Р Е Ш Е Н И Е

№ІІ-157/20.06.2017 г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на двадесет и втори май, две хиляди и седемнадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : Ж. Ранкова

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1220 по описа за 2016г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

            Делбено производство във фазата на извършването й.

            До делба е допуснат недвижим имот-поземлен имот-лозе с идентификатор №61710.608.4551 с площ от 597 кв.метра, заедно с построените в него: вилна сграда и стопанска постройка, находящ се в гр.Разград, местност „Простор”. Частите на съделителите са: 4/6 идеални части за Ж.К. и по 1/6 идеална част за  Р.К. и Д.К..

            В първото по делото заседание след допускане на делбата съделителят Р.К. е направил искане за възлагане на делбения имот. В съдебно заседание, изрично заявява, че ползва имота, заедно с майка си-Ж.К.,*** има друго жилище, където живее, заедно с нея.

            При това положение, явно е, че в случая не са налице предпоставките на чл.349 от ГПК, делбения имот е с начин на трайно ползване-лозе, по предназначение не е жилищен, не служи за задоволяване на жилищни нужди, следователно, и тримата  съделители нямат право да искат възлагане на делбения имот.

            Съгласно заключението на вещото лице по назначената съдебно-техническа експертиза, имота е реално неподеляем, съобразно квотите на съделителите, за това делбата следва да се извърши по реда на чл.348 от ГПК, чрез изнасяне на имота на публична продан.

            Видно от заключението на вещото лице, пазарната цена на имота е 4 680 лева. Получените от проданта суми следва да се разпределят между съделителите съобразно дяловете им.

            Ищците претендират разноски по делото, които са в размер на 440 лева и всеки съделител следва да поеме част от тях съобразно дела си в делбата, търсят се разноски само от третия съделител, които са в размер на 73,34 лева. Всеки от съсобствениците следва да заплати на районен съд-гр.Разград по 4% държавна такса, изчислена върху стойността на дела им.

По изложените съображения съдът

 

                                                 Р  Е  Ш  И  :

 

ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН следния недвижим имот:

І. ПОЗЕМЛЕН ИМОТ-лозе с идентификатор №61710.608.5451 с площ от 597 кв.метра, съгласно кадастралната карта  и кадастрални регистри на гр.Разград, местност „Простор” при граници: ПИ №61710.608.5087; ПИ №61710.608.4696; ПИ №61710.608.4695 и ПИ №61710.608.4550, заедно с построените в него: вилна сграда с идентификатор №61710.608.4551.1, едноетажна със застроена площ от 52 кв.метра и селскостопанска сграда с идентификатор №61710.608.4551.2, едноетажна със застроена площ от 38 кв.метра при първоначална цена 4 680 лева/четири хиляди шестстотин и осемдесет лева, като получените от проданта суми се разпределят както следва: на Ж.М.К. с ЕГН-********** ***-4/6 части, а на Р.К.Д. с ЕГН-********** *** и Д.К.Д. с ЕГН-********** *** на всеки един поотделно по 1/6 част.

ОСЪЖДА Д.К.Д. с ЕГН-********** *** да заплати на Р.К.Д. с ЕГН-********** разноски по делото в размер на 73,34 лева/седемдесет и три лева и тридесет и четири стотинки/.

ОСЪЖДА Ж.М.К. с ЕГН-**********, Р.К.Д. с ЕГН-**********,*** и Д.К.Д. с ЕГН-********** *** да заплатят на районен съд-Разград: първата -124,80 лева, а вторите двама всеки поотделно по 31,20 лева държавна такса.

Решението може да се обжалва пред РОС в 14-дневен срок от съобщението му на страните, че е изготвено.

                                   

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Р Е Ш Е Н И Е

№ІІІ-157/20.06.2017г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на двадесет и втори май, две хиляди и седемнадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : Ж. Ранкова

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело №1220 по описа за 2016 г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

            Производството е по чл.346 от ГПК.

            В първото по делото заседание, след допускане на делбата, съделителят Р.К.Д., е предявил иск по сметки срещу ответника  Д.К.Д., за сумата от 350 лева, представляващи 1/6 част от 2100 лева, изразходвани от него за : изграждане на ел.стълб до делбения имот и прекарване на ел.кабел до вилната сграда; 126 лева за нанасяне на сградата в кадастъра на града и 372 лева за заплащане на земята по реда на чл.4а от ЗСПЗЗ, като е представил за това разходни документи.

Ответникът не заявяват становище.

            Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: Видно и от представените по делото фискален касов бон за 219,26 лева и вносна бележка до АГКК за 126 лева, както и от заключението на вещото лице по назначената съдебно-техническа експертиза, ищецът е направил разходи  за: изграждане на ел.стълб до делбения имот, прекарване на ел.кабел до вилната сграда в общ размер от 1 690 лева; за нанасяне на сградата в кадастъра на грава-126 лева и за заплащане на земята на имота на община Разград по реда на чл.4а от ЗСПЗЗ в размер на 372 лева или общо 2 188 лева. Ищецът твърди, че направените от него разходи са в размер на 2100 лева и с оглед диспозитивното начало в гражданския процес именно та- зи сума следва да се има пред вид при разрешаване на иска по сметки.

            Съгласно решението по допускане на делбата на процесния имот квотите на тримата съделители са: на Ж.К. 4/6, а на двамата й синове по 1/6 част, затова и разходите направени от единия от тях следва да се разпределят по между всички, съобразно частите им и ответникът по настоящия иск следва да бъде осъден да заплати на ищеца 350 лева.

             Върху присъдената сума ответникът дължат 4% държавна такса, която е в размер на 14 лева.

            По изложените съображения съдът

 

                                               Р  Е  Ш  И    :

            ОСЪЖДА Д.К.Д. с ЕГН-********** *** да заплати на Р.К.Д. с ЕГН-********** *** сумата от 350 лева, представляваща припадаща му се част от извършени разходи за: изграждане на ел.стълб и прекарване на ел.кабел до съсобствената им вилната сграда в местността „Простор”, нанасяне на сграда в кадастъра на град Разград и закупуване на мястото от община Разград по реда на чл.4а от ЗСПЗЗ.

ОСЪЖДА Д.К.Д. с ЕГН-********** *** да заплати на районен съд-гр.Разград 14 лева държавна такса изчислена върху размера на присъдената сума.

            Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: