Р Е Ш Е Н И Е

№216/10.08.2017 г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на трети юли, две хиляди и седемнадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар :Ганка Атанасова

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 181 по описа за 2017 г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

               Искът е за възстановяване на запазена част от наследство и е предявен на основание чл.30 от ЗНасл.

            Ищцата настоява съдът да постанови решение, с което да намали с 1/4 идеална част извършеното от наследодателя й, нейн баща, дарение на недвижим имот в с.Дянково, община Разград и земеделски земи в землището на селото, извършено с нотариален акт * т.* рег.№* дело №* от 23.10.2012г. и нотариален акт №* т.* рег.№* дело №* от 02.04.2012г. и двата на нотариус Б.Костов, като и възстанови запазената й част от наследството Претендира и присъждане на разноски по делото.

            Ответникът признава иска относно земеделските земи, но счита че запазената част на ищцата не е накърнена относно имота в селото, тъй като бащата е дарил на сина си само своите 4/6 ид.части от имота.

             Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: Видно от представеното у-ние за наследници-л.7 от делото, на 01.11.2012г. е починал О. М. О.,б.ж. на с.Дянково, община Разград, който е оставил за свои наследници: съпруга-починала на 20.09.2015г. и две деца-син и дъщеря-страните по делото. Починалата през 2015г. К. Х. О. е втора съпруга на наследодателя, съгласно акт за сключен граждански брак-л.37 от делото, те са сключили брак на 28.09.2000г. Първата съпруга на наследодателя на страните: А. Х. О.-л.8 от делото/ или Е.Х.О.-виж у-ние за идентичност на имена л.38 от делото/ е починала на 29.11.1998г.  е майка на страните. Няма спор, че по време на брака си с първата съпруга наследодателя на страните е придобил недвижим имот в регулацията на селото поземлен имот  пл.№285 с площ 921 кв.метра, ведно с построената в него жилищна сграда от 56 кв.метра и селскостопанска постройка с административен адрес: с.Дянково, община Разград, ул.* След смъртта на първата си съпруга той е станал собственик на 4/6 идеални части от посочения имот.

            Освен имота в селото, наследодателят на страните е бил собственик и на следните земеделски земи в землището на с.Дянково, община Разград:

            -Поземлен имот –НИВА в местността „Куртлуджа” с площ от 24 703 дка съставляващ имот №* ;

            -Поземлен имот-НИВА в местността „Куртлуджа” с площ от 4,001 дка , съставляващ имот №*;

            -1/3 идеална част от поземлен имот-нива в местността Куртлуджа” с площ от 11,353 дка, съставляващ имот №*, получена по наследство от първата съпруга А./Е./ и

            -1/2 идеална част от поземлен имот-Овощна градина в местността „Пунурлак” с площ от 1,999 дка ,съставляващ имот №*.

            Видно от представените по делото два нотариални акта с №* т.* рег.* дело №* от 23.10.2012г. и №* т.* рег.№* дело №* от 02.04.2012г., и двата на нотариус Б.Костов, всички притежавани от наследодателя на страните имоти той е дарил на сина си-ответника по делото. Съгласно заключението на вещото лице по назначената оценъчна експертиза общата стойност на извършеното дарение към 2012г. е била 21762,31 лева.

            При това положение, пред вид изложеното съдът намира от правна страна следното: Ищцата е низходяща на починалия О. М. О. и като такава има право на запазена част от наследството, съгласно чл.28 и чл.29 от ЗНасл. В случая, наследодателят е оставил съпруга и двама низходящи и запазената част на всеки от низходящите е равна на 1/4 дробна част. Разпореждайки се с цялото си имущество, дарявайки го на ответника, наследодателят е накърнил запазената част на ищцата и съгласно чл.30 от ЗНаслд. тя има право да иска намаляването на дарението по двата нотариални акта. Наследствената маса по чл.31 от ЗНасл. съвпада с извършените дарения и те следва да се намалят с 1/4 идеална част.

            Пред вид изхода на делото и пред вид разпоредбата на чл.78 ал.1 от ГПК ответникът дължи на ищцата направените по делото разноски, които съгласно представения списък по чл.80 от ГПК са в размер на 981, 70 лева.

            По изложените съображения съдът

 

                                                           Р   Е   Ш   И  :

 

            НАМАЛЯВА с 1/4 /една четвърт/ идеални части извършеното от О. М. О.с ЕГН-**********,***, починал на **г. дарение в полза на Х.О.М. с ЕГН-********** *** с нотариален акт №* т.* рег.№*дело №* от 23.10.2012г. и нотариален акт №* т.* рег.№*  дело №* от 02.04.2012г. и двата на нотариус Бойчо Костов с район на действие РРС и ВЪЗСТАНОВЯВА  запазената част на Х.Б., родена на ***г. в гр.Р., с адрес-РТ. –съдебен адрес:*** -адв.М.Е. в размер на 1/4 идеална част от имотите по двата нотариални акта.

            ОСЪЖДА Х.О.М. с ЕГН-********** *** да заплати на Х.Б., родена на ***г. в гр.Р., с адрес-РТ. –съдебен адрес:*** адв.М.Е. 981,70 лева разноски по делото.

             Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: