Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 343, 07.08.2017г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

                                        РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

  На  тринадесети Юли две хиляди и седемнадесета година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: Даринка Димитрова,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 417 по описа за 2017                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от М.И.М. ЕГН ********** *** против  Наказателно постановление № 17-1075-000297/18.04.2017г. на ВПД Началник група в Сектор „ ПП „ при ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл.98, ал.2, т.4 от ЗДвП  му е наложено административно наказание  “Глоба” в  размер на 200.00 лева, на основание чл.178д от ЗДвП.

Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно. По същество жалбаподателят не оспорва описаното в АУАН, респективно в обжалваното НП.

       За въззиваемата страна ОДМВР-гр.Разград не се явява процесуален представител.

       Контролираща страна РП – Разград, редовно уведомени не изпращат проц. представител.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       На 10.03.2017г. около 18,30ч. жалбоподателят паркирал личния си лек автомобил „ Шевролет Круз „ с рег. № *** на паркинг пред м-н „Лидъл„, находящ се на бул. „Априлско въстание„ в гр. Разград, на паркомясто обозначено за паркиране на автомобили на хора с трайни увреждания. По сигнал подаден в дежурна част на ОДМВР – Разград на място пристигнали полицейските служители Д. В. и С. Н., които извършили проверка на документите на жалбоподателя, при която той не им представил карта, удостоверяваща правото му да паркира автомобила си на място за хора с трайни увреждания, а представил ЕР № 0640 от 052/16.03.2016г., издадено от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ – Разград. За констатираното нарушение св.  С. Н. в присъствие на жалбоподателя съставил АУАН бл. № 736987, за това, че на процесната дата и място М. М., паркирал собствения си автомобил на място, определено за паркиране на автомобили на хора с трайни увреждания, като при проверка не представил карта за паркиране на хора с трайни увреждания. Квалифицирал нарушението като такова по чл. 98, ал.2,т.4 от ЗДвП и връчил АУАН срещу подпис на жалбоподателя, който го подписал, като вписал възражение. По – късно в тридневния срок по ЗАНН, жалбоподателят депозира писмени възражения по съставения АУАН, към които приложил копие на ЕР № 0640 от 052/16.03.2016г., издадено от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ – Разград. Възраженията на жалбоподателя били разгледани от адм. наказващия орган, но счетени за неоснователни.

       На база съставения АУАН на 18.04.2017г. ВПД Началник група в Сектор „ ПП „ при ОДМВР-Разград издал и процесното НП, в което по аналогичен с8 АУАН описал нарушението, също го квалифицирал по чл. 98, ал.2,т.4 от ЗДвП, а на основание чл. 178д от ЗДвП, наложил адм. наказание „ глоба „ в размер на 200,00лв.

       НП връчено лично на жалбоподателя на 12.05.2017 г., жалбата срешу него постъпила при адм. наказаващия орган на 16.05.2017 г.

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е основателна.

       Както в АУАН, така и в обжалваното НП е налице вътрешно противоречие между описателната част на нарушението и неговата правна квалификация. Описаното нарушение в двата акта се определя като „... водача не представя при извършена проверка карта за паркиране на хора с трайни увреждания...”. От непредставянето на този документ обаче се прави извод за липса на право жалбоподателят за паркира автомобила си на място обозначено за паркиране на хора с увреждания, което е различно от описаното нарушение. Внимателен прочит на разпоредбата на чл.100, ал.1 от ЗДвП, не задължава водачите – граждани с трайни увреждания да носят издадената от Кмет на Община, специална карта за паркиране на обособени парко места, а описаното нарушение се явява точно това, че жалбоподателя не представя такава карта, а е санкциониран, за това, че няма право да паркира на обособено за хора с трайни увреждания, паркомясто.

       Приобщеното по делото ЕР № 0640 от 052/16.03.2016 г., издадено от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ – Разград на името на жалбоподателя, установяваща 75% трайно намалена работоспособност е правното основание, на база, на което жалбоподателят има право да се снабди с картата по чл. 99а от ЗДвП, което от своя страна прави нарушението, за което е санкциониран малозначителен случай и следва да бъде приложен чл.28 от ЗАНН.

       Съдът намира, че така издаденото НП е неправилно, поради което следва да бъде отменено. 

Воден от изложените съображения, съдът

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

       ОТМЕНЯВА  НП  № 17-1075-000297/18.04.2017 г. на ВПД Началник група в Сектор „ ПП „ при ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл.98, ал.2, т.4 от ЗДвП  на М.И.М. ЕГН ********** ***   е наложено административно наказание  “Глоба” в  размер на 200.00 лева, на основание чл.178д от ЗДвП, като неправилно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: