П Р И С Ъ Д А

 

   294                                      2017 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав На петнадесети юни                                                                    2017  година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:  НИКОЛАЙ БОРИСОВ

        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: К.С.

                                                                              Р.Г.

                                     

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор:  ДАНИСЛАВ Н.

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ   дело      54    по описа за 2017  година

 

П Р И С Ъ Д И:

         

ПРИЗНАВА подсъдимият Х.Г.Х., роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, студент в Икономически университет- гр. Варна, неженен, неосъждан, ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН за това, че нa 04.06.2016г. в гр. Разград, е причинил средна телесна повреда на П.В.А.,***, изразяваща се в изпадане в безсъзнателно състояние с пълно откъсване от обкръжаващата среда - травматична кома, която по своята медико-биологична характеристика обуславя разстройство на здравето временно опасно за живота на пострадалия, като деянието е извършено по хулигански подбуди - престъпление по чл.131, ал.1, т.12, пр.1, във вр. с чл.129, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ТРИ ГОДИНИ, изтърпяването на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК в размер на ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 67, ал. 3 от НК НАЛАГА й ПРОБАЦИОННА МЯРКА по чл. 42а, ал. 2, т. 2 от НК – ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ С ПРОБАЦИОНЕН СЛУЖИТЕЛ за изпитателния срок на наказанието.

ПРИЗНАВА подсъдимият Х.Г.Х.,  ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на същата дата и място,  е причинил лека телесна повреда на Н.Д. ***, изразяваща се в кръвонасядания в двете слепоочно-теменни области, по-изразено в дясно; долния клепач на ляво ухо и скуловата област; подконюнктивилен кръвоизлив във видимата част на склерата на ляво око външностранично от ириса; драскотина над извивката на дясна ушна мида, обусловила временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия, като деянието е извършено по хулигански подбуди - престъпление по чл.131, ал. 1, т.12, пр.1,  във вр.с чл.130, ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЕДНА ГОДИНА, изтърпяването на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК от ТРИ ГОДИНИ.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 23, ал. 1 от НК ОПРЕДЕЛЯ ЕДНО ОБЩО НАКАЗАНИЕ на подсъдимия Х.Г.Х.,  ЕГН **********, в размер на ПО-ТЕЖКОТО от двете,  а именно наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ТРИ ГОДИНИ, изтърпяването на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК в размер на ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 67, ал. 3 от НК НАЛАГА й ПРОБАЦИОННА МЯРКА по чл. 42а, ал. 2, т. 2 от НК – ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ С ПРОБАЦИОНЕН СЛУЖИТЕЛ за изпитателния срок на наказанието.

ПРИЗНАВА подсъдимият Х.Г.Х.,  ЕГН **********, за НЕВИНОВЕН да е извършил престъплението в съучастие като съизвършител, в условията на чл. 20, ал. 2 от НК,  с Г.А.К. ***, както и да е причинил лека телесна повреда на Н.Д. ***, изразяваща се в травматично разкъсване на тъпанчевата мембрана на дясно ухо със загуба на слух за дясно ухо 32,5 дб,  разкъсно-контузна рана на лигавицата на пъпа; долната част на гръдната кост и към левия гръден мускул; ребрената дъга от дясната страна, поради което ГО ОПРАВДАВА в тази част на обвинението.

ПРИЗНАВА подсъдимият Г.А.К., роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, безработен, неженен, неосъждан, ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН за това, че на 04.06.2016г., в гр. Разград, е причинил лека телесна повреда на Н.Д. ***, изразяваща се в травматично разкъсване на тъпанчевата мембрана на дясно ухо със загуба на слух за дясно ухо 32,5 дб. обусловила временно разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалия, като деянието е извършено по хулигански подбуди - престъпление по чл.131, ал.1, т.12, пр.1, във вр. с чл.130, ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 78а от НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност, и му налага АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ ГЛОБА в размер на 3000.00 /три хиляди/ лева.

ПРИЗНАВА подсъдимия Г.А.К., ЕГН **********, за НЕВИНОВЕН да е извършил процесното деяние в условията на чл. 20, ал. 2 от НК в съучастие като съизвършител с Х.Г.Х. ***, и да е причинил лека телесна повреда на Н.Д. ***, изразяваща се в разкъсно-контузна рана на лигавицата на пъпа; кръвонасядания в двете слепоочно-теменни области, по-изразено в дясно; долния клепач на ляво ухо и скуловата област; долната част на гръдната кост и към левия гръден мускул; ребрената дъга от дясната страна; подконюнктивилен кръвоизлиз във видимата част на склерата на ляво око въшностранично от ириса; драскотина над извивката на дясна ушна мида,  и ГО ОПРАВДАВА по тази част на обвинението.

ОСЪЖДА подсъдимите Х.Г.Х., ЕГН **********, и  Г.А.К., ЕГН **********   да заплатят  по сметка на ОД МВР гр. Разград сумата  от 231,83 (двеста тридесет и един лева и осемдесет и три стотинки) лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград, сумата  от 150.00 (сто и петдесет) лева разноски в съдебното производство.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                             

 

          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1 .                            2.