Р Е Ш Е Н И Е

 

                                         2017 година                                   град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                  наказателен състав

На тринадесети юли                                                             2017 година

В публично заседание в следния състав:

             ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                                          

Секретар:  Даринка Димитрова

Прокурора:  Павлина Узунова

Като разгледа докладваното от съдията

АН дело №  489  по описа за 2017 година

 

 Р Е Ш И:

 

           ПРИЗНАВА обвиняемия И.Х.Х., роден на *** ***, български гражданин, вдовец, със средно образование, пенсионер по болест, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН  за това, че на 11.04.2016г. в гр. Разград, потвърдил неистина в писмена Декларация рег.№84/11.04.2016г., като е посочил в нея, че е изгубил свидетелството си за управление на МПС с № 280535620, подадена по силата на закон- чл.160, ал.1 от Закона за движение по пътищата: „Дубликат на свидетелство за управление или контролен талон към него се издава, когато свидетелството или контролния талон е изгубен, откраднат, повреден или унищожен, за което притежателят подписва декларация“ и чл.8, ал.2 от Закона за българските лични документи: „При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ лицето е длъжно в срок до три дни да декларира това в най-близкото структурно звено на Министерството на вътрешните работи, или дипломатическите или консулските представителства на Република България в чужбина“, пред орган на властта- Началник Сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР - гр .Разград, за удостоверяване истинността на посочените обстоятелства, а именно, че е изгубил свидетелството си за управление на МПС- престъпление по чл. 313, ал.1 НК, поради което и  на основание   чл.78а, ал.1 от  НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му налага АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ ГЛОБА в размер на  1000.00 лв./ хиляда/ лева.  

ОСЪЖДА обвиняемият И.Х.Х. да заплати по сметка на ОД на МВР Разград сумата 99.00 лв. / деветдесет и девет лева/ за разноски по делото.

ПИСМЕНИТЕ доказателства – декларация рег. № 84/11.04.16 г. се ОТНЕМА в полза на Държавата и следва да остане по делото,  2 бр. вносни бележки, декларация по чл.13, т.6 от Наредба № І -157/01.10.2002 г.на МВР, както и разписка от 11.04.2016 г.да бъдат върнати на сектор ПП към ОД на МВР Разград, като заверени копия от същите да останат по делото.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: