РЕШЕНИЕ

 

256,  21.06.2017г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На двадесет и трети Май  2017 година

в публичното заседание  в следния състав:                                                            

                                                        Председател: Николай Борисов  

Секретар: Даринка Димитрова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 1060 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от О.О., род. на ***г. в Р Турция, турски гражданин, чрез повереник, против НП № 16-1075-001047/27.11.2016г. на ВНД Началник група в Сектор « Пътна полиция» към ОДМВР – Разград, с което на жалбоподателя за нарушение на  чл. 70, ал.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 20,00лв. на основание чл. 185 от ЗДвП, за нарушение на чл. 101, ал.3,т.6 от ЗДвП е наложено адм. наказание « глоба « в размер на 100,00лв. на основание чл.174, ал.3 от ЗДвП и за нарушение на чл. 174, ал.3 от ЗДвП е наложено адм. наказание « глоба « в размер на 2000,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 24 месеца,  на основание чл.174, ал.3 от ЗДвП.

Жалбоподателят навежда доводи за нарушение на материалния и процесуален закон при издаването на обжалваното НП, като единственото възражение в тази посока е, че адм. наказателното производство се е развило на неразбираем за него език. Моли атакуваното НП да бъде отменено изцяло.  

В съдебното заседание, редовно призован, жалбоподателят  не се явява, за него повереник, който поддържа жалбата по изложеното съображение.

  Административнонаказващият орган, при редовно призоваване  не изпраща представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 27.11.2016г. около 19,20ч., в гр. Разград, по бул. „ Априлско въстание „ в близост до кръстовището с ул. „ Бузлуджа „, полицейските служители – свидетелите Т. Х. и Д. В., които изпълнявали служебни задължения в качеството си на мл. автоконтрольори в  Сектор « Пътна полиция» към ОДМВР – Разград, забелязали л.а. « Рено Клио « с рег. № РР 3307 АХ, който при движението си в тъмната част на денонощието бил без включени светлини, с липсващо предно дясно колело, от което била останала една малка част от джантата, която произвождала искри по асфалта. Свидетелите спрели автомобила за проверка, при която установили, че водач е турския гражданин О.О., който видимо бил в нетрезво състояние. Съшият отказал да бъде изпробван с техническо средство за употреба на алкохол. Разговора между свидителите се водел на развален български от страна на нарушителя. О. бил отведен в сградата на  Сектор « Пътна полиция» на ОДМВР – Разград, където св. Х. Х. снел обяснения от О., който говорел на турски език, а св. Х. Х. ги записвал на български. Обясненията били подписани от жалбоподателя, след като му били преведени на турски език. На жалбоподателят бил съставен процесния АУАН, бил запознат със съдържанието му на турски език от св. Х. Х., О. подписал АУАН. На О., св. Д. В. издал и талон за кръвна проба № 0033387 и след като му било обяснено, че трябва да даде кръв, същият собственоръчно написал  « neiskam da dam kraft „. В АУАН св. Т. Х. описал нарушенията като „ ...в тъмната част на денонощието се движи без включени светлини..., управлява техническо неизправно МПС без предно дясно колело и повреди по ходовата част, непозволяващи движението му, получени при неустановено ПТП. Водачът отказва да бъде изпробван за употреба на алкохол с техническо средство Алкотест Дрегер 7510...». Квалифицирал нарушенията по чл. 70, ал.1; чл.101, ал.3,т.6 и чл. 174, ал.3 от ЗДвП.

На база съставеният АУАН на 27.11.2016г. е издадено процесното НП, в което фактическата обстановка е описана по идентичен с АУАН начин, адм. наказващият орган, също квалифицирал нарушенията по  чл. 70, ал.1; чл.101, ал.3,т.6 и чл. 174, ал.3 от ЗДвП и наложил съответно административно наказание « Глоба « в размер на 20,00лв. на основание чл. 185 от ЗДвП, адм. наказание « глоба « в размер на 100,00лв. на основание чл.174, ал.3 от ЗДвП и адм. наказание « глоба « в размер на 2000,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 24 месеца,  на основание чл.174, ал.3 от ЗДвП.

НП връчено редовно на 27.11.2016г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на дата 02.12.2016г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е неоснователна.

От процесуална страна - Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираните от проверяващия орган административни нарушения са надлежно индивидуализирани,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на всяко от нарушенията от фактическа страна, посочена е конкретната законова разпоредба, нарушена с всяко деяние и съответната норма, въз основа на която следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя.

По същество безспорно, от писмените доказателства, а така също от депозираните свидетелски показания се установява, че на процесната дата жалбоподателят е управлявал л.а. « Рено Клио « с рег. № РР 3307 АХ, като е допуснал процесните адм. нарушения – факт, който не е спорен по делото, по същество не се оспорват адм. нарушения както в депозираната жалба, така и от повереника в съдебно заседание.

Така определените наказания се явяват съразмерни, със степента на обществена опасност, както на нарушението, така и на нарушителя.

Относно основното възражение за нарушена процедура при съставяне на процесния АУАН, съдът го намира за неоснователно. От една страна както при съставянето на процесния АУАН, така и при издаване на талона за медицинско изследване, на жалбоподателят е осигурен устен превод на турски език, макар и от служител на МВР, за когото този език е майчин и владее и писмено, и който не е заинтересован от случая, доколкото не е присъствал при установяване на нарушението. От друга страна от собственоръчно написаното от жалбоподателя  « neiskam da dam kraft „ в талона за медицинско изследване, се установява, доколкото същият е разбирал смисъла, който влага в написаното, че е владеел в достатъчна степен български език. Не на последно място св. Н. М. заявява, че от около 7-8 години жалбоподателят живее на семейни начала с българска гражданка в Р България и има дете на около 7-8години. Срок напълно достатъчен жалбоподателят да овладее говоримо български изек на поне едно средно ниво. Съдът намира, че не е нарушено правото на защита на жалбоподателя, тъй като на него още в този начане етап на адм. наказателното производство му е станало ясно какви адм. нарушения е осъществил.   

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                  Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП № 16-1075-001047/27.11.2016г. на ВНД Началник група в Сектор « Пътна полиция» към ОДМВР – Разград, с което на О.О., род. на ***г. в Р Турция, турски гражданин, за нарушение на  чл. 70, ал.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 20,00лв. на основание чл. 185 от ЗДвП, за нарушение на чл. 101, ал.3,т.6 от ЗДвП е наложено адм. наказание « глоба « в размер на 100,00лв. на основание чл.174, ал.3 от ЗДвП и за нарушение на чл. 174, ал.3 от ЗДвП е наложено адм. наказание « глоба « в размер на 2000,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 24 месеца,  на основание чл.174, ал.3 от ЗДвП, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: