Р Е Ш Е Н И Е

 

       389                                 24. 08.2017 година                         град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

Разградският районен съд                                                  наказателен състав

На    двадесет и четвърти август                                  2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТАНАС ХРИСТОВ

 

Секретар: Живка Ранкова

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

АНД дело           692   по описа за 2017  година

 

Р  Е  Ш  И:

 

         ПРИЗНАВА  нарушителя Т.Ц.Н., ЕГН  **********, роден   на *** ***, с постоянен  адрес ***,  български гражданин, със средно образование, неженен, студент, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН, за това, че на 17.08.2017 г. в гр. Разград на стадион “Лудогорец Арена” находящ се на ул. “Васил Левски” № 43, като зрител на футболната среща между футболните отбори на ПФК “Лудогорец” гр. Разград и ФК “Судува Мариямполе” Литва, е извършил противообществена проява - спортно хулиганство, като участва в сбиване,  която непристойна проява нарушава обществения ред, но не съставлява престъпление по НК, поради което и на основание  чл. 33, ал. 1, т. 1, във връзка с чл. 25, ал. 2  във вр. с ал.1 ЗООРПСМ, му НАЛАГА административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000  /хиляда/ лева, която следва да се заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд-Разград, както и наказание “ЗАБРАНА ЗА ПОСЕЩЕНИЕ НА СПОРТНИ МЕРОПРИЯТИЯ  В Р БЪЛГАРИЯ И ЧУЖБИНА” за срок от ЕДНА ГОДИНА.

На основание чл.35, ал.2 ЗООРПСМ, препис от решението да се изпрати на ТД НАП – Варна, офис Разград.

На основание чл.35, ал.4 от ЗООРПСМ препис от решението да се изпрати на ОД МВР – Разград за въвеждане на информацията в Единния автоматизиран регистър.

                   Решението е окончателно, на осн. чл. 34, ал.1 ЗООРПСМ.

 

                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

Мотиви към решение № 389 от 24.08.2017 г.

по а.н.дело № 692/2017 г. на РС-Разград

 

            Производството по делото е по чл.32 от Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия и е образувано по повод съставен акт за констатиране прояви на спортно хулиганство срещу:

Т.Ц.Н., ЕГН  **********, роден   на *** ***, с постоянен  адрес ***,  български гражданин, със средно образование, неженен, студент , неосъждан.

Районна прокуратура - Разград, редовно призована по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

ОДМВР Разград, редовно призована по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

РУ на МВР – Разград, редовно призовано по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

В с.з. нарушителят сочи, че е действително е нанесъл удари на друг зрител, но бил провокиран от последния, а и същият продължил да пуши на забранено место въпреки направената му от нарушителя забележка. Изразява съжаление за случилото се.

 

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства приема за установено от фактическа и правна страна следното:

На 17.08.2017 г. нарушителя посетил футболната среща между отборите на ПФК “Лудогорец” гр. Разград и ФК “Судува Мариямполе” Литва. Спортното мероприятие се провеждало на стадион “Лудогорец Арена” в гр. Разград.

Преди края на първото полувреме, един от зрителите – Е.С. И, запалил цигара. Същия бил с компания. Тогава нарушителя, който също бил с компания, го бутнал и му направил забележка, че на стадиона не се пуши. И. му отвърнал, че не е това начина да го предупреждава и не е той човека, който контролира тези неща. В резултат на това между двете компании се породило напрежение. Нарушителя казал на И. да излязат. По време на почивката между двете полувремена нарушителя и И. отишли в помещението за отдих разположено между 1 и 2 пътеход. Там нарушителя нанесъл два удара на И., който паднал на земята. След намесата на лицата отговарящи за охраната на обществения ред, конфликта бил преустановен.

Горното се потвърждава от приобщения по делото доказателствен материал – обяснения на, М.И.,  Е.С.И., нарушителя, както и докладна записка, фотоснимки, видеозапис, справка.

Съдът кредитира с доверие обясненията на свидетелите, тъй като същите, са пълни логични, последователни и съвпадат в детайлите.

Поради гореизложеното на нарушителя следва да се наложи административно наказание, тъй като с деянието си е осъществил от обективна и субективна страна състава на административно нарушение по чл.21 от ЗООРПСМ, като с гореописаните непристойни действия – участие в сбиване, е нарушил обществения ред и спокойствие. Действията му представляват противообществена проява, която следва да се квалифицира като спортно хулиганство.

По вида и размера на наказанието.

Като смекчаващи отговорността обстоятелства спрямо нарушителя, съдът отчете дадените обяснения, с които съдейства за разкриване на обективната истина, проявената самокритичност чрез изразеното съжаление, чистото съдебно минало, младата възраст, конфликта с И., породен от направената забележка от страна на нарушителя.

Като отегчаващо отговорността обстоятелство, съдът отчете високата обществена опасност на деянието – няколко удара, довели до падане на земята на св. И..

Предвид на това съдът намира, че следва да наложи на нарушителя административно наказание по чл.22, ал.1, т.2 ЗООРПСМ, а именно глоба в размер на 1 000 лева. Съдът намира, че с оглед смекчаващите отговорността обстоятелства, следва да бъде наложено по - лекото адм. наказание – Глоба, а не по тежкото такова - задържане в териториална структура на МВР. С оглед високата обществена опасност на деянието, съдът намира че размера на глобата следва да бъде 1 000 лв.

Съдът наложи кумулативно предвидената Забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина, за минимално предвидения в закона срок от една година, предвид горепосочените смекчаващи отговорността обстоятелства.

 Така наложеното наказание ще мотивира нарушителя за в бъдеще да се съобразява с нормативно установените правила за поведение и зачитане спокойствието и достойнството на членовете от обществото.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: