СЪДЪТ за да се произнесе съобрази следното производството е по реда на УБДХ, по постъпил в съда акт за установяване на дребно хулиганство, според който на 03.06.2017 г. в гр. Лозница, ул. „Дружба” пред магазин за хранителни стоки нарушителят С.М., ЕГН ********** в явно нетрезво състояние и в присъствие на свидетели влиза в пререкание с Н.А. от гр. Лозница, като й отправя обиди и заплахи и й нанася удари с ръце в областта на главата. С тези си действия нарушителят С.М. грубо нарушава общоприетите норми за поведение на обществено място и буди възмущението на присъстващите.

В съдебно заседание нарушителят заявява, че няма спомен за случилото се, но не оспорва описаното в съставения по УБДХ акт.

СЪДЪТ като съобрази описаното в акта и приобщените в хода на съдебното следствие писмени доказателства: докладна записка, характеристика на нарушителя, справка за криминалистически регистрации на нарушителя, жалба и обяснения от Н.А., Н. С., Г.Д.намира, че събитията са се развили така, както са описани в съставения по УБДХ акт.

 Безспорно на процесната дата и място нарушителят С.М. е осъществил проява на дребно хулиганство по смисъла на чл. 1, ал. 2 от УБДХ, изразяваща се в отправяне - обиди и заплахи по отношение на Н.А. и нанасяйки й няколко удара по главата в присъствие на поне още трима свидетели. Действията на нарушителя С.М. действително грубо нарушават общоприетите норми за поведение на обществено място, като пренебрегвайки ги, целят да демонстрират изключителната значимост на нарушителят, поставяйки го над останалите присъстващи, показват чувство на безнаказаност и недостижимост от страна на право-охранителните органи. Проявата на нарушителят М., поради по-ниската си степен на обществена опасност не може да бъде квалифицирана, като деяние по смисъла на чл. 325, ал. 1 от НК. По делото не се събраха доказателства, които да сочат на фактическа обстановка различна от възприетата от съда. За констатираната проява на дребно хулиганство съдът намира, че следва да наложи по- лекото алтернативно наказание посочено в чл. 1, ал. 1, т. 2 от УБДХ, а именно глоба. За да определи размера й съдът съобрази пияното състояние на нарушителят, което се явява отегчаващо отговорността обстоятелство, настойчивостта с която е осъществена проявата, както вербално така и физически, лошите му данни за които съдът вади извод от приложените по делото: справка за криминалистически регистрации и характеристика от която се установява, че същия става агресивен и арогантен след употреба на алкохол. Поради изложеното съдът намира, че следва да определи размера на наказанието глоба в максимален размер.