Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                                     № 255, 22.06.2017г., гр.Разград

            В ИМЕТО НА НАРОДА

         РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

         На двадесет и трети Май  2017 година,

        в публично заседание, в състав:

                                                                         Председател: Николай Борисов

        Секретар:,

        Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 240 по описа за 2017                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

        Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

        Постъпила е жалба от Е.С.Р. ЕГН ********** ***, против  Наказателно постановление № 99/02.03.2017г. на Директор на Регионална Дирекция по горите – Русе, с което за нарушение на чл. 84, ал.1 вр. чл.43, ал.3,т.1 от Закон за лова и опазване на дивеча е   наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 100.00 лева, на основание чл. 84, ал.1 от Закон за лова и опазване на дивеча,  както и лишаване от право на ловуване за срок от три години на основание чл.94, ал.1 от Закон за лова и опазване на дивеча.

Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно.

        За въззиваемата страна –  Регионална Дирекция по горите – Русе се явява проц. представител, който счита жалбата за неоснователна и моли обжалваното НП да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.

        Контролираща страна РП – Разград, уведомени – не изпращат представител.

        Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

На 24.12.2016г. ловната дружинка от с. Дянково,       обл. Разград,  излязла на групов лов за дива свиня с Разрешително за групов лов  - бл. № 011151. Поради наличие на данни за осъществявани неправомерни действия от страна на ловните дружинки в района, от ДЛС „ Воден – Ири Хисар „ били сформирани два екипа от служители, които да осъщестяват контрол. Единият екип бил от Директора на ДЛС и св. К. Г. – Гл. Лисничей, които се движели в района на ловната дружинка от с. Йонково. Вторият екип бил съставен от свидетелите Д. Д. – ловен стражар и Г. Г. – ловен надзирател. Двамата се отправили към района за ловуване на ловната дружинка от с. Дянково. Минавайки със служебният автомобил от външната страна на оградата на ДЛС, пред тях от гората на ДЛС излезли жалбоподателят и ръководителят на лова – св. М. Р., двамата били със снарядено ловно оръжие. Двамата служители на ДЛС проверили документите на ловците, след което извикали първият екип. Той пристигнал на място, като св. К. Г.отново извършила проверка на документите на ловците и разрешителното за групов лов, при което установила няколко нарушения. Нарушенията описала в съставените по време на проверката Констативен протокол № 014227/24.12.2016г. и Констативен протокол № 014228/24.12.2016г. С констативните протоколи св. К. Г.поканила жалбоподателя и св. М. Р. да се явят на 27.12.2016г. в сградата на ДЛС за съставяне на АУАН.

На 27.12.2016г. в присъствие на жалбоподателя и свидетелите Ан. А. и А. А. и двамата служители на ДЛС, св. К. Г. съставила АУАН бл. № 014303, в който процесното нарушение било описано по следния начин „... на 24.12.2016г. около 09,30ч. в землището на с. Дянково, мест. „ Черковенска яка „, отдел 138, подотдел А от ГСП на ДЛС „ Воден Ири Хисар „, лицето /жалбоподателя/ извършва движение извън населено място в границите на подотдел 138 – а с извадено от калъф и заредено оръжие, извън границите на определените в разрешителното места...”. Квалифицирала нарушението като такова по чл.84, ал.1 от ЗЛОД, връчила екземпляр от АУАН на галбоподателя, който вписал възражения. 

На база съставения АУАН било издадено и процесното НП, в което нарушението било описано „ ... Лицето ловува като извършва движение извън населено място в границите на отдел 138а с извъдено от калъф и заредено оръжие, извън границите на определените в разрешително за групов лов Серия Г № 011151, места...”. Адм. наказващият орган също квалифицирал нарушението като такова  по чл. 84, ал.1 вр. чл.43, ал.3,т.1 от Закон за лова и опазване на дивеча и наложил административно наказание  “Глоба” в  размер на 100.00 лева, на основание чл. 84, ал.1 от Закон за лова и опазване на дивеча,  както и лишаване от право на ловуване за срок от три години на основание чл.94, ал.1 от Закон за лова и опазване на дивеча.

НП редовно връчено на санкционираното лице на 08.03.2017г. Жалбата срещу него пъстъпила при адм. наказващия орган на 13.03.2017г.

        Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

        Разгледана по същество е основателна.

От писмените доказателства съдържащи се в адм. наказателната преписка, приобщени към доказателствата по делото и свидетелските показания, не се установява жалбоподателят да е осъществил от обективна и субективна страна вмененото му във вина адм. нарушение.

В Констативен протокол № 014227/24.12.2016г. е описано, че „...следните лица... Е.С.Р., които бяха застанали на пусия в границите на подотдел 138а със заредено и извадено от калъф оръжие...”, обстоятелство, което не беше установено със свидетелски показания. В АУАН и в НП нарушението в обстоятелствената част е описано, че жалбоподателят извършва „ движение „ извън населено място в границите на подотдел 138 – а с извадено от калъф и заредено оръжие, извън границите на определените в разрешително за групов лов Серия Г № 011151 места. Видно от приложеното по делото разрешително за групов лов Серия Г № 011151 в него няма посочени граници на ловното поле, а и самият жалбоподател не е инструктиран преди началото на лова, тъй като не е положил подпис за това. По този начин липсва част от обективния състав на процесното адм. нарушение, т.е. не се установява дали действително жалбоподателят е ловувал извън границите на определеното с Разрешителното за групов лов, ловно поле.

За прецизност съдът намира, че следва да посочи, че от анализа на доказателствата по делото се касае за адм. нарушение на чл. 84, ал.2,пр.2 от ЗЛОД, при наличие на легална забрана за лов в подотдел 138а.

От изложеното съдът намира, че обжалваното НП следва да бъде отменено като незаконосъобразно,  издадено при нарушаване на материалния закон.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът       

 

                                                          Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯВА  Наказателно постановление № 99/02.03.2017г. на Директор на Регионална Дирекция по горите – Русе, с което за нарушение на чл. 84, ал.1 вр. чл.43, ал.3,т.1 от Закон за лова и опазване на дивеча на Е.С.Р. ЕГН ********** *** е  наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 100.00 лева, на основание чл. 84, ал.1 от Закон за лова и опазване на дивеча,  както и лишаване от право на ловуване за срок от три години на основание чл.94, ал.1 от Закон за лова и опазване на дивеча, като незаконосъобразно.  

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                  

РАЙОНЕН СЪДИЯ: