Р Е Ш Е Н И Е

№149/16.06.2017 г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

На петнадесети май, две хиляди и седемнадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : Сребрена Русева

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело №2379 по описа за 2016 г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

           

 

                                            Р Е Ш И :

 

            ПРЕКРАТЯВА брака между Г.Ю.Х. с ЕГН-********** *** и А.Н. Е. с ЕГН-********** ***, сключен на 16.08.2009г. в гр.Разград, за което е съставен акт за гр.брак №0154 на община Разград, като дълбоко и непоправимо разстроен.

            ОБЯВЯВА, че вина за разстройството на брака имат и ДВАМАТА съпрузи.

            ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права спрямо децата: Е., роден на ***г. и А., родена на ***г. на майката А.Н. Е., с право на бащата-Г.Ю.Х.,  да ги вижда и взема всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 часа в събота  до 16 часа в неделя, както и 30 дни през лятото, несъвпадащи с платения годишен отпуск на майката и по един ден, следващ рождения ден на всяко дете и рождения ден на бащата от 10 часа до 16 часа.

            ОСЪЖДА Г.Ю.Х. с ЕГН-********** *** да заплаща на децата си Е., роден на ***г. и А., родена на ***г., чрез тяхната майка и законна представителка А.Н. Е. с ЕГН-**********, месечна издръжка в размер на 150 лева /сто и петдесет лева/ за дето Е. и 120 лева за детето А., считано от 01.06.2016г., ведно със законна лихва за всяка просрочена вноска., като ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в тази част.

            ОСЪЖДА Г.Ю.Х. с ЕГН-********** *** да заплати на районен съд-гр.Разград 388,80 лева държавна такса, определена върху размера на присъдената издръжка.

            ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в гр.Р** на жената А.Н. Е. с ЕГН-********** и двете деца, като ОСЪЖДА А.Н. Е. с ЕГН-********** *** да заплаща на Г.Ю.Х. с ЕГН-********** месечно по 50 лева наем за ползване му.

            ДОПУСКА след развода жената да носи предбрачното си фамилно име-Е.

            ОСЪЖДА Г.Ю.Х. с ЕГН-********** *** и А.Н. Е. с ЕГН-********** *** да заплатят на районен съд-гр.Разград, всеки поотделно, допълнителна държавна такса в размер на 20 лева.

            Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчванто му на страните.

 

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: