РЕШЕНИЕ

 

356                                  01.08.2017г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и пети юли                                          две хиляди и седемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Сребрена Русева

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №426 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Д.Ц.С. ***, срещу Наказателно постановление  №17-1075-000306 от 05.05.2017г. на ВПД Началник Група към ОДМВР Разград, с-р ПЪТНА ПОЛИЦИЯ, с което на жалбоподателя на основание чл.183, ал.2, т.1  от ЗДвП за нарушение на чл.98, ал.1, т.3 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 20 лв, на основание чл.183, ал.2, т.1 от ЗДвП за нарушение на чл.98,  ал.1,т.7 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 20, на основание чл.180, ал.1, т.1, пр.2  от ЗДвП за нарушение на чл.98, ал.1,т.1 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв  и на основание чл.185 от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.1, т.1 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 20 лв.  Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно и моли за отмяната му.   

В съдебното заседание на РРС жалбоподателят поддържа жалбата.

Ответната страна Областна Дирекция на МВР – Разград не изпраща представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява   основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №17-1075-000306 от 05.05.2017г. на ВПД Началник Група към ОДМВР Разград, с-р ПЪТНА ПОЛИЦИЯ на жалбоподателя Д.С. на основание чл.183, ал.2, т.1  от ЗДвП за нарушение на чл.98, ал.1, т.3 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 20 лв, на основание чл.183, ал.2, т.1 от ЗДвП за нарушение на чл.98,  ал.1,т.7 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 20, на основание чл.180, ал.1, т.1, пр.2  от ЗДвП за нарушение на чл.98, ал.1,т.1 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв  и на основание чл.185 от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.1, т.1 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 20 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Т259798/24.02.2017г. съставен от мл. автоконтрольор при ОДМВР гр. Разград на жалбоподателя затова, че последният на 17.02.2017г.   около 10.10 часа в гр. Разград по ул. Хан Кубрат под тунела на улицата паркира л.а. Порше Каен с рег. №***, като с неправилното си паркиране водачът С. създал пречки и опасност за другите участници в движението, тъй като улицата е двупосочна. Посочено е, че автомобилът престоява в активна лента за движение и престояване, като разстоянието между автомобила и пътна маркировка М-1 е по-малко от 3 метра. Тези обстоятелства са отразени и в НП, като при квалификацията на нарушенията е прието, че: 1. Водачът спира за престой и паркиране в тунел, с което виновно нарушил чл.98, ал.1, т.3  от ЗДвП; 2. Спира за престой и паркиране, където действа забраната на знак В24 и В25, или където разстоянието между ППС и пътната маркировка, забранена за пресичане е по-малко от 3 метра, с което виновно нарушил чл.98, ал.1,т.7 от ЗДвП; 3. Паркира на място, където превозното средство създава опасност или е пречка за движението,  с което виновно нарушил чл.98, ал.1, т.1 от ЗДвП и 4. Участник в движението, който създава пречки за движението, имуществени вреди и опасност за живота и здравето на хората, с което виновно е нарушил чл.5, ал.1, т.1 от ЗДвП.

Пред РРС е  разпитан като свидетел полицейският служител  Х.Т.Х. -актосъставителят, който в показанията си фактически потвърждава обстоятелствата отразени във фактическата част на АУАН и НП.

От правна страна съдът намира, че наказателното постановление се явява незаконосъобразно поради следното:  В НП е прието, че са налице четири нарушения. Според съда всъщност четирите санкционни точки на НП имат предвид от фактическа страна едно нарушение, но същото неправилно е раздробено на четири отделни нарушения и жалбоподателят е наказан четири пъти. И в четирите случаи се визира нарушаване на забрана, поради което е създадена опасност. Резултатът обаче е един – именно създаване на опасност, поради което  и в случая нарушението е едно. Всъщност налице е едно единствено нарушение, изразяващо се в нарушаване на задълженията като участник в движението. Тези задължения включват различни изисквания, но нарушаването им в случая е едно деяние и не е налице нито реална нито идеална съвкупност на нарушения. От друга страна съдът не счита, че в АУАН от фактическа страна са описани именно четири нарушения. Наистина изброени са нарушените норми, но във фактическата част на акта са описани фактически признаци на най-много две нарушения. Тази фактическа част е отразена и в НП. При това съдът намира, че е налице противоречие между възприетата фактическа обстановка и крайната квалификация визираща четири нарушения. Всичко това според съда съществено накърнява правото на жалбоподателя да разбере какво конкретно му се вменява като нарушение. От текста на акта със сигурност същият не е имало как да разбере, че му се вменяват четири отделни нарушения.  Това жалбоподателят е разбрал едва от НП, което фактически го е лишило от възможността да се защити в пълнота срещу съставения акт. Ето защо НП следва да бъде отменено изцяло, тъй като в административнонаказателното производство е допусната незаконосъобразност, съществено накърняваща правото на защита на жалбоподателя.

              Водим от горното Съдът                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  №17-1075-000306 от 05.05.2017г. на ВПД Началник Група към ОДМВР Разград, с-р ПЪТНА ПОЛИЦИЯ, с което на жалбоподателя Д.Ц.С. на основание чл.183, ал.2, т.1  от ЗДвП за нарушение на чл.98, ал.1, т.3 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 20 лв, на основание чл.183, ал.2, т.1 от ЗДвП за нарушение на чл.98,  ал.1,т.7 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 20, на основание чл.180, ал.1, т.1, пр.2  от ЗДвП за нарушение на чл.98, ал.1,т.1 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв  и на основание чл.185 от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.1, т.1 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 20 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: