Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

                       №189, 19.06.2017г., гр.Разград

 

                               В    И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                         състав

На шестнадесети юни                                               две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

                                                                            

Секретар Ганка Атанасова

Прокурор    

като разгледа докладваното от председателя

гр.дело № 1031 по описа за 2017г.

 

 

                                                   Р     Е     Ш     И     :

 

           УТВЪРЖДАВА постигнатото между Д.К.П., ЕГН ********** *** и Р.Б.Б., ЕГН ********** *** споразумение, съгласно което се:

 

          ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение детето Д.Д.П., ЕГН ********** на майката Р.Б.Б., ЕГН **********.

          ОПРЕДЕЛЯ местоживеене на детето при неговата майка Р.Б.Б..

          ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на детето с неговият баща Д.К.П. всяка събота или неделя от седмицата, без един уикенд от месеца, от 10ч. до 16ч. без преспиване, при предварително съгласуване на конкретният ден между родителите и с оглед служебната ангажираност на бащата, както и при спазване на хранителния, здравословен и дневен режим на детето, като до 25 число на предходния месец родителите следва да изготвят и уговорят по електронен път график за свижданията на бащата с детето за следващия месец.

           По повод Коледа, Нова година, Великден, 13 август –рождения ден на детето и 6 януари-рождения ден на бащата, последният ще има право на лични отношения с детето минимум шест часа, за всеки повод, след предварително съгласуване на конкретния ден и час между родителите, както и на хранителния, здравословен и дневен режим на детето. За рождения ден на детето Д., бащата има право да участва активно в подготовката му, да присъства за време през деня, по негово желание.  

           За рождения ден на майката-14 юни, детето ще бъде само при нея.

           За лични отношения по всяко друго време, вкл. различни дни от посочените или за по-дълъг период от време, както и за евентуално преспиване на детето при бащата, същите следва да се съгласуват, уговарят и планират предварително между родителите, със съгласие на майката, при съобразяване с ангажиментите на бащата. В този случай бащата поема и ангажимент да осигури подходящи здравословни и безопасни условия за детето, при спазване на хранителния му, здравословен и дневен режим.

          Родителите се уговарят свижданията между детето и бащата да се извършват в присъствие на майката, по постигане на следните условия: свикване и предразполагане на детето към комуникация с бащата, както и с оглед запознаване на бащата с необходимото по осигуряване на безопасни и здравословни условия за детето, относно неговия дневен и хранителен режим.

          ОСЪЖДА бащата Д.К.П., ЕГН ********** да заплаща на малолетното си дете Д.Д.П., ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 400лв./четиристотин лева/, платима по банкова сметка ***, до 20-то число на текущия месец, считано от 01.06.2017г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпването на законовите предпоставки за нейното изменяване или прекратяване.

           ОСЪЖДА бащата Д.К.П. да заплаща на детето си Д.Д.П. 50% от възнаграждението за детегледачка или таксите за детска градина/частна или държавна/ при започване на работа на майката. Сумата е дължима до 20-то число на месеца, за който е ползвана услугата по предоставяне на грижи от детегледачка или през който е посещавана детска градина. Изборът на детегледачка и условията по работата й, или изборът на детска градина, ще се определят от майката.   

          ОСЪЖДА бащата Д.К.П. да заплаща на детето си Д.Д.П. при необходимост 50% от стойността на евентуални медицински процедури и лечения, лекарства, рехабилитация на детето, които не се поемат от НЗОК. Сумата е дължима до един календарен месец след предоставяне от страна на майката на документи относно направените разходи.

          Разноските по делото се поемат от Д.К.П..

          ОСЪЖДА Д.К.П. да заплати по сметка на РРС сумата от 288лв. държавна такса върху присъдената издръжка.  

           Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: