П Р О Т О К О Л

 

 

2017 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд      наказателен         състав

На              тринадесети      юли                2017 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                       

      ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН  КОСЕВ

                             СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  

                                                                              

 

 

Секретар: Живка Ранкова

Прокурор:  НЕДКА ПЕТРОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

         НОХ          дело №     398          по описа за 2017 година

На именното повикване в  11.20 часа, се явиха:

 

ЗА РРП прокурор Петрова.                                        ПОДСЪДИМИЯТ  лично и с адв.П..

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото. Представям сключеното с подсъдимия и неговия  защитник споразумение,  във връзка с което предлагам делото да се разгледа по реда на Глава 29 НПК.

АДВ.П.:  Да се даде ход на делото. Действително сключили сме споразумение с РРП, което представяме.

Съдът

         О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

СНЕМА самоличността на подсъдимият.

Р.Л.И., роден на ***г. в гр. Плевен, с постоянен адрес:***, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН  **********.

Съдът докладва представеното споразумение за решаване на делото в съдебно заседание.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението,  няма да соча други доказателства.

АДВ.П.: Поддържаме споразумението,  моля да го одобрите същото не противоречи на  закона и морала.

Съдът счете делото за изяснено,

         О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ПРОКУРОРЪТ: Уважаеми Господин Съдия, Считам, че сключеното с подсъдимият  и неговия защитник  споразумение не противоречи на закона и морала, поради  което предлагам да  бъде одобрено.

АДВ.П.:  Моля да одобрите така внесеното споразумение като държа да отбележа,  че действително подс.  е осъждан за престъпление от общ характер,    същото е извършено когато той е бил непълнолетен и  в изпитателния  на това осъждане  е извършил това деяние. Същия се разкайва за случилото се и считам, че определеното наказание би съдействало за поправянето му.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението, съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

Съдът намира, че  представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което

         О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА представеното споразумение, сключено от подс. Р.Л.И., от една страна,  представляван от защитника си адв. Др. П. ***,  от една страна, от друга РРП, представлявана от прокурор Н. Петрова, съгласно което:  

ПОДСЪДИМИЯТ   Р.Л.И., роден на ***г. в гр. Плевен, с постоянен адрес:***, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН  ********** се признава ЗА ВИНОВЕН в това, че  на 09.11.2016г., в гр.Разград, е управлявал МПС – лек автомобил марка „Фолксваген голф“ с рег. № *****след употреба на наркотични  вещества – амфетамин, метамфетамин и канабис /марихуана/, които съгласно Приложения № 1 към чл.3, т.1 от Наредбата за реда на класифициране на растенията и веществата като наркотични, които са под контрола на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсурите, като: амфетамин, метамфетамин и канабис /марихуана/ са включени в Списък I – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, съгласно Приложение 1 към Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични към ЗКНВП – престъпление по чл.343б, ал.3 от НК.

Страните приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс. Р. И., при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК – ЧЕТИРИ  МЕСЕЦА  „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“, което следва да бъде изтърпяно в затвор, при първоначален “СТРОГ” режим на изтърпяване   и

- „ГЛОБА”, в размер на 1000  /ХИЛЯДА/ лева.

Разноските по делото, в размер на 366 лв., се възлагат на подс.Р. И., платими по сметка на ОД на МВР гр. Разград.

          Веществени доказателства приложени към делото:

         - Drug Chack 3000 – 1 бр., следва да се унищожи.

- 2 бр.  регистрационни  табели  с  № АМ 04803, следва да се изпратят на началника на сектор „ПП“ при ОД на МВР гр. Разград, за разпореждане.

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Подс. Р. И. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ПРОКУРОРЪТ: На осн. чл. 69 ал.2 от НК предлагам  подс.  да бъде освободен отчасти от изтърпяване на наложеното му с предходна присъда наказание,  чието изпълнение е било отложено за изпитателен срок от две години, в който срок той е извършил деянието за което е образувано настоящото дело.

АДВ.П.:  На осн. чл. 69 ал.2  от НК предлагам лицето да бъде освободено изцяло от изтърпяване на  наказанието, чието изтърпяване  е отложено. Не можем да представим д-ва, но подс. всеки момент очаква  дете, желае да полага необходимите грижи за него и по тази причина моля  да бъде освободен  изцяло от изтърпяване на първото наказание, което е получил когато е бил непълнолетен.

ПОДСЪДИМИЯТ: Моля да бъда  освободен от изтърпяване на първото наказание,  моята приятелка е в Търговище, очакваме всеки момент да роди.

Доклад на съда.

Съдът намира, че подс. Р.Л.И. е извършил деянието по настоящото  дело в изпитателния срок  на определено  по нохд  591/2014 г.  на РС Разград наказание.  По същото осъждане той е осъден за престъпление  по чл. 152  ал.2  НК, като му е наложено наказани “лишаване от свобода”  за срок от две години,  което е отложено за изпитателен срок от две години. Изхождайки от разпоредбата на чл.69 ал.2 от НК, доколкото предходното осъждане на подс Р.Л.И.  е за деяние,  което той извършил като непълнолетен, съдът следва да прецени дали подсъдимият  следва да  бъде освободен отчасти или изцяло от изтърпяване на наказанието,  чието изпълнение е било отложено или същото следва да бъде приведено изцяло в изпълнение. Съдът намира, че в случая да бъде освободен  изцяло от изтърпяване на  предходното наказание не би било  оправдано,  тъй като предходното осъждане е за тежко престъпление, затова съдът намира, че подсъдимият  следва да изтърпи отчасти наказанието по нохд  591/2014г. по описа  на РС  Разград. Съдът намира, че от тази присъда  подсъдимият  следва да изтърпи част от три  месеца “лишаване от свобода”.  В останалата част,  а именно  една година и девет месеца “лишаване от свобода”    подс. Р.И.  следва да бъде освободен от изтърпяване. Воден от изложеното съдът

         О П Р Е Д Е Л И:

НА ОСНОВАНИЕ  чл. 69 ал.2 НК ПРИВЕЖДА В ИЗПЪЛНЕНИЕ част от наказанието  по нохд  591/2014 г. на РС  Разград,   а именно  ТРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА,  което наказание следва да бъде изтърпяно в затвор при  “СТРОГ” режим на  изтърпяване.

Съдът ОСВОБОЖДАВА подс. Р.Л.  И. от изтърпяване на останалата част от наказанието по присъда по  нохд 591/2014 г. по описа  на РС Разград, а  именно частта от  ЕДНА ГОДИНА И  ДЕВЕТ  МЕСЕЦА от наказанието  “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” .

ПРЕКРАТЯВА производството по делото.

Определението в частта за привеждане на съответна част от предходното осъждане подлежи на обжалване пред РОС в 15 дневен срок от днес.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в   11.44 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в с.з.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: