Р Е Ш Е Н И Е

 

 

Номер  252                             10.08.2017  г.                 гр.Разград

 

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд на 10.08.2017 г. в публично заседание в състав:

Председател:  Атанас Христов

Секретар:   Сребрена Русева

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 933 по описа за 2017 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Р  Е  Ш  И

 

ПРЕКРАТЯВА, на основание чл. 44, т.3 вр. чл. 50 СК, ГРАЖДАНСКИЯ БРАК, сключен  на **  г. в гр. Разград,  с Акт за сключен граждански брак № ** г., между М.Д.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес *** и Д.Е.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, С РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение, според което:

РАЗДЕЛ А.

 

1. Упражняването на родителските права върху детето Г.Д.С.,  ЕГН **********, се предоставя на майката М.Д.С., ЕГН **********, при която се определя  и местоживеенето на детето,

2. На бащата Д.Е.С.,  ЕГН **********,  с постоянен и настоящ адрес ***, се определя режим на лични отношения с детето Г.Д.С.,  ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч на съботния ден до 17 ч на неделния ден, както и 20 дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

2. Бащата Д.Е.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, се задължава да заплаща на малолетното дете Г.Д.С.,  ЕГН **********, действащо, чрез неговата майка и законен представител М.Д.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, по 150 лева месечна издръжка, считано от завеждане на иска – 15.05.2017 година, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпване на обстоятелства водещи до изменение или прекратяване на издръжката.

3. Ползуването на семейното жилище, находящо се в гр. Р., обл Р., ул. *,  предоставяме на М.Д.С., ЕГН **********.

4. След прекратяване на брака М.Д.С., ЕГН **********,  ще възстанови  фамилно си име от преди този брак – Д., на осн. чл. 53 СК.

5. След прекратяване на брака двамата съпрузи няма да си дължат издръжка един на друг.

6. Разноските остават в тежест на страните така, както са ги        направили.

 

РАЗДЕЛ Б.

ДЕЛБА НА СЪПРУЖЕСКАТА ИМУЩЕСТВЕНА ОБЩНОСТ

 

1. Д.Е.С., ЕГН **********,  с постоянен и настоящ адрес ***, получава в дял и става единствен собственик на следния недвижим имот:

   ½ /една втора/ идеална част от поземлен имот в урбанизирана територия , находящ се в с. Р., община Р., област Р., с данъчен административен адрес ул. ** с площ от 790 кв.м  /седемстотин и деветдесет/ квадратни метра, съставляващ урегулиран парцел III /трети/ с планоснимачен номер 10/десети/ от квартал 10 /десети/ по плана на село Р., заедно с реално построените в това дворно място: полумасивна жилищна сграда на два етажа, със застроена площ 148,18 кв.м /сто четиридесет и осем цяло и осемнадесет стотни/ квадратни метра, пянтова стопанска сграда /сайвант/ със застроена площ 12 кв.м /дванадесет/ квадратни метра и масивен гараж със застроена площ 27,62 кв.м /двадесет и седем цяло и шестдесет и две стотни/ квадратни метра, при граници на целия имот:  улица, парцел ХII-10, парцел  XV-11, парцел  II -152 и парцел  XIII-9.

Данъчната оценка на този имот възлиза на 2 285,80 лв. /две хиляди двеста осемдесет и пет лева и 80 стотинки/ съгласно удостоверение за данъчна оценка.

2. За уравнение на дела си М.Д.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***,  е получила цялото придобито по време на брака движимо имущество.

3. Двамата декларираме, че нямаме претенции за издръжка един спрямо друг нито претенции върху влогове, акции, дялове в търговски дружества, собственост на другия съпруг.

4. С настоящото споразумение ликвидираме всички въпроси, свързани с прекратяването на брака ни и за в бъдеще никой от нас няма право на каквито и да било имуществени претенции спрямо другия.

 

ОСЪЖДА М.Д.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на Районен съд – Разград,  сумата:

-              20.00 лв. /двадесет лева/ представляваща окончателна държавна такса за прекратяването на брака,

-              45.72 лв. /четиридесет и пет лева и седемдесет и две стотинки/,  представляваща държавна такса в размер на 2 на сто върху стойността дела му,

-              5.00 лв. /пет лева/ представляваща държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА Д.Е.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на Районен съд – Разград, сумата:

-              20.00 лв. /двадесет лева/, представляваща окончателна държавна такса за прекратяването на брака,

-              45.72 лв. /четиридесет и пет лева и седемдесет и две стотинки/,  представляваща държавна такса в размер на 2 на сто върху стойността дела му,

-              108 лв. /сто и осем лева/, представляваща държавна такса относно присъдената издръжка,

-              5.00 лв. /пет лева/ представляваща държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Да се изпратят съобщения до служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" на областно равнище, на осн. чл. 129 от Правилника за администрацията в районните, окръжните, административните, военните и апелативните съдилища.

 

Препис от решението да се връчи на страните.

Решението не подлежи на обжалване, на осн. чл. 330, ал.5 ГПК.

В едномесечен срок от постановяването на решението, страните могат да депозират искане пред Районен съд – Разград, съдът да допълни или да измени решението в частта му за разноските и държавните такси, на осн. чл. 248 ГПК.

 

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: