П Р О Т О К О Л

 

 

2017 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На  двадесети юли                                                              2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                                                                                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                                                               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

 

Секретар:  Ганка Атанасова

Прокурор: Павлина Узунова

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело №   580  по описа за 2017 година

На именното повикване в 10,00  часа, се явиха:

ЗА РРП прокурор Узунова.

ПРОКУРОРЪТ: Представям разписка за призоваването на свидетелите и вещите лица за днешното съдебно заседание.

ПОДСЪДИМИЯТ редовно призован лично.

В ЗАЛАТА се явява определеният за служебен защитник  на подсъдимия от АК – Разград адв. К.М..

ПОДСЪДИМИЯТ: Приемам да ме защитава адв. М..

АДВ. М.: Приемам да осъществя защитата на подсъдимия.

СЪДЪТ

                   О П Р Е Д Е Л И:

НАЗНАЧАВА за служебен защитник на подсъдимия Д. Ц.И., ЕГН ********** определеният за такъв от АК – Разград, адв. К.М..

СВИДЕТЕЛИТЕ редовно призовани лично.

ВЕЩИТЕ лица редовно призовани лично.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото. Подсъдимия в хода на досъдебното производство нямаше назначен служебен защитник и с адв. М. и подсъдимия сме направили договорки за сключване на споразумение и  производството по делото да продължи по реда на глава 29 от НПК.

АДВ. М.: Разговарях с подзащитният ми и същият има желание да сключим споразумение и моля да ни дадете възможност да постигнем такова.

СЪДЪТ предоставя възможност на страните  за преговаряне на параметрите за сключване на споразумение, за приключване на производството.

СЪДЪТ дава  10 минути почивка.

СЛЕД дадената почивка заседанието продължава в 10,30 ч. с участието на прокурора, подсъдимия и защитника.

ПРОКУРОРЪТ: Представили сме така постигнатото споразумение с подсъдимия и неговият защитник и моля да бъде одобрено.

АДВ. М.: Поддържаме споразумението считаме, че не противоречи на закона и морала.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните и депозираното по реда по чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение постигнато между тях за решаване на делото намира, че за престъплението, за което на подсъдимия е повдигнато обвинени и внесен обвинителен акт, процесуалния закон допуска производството по делото да приключи със споразумение. Не са налице отрицателните предпоставки на чл. 381, ал. 2 от НПК, с деянието не са причинени съставомерни имуществени вреди, които да подлежат на обезщетяване или обезпечаване. Депозираното пред съда споразумение съдържа реквизитите посочени в разпоредбата на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК. Съдът намира, че са налице предпоставките производството по делото да протече по реда на глава 29 от НП, поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по реда на глава 29 от НПК.

ОТ ЗАЛАТА се освободиха свидетелите и вещите лица.

НА вещото лице С. Й. А. за явяване в съдебно заседание да бъдат изплатени транспортни разходи в размер на 10 лева и 10 лева командировъчни разходи от бюджета на РРС. /изд. РКО/.

НА вещото лице д-р В. за явяване в съдебно заседание да бъде изплатено възнаграждение в размер на 20 лева от бюджета на РРС. /изд.  РКО/.

СЪДЪТ докладва постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение постигнато между РРП представлявана от прокурор Узунова от една страна от друга Д.Ц.И. , ЕГН ********** обвиняем по ДП № 330 Зм-187/2017 г. по описа на ОДМВР Разград, за извършено от него на 05.07.2017 г. в гр. Разград престъпление по смисъла на чл. 343б, ал. 1 от НК и защитникът му адв. К.М. ***.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

Д.Ц.И., роден на *** ***, бълг. гражданин, със средно образование, женен, осъждан, работи, адрес ***, ЕГН **********.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

АДВ. М.: Поддържаме споразумението. Няма да сочим други доказателства.

СЪДЪТ по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимия.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 5 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕДЛАГА на страните да внесат изменение в така постигнатото между тях споразумение в частта относно наказанието по чл.343г от НК, като същото бъде определено в завишен размер. Мотивите за това си предложение съдът намира, че   от една страна,  както  съдебното минало на подсъдимия, от друга страна високата концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия, установена съобразно Наредба № 30 на МВР. На следващо место страните са договорили условията на чл. 55 от НК, че на подсъдимия няма да се налага кумулативно даденото наказание Глоба по чл. 343б от НК, което от своя страна прави така договореното наказание негодно да осъществи целите си и по специално специалната превенция, както и в частта относно разноските по делото, като сумата от 40,00 лева бъде възложена в тежест на подсъдимия за сторените съдебни разноски.

ПРОКУРОРЪТ: Предлагаме  наказанието по чл. 343г от НК да бъде завишено в размер на 18 месеца.

АДВ. М.: Съгласни сме с така предложеното наказание.

ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните на основание чл. 382,  ал. 6 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимия

 

 

   С П О Р А З У М Е Н И Е

 

ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО В  СЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО

                              гр. Разград, 20.07.2017 г.

Настоящото споразумение се сключва на основание чл. 384, ал. 1 във вр. с чл. 381 НПК.

               І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

          Настоящото споразумение се сключва между Д.Ц.И., роден на *** ***, адрес ***, бълг. гражданин, със средно образование, женен, работи като строителен работник в “ДЕ” ООД гр. Разград, осъждан, ЕГН ********** подсъдим, представляван от защитника си – адв. К. М. ***, представлявана от прокурор Павлина Узунова.

          ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

          Настоящото споразумение касае НОХД № 58-/2017 г. по описа на Районен съд-гр.Разград, водено срещу подс. Д. И. за това,че:

    На 05.07.2017 г. в гр. Разград е управлявал МПС – лек автомобил “Шкода Фелиция” д рег. № **, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,87 на хиляда, установено по надлежния ред -  престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си подс. Д. И. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по  чл. 343б, ал. 1 от НК.

2. Приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс. Д. И. за извършеното от него престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК, на основание чл. 381, ал. 4 от НПК при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК – 10 месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.  

          3.На основание чл. 55, ал. 3 от НК страните приемат на подс. Д. И. да не се налага по-лекото наказание глоба от 200 до 1000 лева, предвидено наред с наказанието лишаване от свобода за престъплението по чл.343б, ал.1 от НК.

         4.Възпитателната работа по отношение на подс. Д. И. се възлага на РИ при РУ на МВР-гр. Разград по местоживеенето му.

5.На основание чл. 343г във вр. с чл. 343б, ал. 1 от НК на подс. Д. И. се налага наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 18 месеца на основание чл. 59, ал. 4 от НК се зачита времето, през което същият е бил лишен по административен ред от възможността да упражнява това право, считано от 05.07.2017  г. 

6. Разноски по делото в размер на 117,53 лева се възлагат на подс. Д. И., платими по сметка на ОДМВР – Разград, както и по сметка на РРС сумата от 40,00 лева, представляваща разноски в съдебното производство.

ІV.ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение, като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с негово съдържание.

Подсъдимият Д. И. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

 ПРОКУРОР В РАЙОННА ПРОКУРАТУРА:

                                                                           /П. Узунова/

 

 

ЗАЩИТНИК:

                     /адв. К. М./

 

 

 

ПОДСЪДИМ:

                      /Д. И./

 

 

 

 

 

СЪДЪТ като съобрази, че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и морала, налице са законовите предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382 ал. 7 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между РРП представлявана от прокурор Узунова от една страна от друга подсъдимият Д.Ц.И., ЕГН ********** и защитникът му адв.К.М. *** споразумение за прекратяване на производството по НОХД № 580/2017 г. по описа на РРС в следния смисъл:

          Настоящото споразумение касае НОХД № 580/2017 г. по описа на Районен съд-гр.Разград, водено срещу подс. Д. И. за това,че:

    На 05.07.2017 г. в гр. Разград е управлявал МПС – лек автомобил “Шкода Фелиция” д рег. № ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,87 на хиляда, установено по надлежния ред -  престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК

СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си подс. Д. И. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по  чл. 343б, ал. 1 от НК.

2. Приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс. Д. И. за извършеното от него престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК, на основание чл. 381, ал. 4 от НПК при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК – 10 месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.  

          3.На основание чл. 55, ал. 3 от НК страните приемат на подс. Д. И. да не се налага по-лекото наказание глоба от 200 до 1000 лева, предвидено наред с наказанието лишаване от свобода за престъплението по чл.343б, ал.1 от НК.

         4.Възпитателната работа по отношение на подс. Д. И. се възлага на РИ при РУ на МВР-гр. Разград по местоживеенето му.

5.На основание чл. 343г във вр. с чл. 343б, ал. 1 от НК на подс. Д. И. се налага наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 18 месеца, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК се зачита времето, през което същият е бил лишен по административен ред от възможността да упражнява това право, считано от 05.07.2017  г. 

6. Разноски по делото в размер на 117,53 лева се възлагат на подс. Д. И., платими по сметка на ОДМВР – Разград, както и по сметка на РРС сумата от 40,00 лева, представляваща разноски в съдебното производство

ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение, като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с негово съдържание.

Подсъдимият Д. И. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

СЪДЪТ на основание чл. 24, ал. 3 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 580/2017 г. по описа на РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

ПРЕПИС от протокола след изтичане на 3 дневния срок за изготвянето му да бъде предоставен на служебния защитник адв. К.М. ***.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 10,50 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: