МОТИВИ към решение № 334/11.07.2017г. по АНД № 573/2017г. на РРС.

Производството е по реда на чл.3 и сл. от УБДХ.

Постъпил е акт за констатиране на проява на дребно хулиганство, в който се сочи, че на 11.07.2017г. в гр.Разград на бензиностанция ОМВ лицето Я.К.Я. е извършил проява на дребно хулиганство, с което нарушава обществения ред и спокойствие.

Нарушителят се явява в с.з., като не оспорва фактическите обстоятелства, изложени в акта, признава се за виновен и съжалява за случилото се. Моли за наказание глоба.

РП-Разград уведомени по телефона за образуваното дело на основание чл.5, ал.2 от УБДХ, не се явява представител и не заявява становище.

Разградският районен съд, след като съобрази представените писмени и гласни доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Нарушителят Я.Я. живее и работи в Р Г. и не се бил завръщал в Б. от около четири години. Предвид предстояща сватба в семейството в края на месеца, нарушителят заедно със семейството си се прибрали в гр.Разград на 04.07.2017г. На 10.07.2017г. Я. излязъл с приятели да се почерпи, като употребил значително количество алкохол. Около 03.00ч. същият бил на бензиностанция ОМВ в гр.Разград, където ударил по колата на клиент на бензиностанцията, когото явно познавал. Впоследствие влязъл в магазина на бензиностанцията и си взел една вода като тръгнал да излиза, при което св.Анкова му заявила, че се заплаща. Нарушителят започнал да хвърля стотинки зад касата, да вика, да отправя обидни думи- ругатни и неприлични изрази към свидетелката. Последната натиснала паникбутона. Пристигнали служители на СОТ и полицията, към които нарушителят също отправил неприлични думи. 

Въз основа на изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Описаната по-горе фактическа обстановка, съдът намира за безспорно установена, с оглед на събраните по делото доказателства- обясненията на нарушителя, обяснения от С. А. А. и А. Х. М., характеристична справка. Всички те безспорно установяват, че с действията си Я. е осъществил от обективна и субективна страна състава на административното нарушение по чл.1 от УБДХ, а именно дребно хулиганство, тъй като е отправил обидни думи, ругатни на публично място- магазина на бензиностанция ОМВ в гр.Разград, а впоследствие проявил оскърбително отношение и към органите на реда. Ето защо същият следва да носи административно наказателна отговорност.

Съдът намира, че съответно на извършеното от нарушителят деяние се явява по-лекото от алтернативно предвидените в УБДХ наказания, а имнно глоба в размер на 200 лв. По този начин съдът намира, че ще бъдат постигнати в най-пълна степен целите на наказанието.

По изложените съображения, съдът постанови решението си.

 

Районен съдия: