Мотиви към решение  270 от 01.06.2017г.,

                   постановено по AНД №439/2017г. на РРС.

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство, за извършена в гр. Разград от М.И.А., А.И.А., Р.И.А., Е.Х.Й. и С.Е.Х., непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 01.06.2017г. около 13,15ч. в гр.Разград, ул. Марица №6, лицето А.А. посещава магазин за промишлени стоки, Сюли 95 с намерението да върне огледало, което е закупил предния ден. След като не са уважили рекламацията за закупената стока, А.А. излиза пред магазина и демонстративно счупва огледалото, като го удря в земята пред входа на магазина. Управителят на търговския обект С.Х. приближава А., за да иска обяснение за действията му, при което възниква скандал, като прераства в побой между двамата, при което се  намесват и лицата М.М., Р.М. и Е.Й. Побоят се изразява в размяна на удари с ръце и крака между всички участници в побоя. С тези си действия лицата грубо нарушават обществения ред и общоприетите норми на поведение на обществено място и будят възмущението на гражданите”.

В с.з. петимата нарушители, дават обяснения. Нарушителите М.А., А.А. и Р.А. сочат, че нарушителите С.Х., както и Е.Й. са нападнали и нанасяли удари на А.А., за това му се притекли на помощ, при което са били удряни по лицето и тялото с ръце и точилки  от страна на последните двама. Нарушителите Й. и Х. не отричат да са участвали в инцидента, но след като дошли нарушителите М.А. и Р.А., тогава се сбили. Отричат първо да са удряли нарушителя А.А..

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено от фактическа страна следното: На 01.06.2017г. около обяд нарушителите М.А., А.А. и Р.А., които са братя се видели в гр.Разград. Повод за идването на А.А. била покупка на огледало от магазин находящ се в гр.Разград ул. Марица, собственост на нарушителите Е. Й. и С.Х., които били баща и син. След като нарушителят С.Х. отказал да приеме обратно огледалото, А.А. излязъл от магазина и го счупил на тротоара. Тогава Х. излязъл след него, настигнал го казал му „ти какво правиш“ и започнал да го удря с юмруци по лицето. В това време и нарушителят Е.Й. отишъл при тях и също нанесъл удари по първия. Виждайки това, нарушителите М.А. и Р.А., които били на отсрещния тротоар се притекли на помощ на брат си опитвайки се да ги разтърват, като ги избутвали. От магазина излязъл и по-възрастен мъж, който дал точилки на Й. и Х., с които те продължили да налагат по главата и гърба А.А., както и М.М..  

Съдът намира за достоверни обясненията на нарушителите М.А., А.А. и Р.А., тъй като са непротиворечиви последователни, логични, подкрепят се и от обясненията на  Е. Х. Й. /Предвид и констатираните в с.з. наранявания по лицата на нарушителите А.А. и М.А./. Обясненията на нарушителите Е.Й. и С.Х., че не са удряли останалите, приема за тяхна защитна позиция, тъй като са изолирани в тази си част.

Предвид изложеното от фактическа страна, от правна съдът намира, че с действията  си  нарушителите Е.Х.Й. и С.Е.Х., са нарушили обществения ред, държали са се възмутително и непристойно, като са проявили незачитане на обществените порядки. На публично място на 01.06.2017г. в центъра на гр.Разград по обяд, същите се сбили с А.А., тъй като счупил пред магазина огледало, което му отказали да върнат.  Проявата  им поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

По отношение на нарушителите М.А., А.А. и Р.А., съдът намира, че не се събраха доказателства да са извършили противообществена проява по смисъла на  чл.1 ал.2 от УБДХ, същите са потърпевши, А.А. се е отбранявал от ударите нанасяни от Й. и Х., а  М.А.  и Р.А. явно са се опитали да разтърват и отдръпнат  последните двама от А.А.. Поради което същите следва да бъдат признати за невиновни, за това да са извършили деянието описано в Акта за констатиране проява на дребно хулиганство.

 При индивидуализация на административното наказание на нарушителите Е.Й. и С.Х. по вид и размер, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и на дееца. Като смекчаващи вината обстоятелства взе предвид добрите им характеристични данни, семейното положение, трудовата ангажираност, липсата на противообществени прояви, а по отношение на С.Х. и младата възраст. Като отегчаващо обстоятелство отчита това, че деянието, е с не ниска степен на обществена опасност, тъй като се  изразява в сбиване на обществено място. Поради което съдът намира, че наказанието на нарушителите, следва да бъде определено по по-леката алтернатива, а именно глоба. По отношение на нарушителят Е.Й. съдът намира за справедлив и съответен размерът на глобата да е към максималния размер предвиден в чл.1 от УБДХ , а именно 400лв. А по отношение на нарушителя С.Х. следва да е в максималния размер от 500лв., като има предвид, че същият е започнал инцидента и има по-голямо участие в изпълнителното деяние.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: