанията си съобщава, че същата вечер сина й споделил, че е разговарял с бившата си съпруга по повод на това, че дълго време не се бил чувал с общия им син.

           

            Представената епикриза съдът счита, че не следва да обсъжда, тъй като не бе доказана връзката между нея и процесния инцидент.

Така подадената молба е допустима предвид наличието на брак, който е прекратен. Разгледана по същество, същата се явява основателна. Всички представени по делото доказателства са косвени, като част от тях подкрепят тезата на ищцата, а друга част – тезата на ответника. При тези доказателства съдът счита, че не са опровергани декларираните от молителката обстоятелства и на основание чл.13, ал.3 от ЗЗДН съдът следва да наложи мерки за защита само на основание приложената декларация, тъй като посоченото в нея поведение на ответника се квалифицира като психическо насилие по смисъла на чл.2 от ЗЗДН.

            По отношение на мерките за защита съдът счита, че същите следва да бъдат наложени за срок под средния, предвиден в закона, а именно за срок от шест месеца, тъй като и мерките, наложени със заповед за незабавна защита са дали ефект. Освен това забраната за приближаване на работното място на ищцата след като двамата работят в един завод, в известна степен ограничава ответника.

            По отношение размера на глобата съдът взе предвид, че конкретното деяние, което се цели да бъде санкционирано  не е много тежко. Ето защо наложи санкция в размер на минимума от 200 лв. Размера на глобата е съобразена и с обстоятелството, че няма никакви доказателства за размера на доходите на ответника.

            Ответникът следва да посещава и специализирана програма по смисъла на чл.5, ал.1, т.5 от ЗЗДН. Такава към настоящия момент в гр.Разград предлага само Център на НПО Разград.

 

Р Е Ш И :

 

НАЛАГА мярка за  ЗАЩИТА на Р.Е.Е., ЕГН ********** *** за осъществена от М.Б.Й., ЕГН ********** проява на домашно насилие на 15.05.2017  г. в гр.Разград,  като:

          ЗАДЪЛЖАВА М.Б.Й., ЕГН ********** *** да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на  Р.Е.Е., ЕГН ********** ***.

          ЗАБРАНЯВА на М.Б.Й., ЕГН ********** *** да приближава жилището на Р.Е.Е., ЕГН ********** ***, местоработата й – сградата, в която работи в „Биовет“АД  - РМЦ и местата за социални контакти и отдих за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА считано от влизане в сила на съдебното решение.

          ПРЕДУПРЕЖДАВА М.Б.Й., ЕГН ********** *** за последиците от неизпълнението на заповедта – на основание чл.21 ал.2 от ЗЗДН при неизпълнение на съдебната заповед полицейският орган, констатирал нарушението  задържа нарушителя и незабавно уведомява органите на прокуратурата.

ЗАДЪЛЖАВА М.Б.Й., ЕГН ********** *** да посещава специализирана програма към Консултативен център по проблемите на домашното насилие към Център на НПО в Разград, ж.к.“Освобождение“, №34, тел. 0898552688.

          ПРЕДУПРЕЖДАВА М.Б.Й., ЕГН ********** ***  за последиците от неизпълнението на заповедта – на основание чл.21 ал.2 от ЗЗДН при неизпълнение на съдебната заповед полицейският орган, констатирал нарушението  задържа нарушителя и незабавно уведомява органите на прокуратурата.

          ОСЪЖДА М.Б.Й., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РС Разград глоба в размер на 200 лв. /двеста лева/ на основание чл.5, ал.3 от ЗЗДН, както и сумата 25 лв. /двадесет и пет лева/ държавна такса по настоящото дело.

          Решението подлежи на обжалване пред РОС в 7-дневен срок от днес.           

          Препис от решението да се връчи на страните и да се изпрати на ОД на МВР и на Център на НПО в Разград, ж.к.“Освобождение“, №34.

         

                  

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: