Р Е Ш Е Н И Е

 

 

Номер  197                            28.06.2017  г.               гр.Разград

 

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд на 22.06.2017 г. в публично заседание в състав:

Председател:  Атанас Христов

Секретар:  Живка Ранкова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 1125 по описа за 2017 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Р  Е  Ш  И

 

ПРЕКРАТЯВА, на основание чл. 44, т.3 вр. чл. 50 СК, ГРАЖДАНСКИЯ БРАК, сключен на 26.03.1997 г. в с. Стражещ, общ. Разград, обл. Разград, за който е съставен акт за сключен граждански брак № 2, между С.Ю.С., ЕГН ********** и Ш.А.С.,  ЕГН ********** и двамата с постоянен адрес: ***, С РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение, според което:

1. Упражняването на родителските права относно роденото от брака дете Х.С.Ю., ЕГН **********, родено на *** г. се предоставя на майката Упражняването на родителските права относно дете се предоставя на майката Ш.А.С.,  ЕГН **********, при която се определя и местоживеенето на детето.

2. Бащата С.Ю.С., ЕГН **********,***  ще заплаща на детето  си Х.С.Ю., ЕГН **********, родено на *** г., действащо чрез своята майка и законен  представител, Ш.А.С.,  ЕГН **********,***, ежемесечна издръжка в размер  на  120,00 лв. /сто и двадесет /лева, до десето число на  месеца, за който се дължи същата, както и законна лихва за всяка закъсняла вноска, считано от датата на подаване на молбата за развод – 05.06.2017г., до настъпване на основания за изменение или прекратяване на издръжката.

3. Режимът на лични контакти на бащата С.Ю.С., ЕГН **********,*** по отношение на детето Х.С.Ю., ЕГН **********, родено на *** г., е както следва:

- всяка първа и трета седмица от месеца, от 09,00 часа в съботният ден до 19,00 часа в неделният ден,

- един месец през лятото,  когато майката не е в годишен отпуск, както и във всеки един момент със съгласието на майката,

4. През време на брака  страните са  придобили  следното моторно превозно средство:

- ЛЕК АВТОМОБИЛ, марка и модел ФОЛКСВАГЕН КАДИ”, с рег. № ****, рама № WV2ZZZ2KZ9X089573, двигател BSX033715, цвят – ЖЪЛТ.

Застрахователната стойност на моторното превозно средство  е  4000лева .

На С.Ю.С., ЕГН **********,***, СЕ ПРЕДОСТАВЯ В ДЯЛ И ТОЙ СТАВА СОБСТВЕНИК на горепосоченото моторно  превозно средство. 

За уравнение на дяловете С.Ю.С., ЕГН **********,*** е заплатил на съпругата си Ш.А.С., ЕГН **********,***, сумата от 2000.00 /две хиляди /лева.      

5. През време на брака  страните не са  придобили   други движими вещи на името на съпрузите и последните нямат никакви претенции един към друг по отношение на имуществени въпроси. 

6. Страните не притежават в собственост недвижими имоти, не притежават и семейно жилище.    

7. Относно личните отношения между С.Ю.С., ЕГН **********,*** и Ш.А.С., ЕГН **********,***, същите нямат никакви претенции един към друг включително и за издръжка.     

8. След прекратяване на брака съпругата Ш.А.С.,  ЕГН **********,*** ще ВЪЗСТАНОВИ фамилното си име от преди този брак –  Х.                  

 

ОСЪЖДА С.Ю.С., ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на Районен съд – Разград,  сумата:

-                 20.00 лв. /двадесет лева/ представляваща окончателна държавна такса за прекратяването на брака,

-                 86.40 лв. /осемдесет и шест лева и четиридесет стотинки/, представляваща държавна такса относно присъдената издръжка,

-                 40.00 лв. /четиридесет лева/ представляваща държавна такса в размер на 2 на сто върху стойността на дела относно имуществените отношения,

-                 5.00 лв. /пет лева/ представляваща държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА Ш.А.С.,  ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на Районен съд – Разград, сумата:

-                 20.00 лв. /двадесет лева/, представляваща окончателна държавна такса за прекратяването на брака,

-                 40.00 лв. /четиридесет лева/ представляваща държавна такса в размер на 2 на сто върху стойността на дела относно имуществените отношения,

-                 5.00 лв. /пет лева/ представляваща държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Да се изпратят съобщения до служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" на областно равнище, а относно допусната промяна на име – и на съответното бюро за съдимост, на осн. чл. 129 от Правилника за администрацията в районните, окръжните, административните, военните и апелативните съдилища.

 

Препис от решението да се връчи на страните.

Решението не подлежи на обжалване, на осн. чл. 330, ал.5 ГПК.

В едномесечен срок от постановяването на решението, страните могат да депозират искане пред Районен съд – Разград, съдът да допълни или да измени решението в частта му за разноските и държавните такси, на осн. чл. 248 ГПК.

 

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: