Р Е Ш Е Н И Е

 

                               2017 година                                                град   Разград

 

                 В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд               наказателен                                    състав

На         седемнадесети август                                                  2017   година

В публично заседание в следния състав:

                                      

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

                               

Секретар:  Пенка Тоцева

Прокурор: СЕВЕРИНА МОНЕВА

Като разгледа докладваното от съдията                                              

АН дело №  587 по описа за 2017 година

 

                                               Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА обвиняемия Д.В.Д., ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на 25.01.2017 г. в гр. Разград, на ул. ’’Северен булевард”, при управление на моторно превозно средство - лек автомобил “БМВ” с per. № ***, е нарушил правилата за движение по пътищата, визирани в: чл. 20, ал. 1 от ЗДвП: „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват” и чл. 20, ал. 2 от ЗДвП: „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението”, и по непредпазливост е причинил средни телесни повреди на М. Т. М. от гр. Разград, изразяващи се в счупване на дясна ключица и дясна лопатка, по отделно и в съвкупност, обусловили трайно затруднение в движението на десния горен крайник и изкълчване на лява тазобедрена става, довело до трайно затруднение в движението на левия долен крайник - престъпление по чл. 343, ал. 1, 6. ”б” във връзка с чл. 342, ал. 1 НК /като са нарушени чл. 20, ал. 1 и ал. 2 от ЗДвП/, поради което и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и МУ НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на 1000.00 (хиляда)  лева.

НА основание чл. 78а, ал. 4 във връзка с чл. 343г от НК НАЛАГА на обвиняемия Д.В.Д., ЕГН ********** наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА.

ОСЪЖДА обвиняемия Д.В.Д., ЕГН ********** да заплати по сметка на ОДМВР Разград сумата 830.20 лева (осемстотин и тридесет лева и двадесет стотинки), представляваща разноски на досъдебното производство.

        РЕШЕНИЕТО  подлежи на  обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

                                                       

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: