Р Е Ш Е Н И Е

 

                                             2017 година                                   град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                  наказателен състав

На           двадесет и трети август                        2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН  КОСЕВ  

                              

Секретар: Живка Ранкова

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

АН дело №     686   по описа за 2017 година

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА   ЕРДАН С.И., ЕГН  ********** ***, женен, неосъждан  ЗА НЕВИНОВЕН   в това,  на 17.08.2017г.    в град Разград, на стадион „Лудогорец Арена” да  е извършил проява на спортно хулиганство по смисъла на чл.21  ЗООРПСМ  и ГО ОПРАВДАВА по повдигнатото обвинение със съставения акт.

Решението не подлежи на обжалване. 

Препис от решението да се изпрати на РУ на МВР Разград.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

Мотиви към решение  №386 от  23.08.2017г., постановено по НАХД №687/2017г. на РРС.

Производството е по реда на Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

Съставен е акт за административно нарушение /спортно хулиганство/ за извършена в гр.Разград от Е.С.И. ***   непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 17.08.2017г. около 22.10 часа в гр. Разград на стадион “Лудогорец Арена“, Е.И. като зрител на сектор „В“ при провеждане футболната среща от Лига Европа между отборите на ПФК “Лудогорец” и ФК “Судува” - Мариамполе,  предизвиква сбиване с Тодор Цветанов Николов от гр. Разград на територията на спортното съоръжение.“.

Е.И.  дава обяснения, в които отрича виновността си. Сочи, че понеже запалил цигара, зрител стоящ зад него започнал да го бута – да го ръга в бъбреците- казвайки му, че не иска да му диша пушека. Е. И. му отвърнал, че не е това начинът да му каже това, поради което другият зрител му казал да излезе с него навън. Е. И. тръгнал с него, при което на излизане от сектора другият зрител го ударил и го повалил на земята. Е. И. сочи, че изобщо не очаквал това и всъщност изобщо не очаквал да се стигне до пререкание и нанасяне на удар, защото там имало охрана, стюарди. Тези обяснения на Е. И. съдът намира за логични. Действително на мястото, където се е развило събитието имало много хора, видно от приложения снимков материал и е нормално Е. И. да не е очаквал да се стигне до такава ситуация. След нанесения удар другият зрител е изведен от стюардите на стадиона. С оглед обстоятелствата съдът намира, че фактът, че Е. И. е последвал поканата на другия зрител да излязат навън, не следва да се разбира  като склонност към пререкание от негова страна. Очевидно Е. И. не е очаквал събитията да се развият така и е бил изненадан от поведението на другия зрител на мача. От друга страна съдът намира, че няма доказателства, които да сочат, че именно Е. И. е извършил някаква непристойна проява. Съдът се позовава и на справка от полицейски служител, коментираща запис от видеокамера, където също се сочи, че същата камера е документирала именно удара нанесен от другия зрител на Е. И., при което последния е паднал на земята. Няма обаче данни от които да се направи извод, че и Е. И. е извършил конкретна проява или е имал такова поведение, което да се определи като неправомерно действие и конкретно спортно хулиганство по смисъла на закона. Поради това съдът намира, че съдържащото се в съставения акт обвинение срещу Е. И. не е доказано. Последният очевидно е бил потърпевш от агресивното поведение на другия зрител, но не може да се обуслови извод, че и той е действал провокативно и виновно. Ето защо съдът намира, че Е.И. следва да бъде оправдан по повдигнатото с акта обвинение, тъй като данните по делото налагат извод, че той не е виновен за разигралата се ситуация.

В този смисъл съдът постанови решението си.

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: