П Р И С Ъ Д А

 

                                  2017 година                              град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На              шести  юни                     2017 година

В публично заседание в следния състав

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

                             

 

Секретар: Живка Ранкова

Прокурор:  

Като разгледа докладваното от съдията                                                                                 НЧХ  дело №       146        по      описа за   2017   година

 

П Р И С Ъ Д И  :

 

            ПРИЗНАВА      подсъдимият   И.И.М.,  роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, безработен, неосъждан, ЕГН  **********  ЗА ВИНОВЕН  в това, че на 01.09.2016 г. в гр. Разград е разгласил позорно обстоятелство, казвайки на Т.Д.И., че М.М.Ц. е измамник и некоректен в търговските си отношения – престъпление по чл. 147 ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 78а от НК  го  ОСВОБОЖДАВА  от наказателна отговорност и му налага административно наказание  ГЛОБА в размер на 1000 /хиляда / лева.

             ПРИЗНАВА подсъдимият И.И.М., ЕГН  **********  със снета по-горе самоличност ЗА НЕВИНОВЕН за това, че  на 27.08.2016 г.  в гр. Разград  е разгласил позорно обстоятелство, казвайки на Р.Ц.Г., че М.М.Ц. го е измамил и не му е заплатил сумата от 100 000 лева по сключена от него търговска сделка, както и в това да е извършил престъплението в условията на продължавано престъпление по смисъла на чл.26 ал.1 от НК и го ОПРАВДАВА в тази част на обвинението.

 

            ОСЪЖДА подсъдимият И.И.М.,   ЕГН  **********  със снета по-горе самоличност да заплати  на М.М.Ц., ЕГН  ********** *** сумата 1000 /хиляда/ лева  за причинени от деянието неимуществени вреди, ведно със законната лихва считано от 01.09.2016г. до окончателното й изплащане, като отхвърля иска до първоначално предявения размер от 20 000 лева. 

           ОСЪЖДА подсъдимият И.И.М.,   ЕГН  **********  със снета по-горе самоличност да заплати   по сметка на РС Разград държавна такса в размер на 50 лева.

ПРИСЪДАТА  подлежи на обжалване и протестиране  в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

 

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: