МОТИВИ към Присъда № 363/31.07.2017г. постановена по НОХД № 317/2017г. по описа на РРС.

Обвинението против подсъдимия Д.В.Д. *** е за това, че на 01.11.2016г., в с.Балкански, общ.Разград, е управлявал МПС - лек автомобил „Рено Клио“ с рег.№ **** с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 0,68 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с протоколно определение от 07.05.2013г. по НОХД № 320/2013г. по описа на РС-гр.Разград, влязло в сила на 07.05.2013г. за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК - престъпление по чл.343б, ал.2 от НК.

Съдебното производство срещу подсъдимия е проведено по реда на глава 27- съкратено съдебно следствие по чл.370 и сл. от НПК, съгласно разпореждането на съда. При предварителното изслушване същият е признал фактите, посочени в обвинителния акт, поради което и на основание чл.372, ал.4 във вр. с чл.371, т.2 от НПК съдът е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанието му, без да събира доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Защитникът му- адв.В. счита, че делото е изяснено от фактическа и правна страна, като моли наказанието да бъде определено при условията на чл.55 от НК или да бъде наложено такова към минимума и след това редуцирано по реда на чл.58а от НК.

Представитeлят на РРП поддържа обвинението и го счита за доказано, с оглед на събраните по делото писмени и гласни доказателства. Предлага на съда да признае подсъдимия за виновен по така повдигнатото му обвинение, като предлага наказанието да бъде определено към минимума и след това намалено по реда на чл.58а от НК.

Разградският районен съд, като прецени събраните и проверени по делото доказателства и доказателствени средства, обсъдени поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Подсъдимият Д.В.Д. е правоспособен водач на МПС категории „В” и „М” от 2007г. До настоящия момент има множество налагани наказания за нарушения на ЗДвП.

На 01.11.2016г. свид.М.В.М. и ДИМИТЪР ЦОНЕВ - служители на РУМВР-гр.Разград били в с.Балкански, общ.Разград. Около 15,30ч. на ул.“Дунав“ свид.М.М. спрял за проверка л.а.“Рено Клио“ с рег.№ ****. При проверката установил, че автомобилът се управлявал от подс.Д.В.Д. ***. Същият не представил СУМПС, като заявил, че същото му било отнето. Тъй като подс.Др.Д. лъхал на алкохол, свид.М. се обадил на дежурен РУМВР, който да изпрати екип на „Пътна полиция“, за да изпробват подс.Д. за употреба на алкохол с техническо средство.

На место пристигнал свид.Р.З.Е. - служител на сектор „ПП“ при ОДМВР-гр.Разград, който към него момент бил в наряд като автопатрул.

След това свид.Р.Е. изпробвал подс.Др.Д. за наличие на алкохол в кръвта с техническо средство „Алкотест-Дрегер-7410” с фабр.№ 0165. Уредът отчел концентрация на алкохол в издишвания от обвиняемия въздух в размер на 0,68 на хиляда. За констатираното нарушение св.Р.Е. съставил на подс.Др.Д. АУАН с бл. № 582928/01.11.2016г.

След това на подсъдимия било предложено да даде кръвна проба и му бил издаден талон за изпращане на медицинско изследване с бл.№ 0347741/01.11.2016 година, но същият отказал да се възползва от това свое право, което било отбелязано в талона.

Описаната фактическа обстановка съдът намира за безспорно установена с оглед на всички събрани и проверени по реда на НПК писмени и гласни доказателства- показанията на свидетелите, АУАН, талон за мед.изследване, справка за нарушител, НП. Всички те са единни и непротиворечиви и установяват по несъмнен начин възприетата от съда фактическа обстановка.

За съставомерността на престъплението по чл.343б, ал.2 от НК е необходимо да бъде установено по несъмнен начин, че деецът управлява МПС след употреба на алкохол с концентрация над 0,5 на хиляда      ,след като вече е бил осъден за деяние по ал.1, т.е. от една страна следва да е налице предходно осъждане за управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда и от друга установената по надлежния ред концентрация при настоящата проверка следва да е над 0,5 на хиляда. В случая по несъмнен начин се установява, че на инкриминираната дата- 01.11.2016г. подс.Д. в с.Балкански е управлявал лек автомобил Рено Клио с концентрация на алкохол в кръвта от 0,5 на хиляда, което е установено по надлежния ред- измерено с техническо средство Алкотест Дрегер от полицейски служител. Налице е и втората предпоставка, а именно предходно осъждане по чл.343б, ал.1 от НК- по НОХД № 320/2013г. От субективна страна подсъдимият е действал при пряк умисъл, съзнавайки, че управлява автомобила след употреба на алкохол.

При определяне и индивидуализиране на наказанието за това престъпление съдът отчете като смекчаващи отговорността обстоятелства ниската концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия, която е малко над изискуемата от закона /0,68 на хиляда/, направеното самопризнание още на ДП, а като отегчаващо предходните осъждания, поради което му определи наказания към минимума, предвиден в закона, а именно 1 година лишаване от свобода и 500 лв. глоба. Определеното наказание 1 година лишаване от свобода съдът намали с 1/3 на основание чл.58а от НК, поради което му наложи наказание от 8 месеца лишаване от свобода, което следва да бъде изтърпяно ефективно при първоначален строг режим, предвид наличието на предходно осъждане на лишаване от свобода.

По изложените съображения съдът постанови присъдата си.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: