П Р О Т О К О Л

 

 

2017 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                    наказателен                състав

На         осемнадесети август                                                          2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

                           

        

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор: СЕВЕРИНА МОНЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело №      669     по описа за 2017 година

На именното повикване в 10:00 часа, се явиха:

        

         ЗА Районна прокуратура гр. Разград прокурор Монева

         ОБВИНЯЕМИТЕ лично и с адв. Д. П.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. П.: Да се даде ход на делото.

         СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ход на делото.   

         СНЕМА самоличността на обвиняемите

         С.Х.Г. - ЕГН **********,***, женен, осъждан,

         С.С.А. – ЕГН ********** ***, женен, осъждан

         А.С.К. ***, женен, неосъждан

         СЪДЪТ докладва представеното споразумение за решаване на делото в съдебно заседание.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

         АДВ. П.: Поддържам споразумението.

СЪДЪТ счете делото за изяснено от фактическа страна и

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

         ПРОКУРОРЪТ: Моля да одобрите така сключеното споразумение, т. к. същото не противоречи на закона и морала, а наказанието определено с него би постигнало целите визирани в чл. 36 НК.

         АДВ. П.: Моля да одобрите споразумението, като същото не противоречи на закона и морала и би изпълнило целите определени в чл. 36 НК.

ОБВИНЯЕМИЯТ Г.: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

ОБВИНЯЕМИЯТ А.: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

ОБВИНЯЕМИЯТ К.: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

         СЪДЪТ, намира че представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

         ОДОБРЯВА сключеното между Северина Монева - прокурор в Районна прокуратура Разград и адв. Др. П.,***, упълномощен защитник на:          С.Х.Г., роден на ***г***, ЕГН **********, адрес за призоваване в страната: с.Борци, обл.Шумен, ул.“Паламара“ № ***, български гражданин, със средно образование, безработен, неженен, неосъждан; С.С.А., роден на ***г. в гр.Исперих, ЕГН **********, адрес за призоваване в страната: гр.Разград, ул.“Крали Марко“ №       ***, български гражданин, със средно образование, безработен, женен, неосъждан и         А.С.К., роден на *** ***, ЕГН **********, адрес за призоваване в страната: гр.Разград, ЖК „Орел“ № ***, вх.Е, ет.5, ап.***, български гражданин, с основно образование, работи като куриер в „ПСИТ - Разград“ ЕООД, женен, неосъждан - обвиняеми по горепосоченото досъдебно производство, споразумение, съгласно което:

         Обвиняемият С.Х.Г. се признава за ВИНОВЕН за това, че на 09.02.2017 г., в с.Осенец, общ.Разград, в съучастие като помагач с неустановени по делото лица /извършители/ и С.С.А. *** /помагач/ и А.С.К. *** /помагач/, с цел да набави за себе си и за другиго - С.С.А. и А.С.К., и неустановените лица, имотна облага умишлено улеснил извършителите, които възбудили и поддържали у Г. Ц. Р. от с.Осенец, общ.Разград заблуждение, че за залавянето на престъпници — четирима сирийци, които ще запалят къщата й и нея самата, е необходимо тя да съдейства като даде всички пари, които в момента има, с което й нанесъл имотна вреда в размер на 4000 лева - престъпление по чл. 209, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 4 от НК.

Обвиняемият С.С.А. се признава за ВИНОВЕН в това, че на 09.02.2017 г., в с.Осенец, общ.Разград, в съучастие като помагач с неустановени по делото лица /извършители/ и А.С.К. *** /помагач/ и С.Х.Г. *** /помагач/, с цел да набави за себе си и за другиго - А.С.К., С.Х.Г. и неустановените лица, имотна облага умишлено улеснил извършителите, които възбудили и поддържали у Г. Ц. Р. от с.Осенец, общ.Разград заблуждение, че за залавянето на престъпници - четирима сирийци, които ще запалят къщата й и нея самата, е необходимо тя да съдейства като даде всички пари, които в момента има, с което й нанесъл имотна вреда в размер на 4000 лева - престъпление по чл. 209, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 4 от НК.

Обвиняемият А.С.К. се признава за ВИНОВЕН в това, че на 09.02.2017 г., в с.Осенец, общ.Разград, в съучастие като помагач с неустановени по делото лица /извършители/ и С.С.А. *** /помагач/ и С.Х.Г. *** /помагач/, с цел да набави за себе си и за другиго - С.С.А., С.Х.Г. и неустановените лица, имотна облага умишлено улеснил извършителите, които възбудили и поддържали у Г. Ц. Р. от с. Осенец, общ. Разград заблуждение, че за залавянето на престъпници - четирима сирийци, които ще запалят къщата й и нея самата, е необходимо тя да съдейства като даде всички пари, които в момента има, с което й нанесъл имотна вреда в размер на 4000 лева - престъпление по чл. 209, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 4 от НК.

Страните приемат на обв. Св. Г., при условията на чл. 54 НК да бъде наложено наказание лишаване от свобода в размер на 2 години, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 НК, се отлага за изпитателен срок от 4 години.

Възпитателната работа по отношение на обв. Св. Г. се възлага на РИ при РУ на МВР по местоживеенето му.

Страните приемат на обв. С. А., при условията на чл. 54 НК да бъде наложено наказание лишаване от свобода в размер на 2 години, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 НК, се отлага за изпитателен срок от 4 години.

Възпитателната работа по отношение на обв. С. А. се възлага на РИ при РУ на МВР по местоживеенето му.

Страните приемат на обв. А. К., при условията на чл. 54 НК да бъде наложено наказание лишаване от свобода в размер на 2 години, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 НК, се отлага за изпитателен срок от 4 години.

Възпитателната работа по отношение на обв. А. К. се възлага на РИ при РУ на МВР по местоживеенето му.

Разноски по делото - няма.

Страните подписват настоящото споразумение, като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

ОБВИНЯЕМИТЕ С.Х.Г., С.С.А. и А.С.К. декларират, че е съгласни изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказват от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ПРОКУРОРЪТ: По отношение на подсъдимите С.А. и С.Г. са налице предпоставките на чл. 25 от НК, т. к. има одобрено споразумение, което има силата на влязла в сила присъда и предлагаме с определение да се произнесете за определяне на едно общо наказание по присъдата за която представих справка за съдимост и тази от днешното съдебно заседание, като определите едно общо наказание по двете в размер на най-тежкото от тях, а именно по нохд. № 347/2017 г., която и за двамата е 2 години и 5 месеца лишаване от свобода, отложено за изпитателен срок от 4 години по реда на чл. 66, ал. 1 НК

АДВ. П.: Поддържам казаното от прокурора. Моля да определите общо наказание в размер на по-тежкото от двете, а именно 2 г. и 5 месеца лишаване от свобода, което да бъде отложено за изпитателен срок от 4 години.

ОБВИНЯЕМИЯТ С.А.: Нямам какво да кажа.

ОБВИНЯЕМИЯТ С.Г.: Нямам какво да кажа.

С оглед представените доказателства за налични осъждания на обвиняемите Секан С.А. и С.Х.Г., съдът намира следното: Обв. С.С.А. е осъден със споразумение по нохд. № 347/2017 г. по описа на Районен съд гр. Разград, като му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 2 г. и 5 месеца, чието изтърпяване е отложено за изпитателен срок от 4 години. Същото наказание касае и деяние, което се намира в условията на съвкупност с деянието от наст. дело, което налага определяне на общо наказание. Съдът, намира че общото наказание следва да бъде определено в размер на по-тежкото, а именно 2 г. и 5 м. лишаване от свобода, като същото следва да бъде отложено за изпитателен срок от 4 години, ето защо

О П Р Е Д Е Л И:

ОПРЕДЕЛЯ на обв. С.С.А., ЕГН ********** общо наказание по нохд. № 347/2017 г. по описа на Районен съд гр. Разград и нохд. № 669/2017 г. по описа на Районен съд гр. Разград в размер на най-тежкото наказание, а именно ДВЕ ГОДИНИ и ПЕТ МЕСЕЦА лишаване от свобода, като на основание чл. 66, ал. 1 НК ОТЛАГА изтърпяването на така определеното общо наказание за изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

НА основание чл. 59, ал. 1, т. 1 НК съдът ПРИСПАДА от размера на определеното общо наказание времето през което обв. С.А. е бил задържан по нохд. № 347/2017 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протест в 15 дн. срок от днес пред РОС.

         СЪДЪТ, намира че са налице предпоставките за определяне общо наказание по отношение на обв. С.Х.Г. по отношение на настоящото дело и нохд. № 347/2017 г. по описа на Районен съд гр. Разград, което т. к става дума за осъждания намиращи се в условията на съвкупност, обвиняемият е извършил деянията по двете дела преди да е осъден с влязла в сила присъда за което и да е от тях и на същия следва да бъде наложено наказание в размер на най-тежкото, а именна 2 г. и 5 месеца лишаване от свобода, което е наказанието наложено му по нохд. № 347/2017 г. по описа на Районен съд гр. Разград, като изтърпяването на така определено общо наказание следва да бъде отложено за изпитателен срок от 4 години. С оглед изложеното, на основание чл. 25 НК, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

         ОПРЕДЕЛЯ на обв. С.Х.Г., ЕГН ********** едно общо наказание по влезлите му в сила осъждания по нохд. № 347/2017 г. и нохд. № 669/2017 г. и двете по описа на Районен съд гр. Разград в размер най-тежкото от наложените му наказания, а именно ДВЕ ГОДИНИ и ПЕТ МЕСЕЦА лишаване от свобода, като на основание чл. 66, ал. 1 НК ОТЛАГА изтърпяването на така определеното общо наказание за изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

         НА основание чл. 59, ал. 1, т. 1 НК съдът ПРИСПАДА от размера на така определеното общо наказание времето през което обв. Г. е бил задържан по нохд. № 347/2017 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протест пред РОС в 15 дн. срок от днес.

СЪДЪТ прекратява производството по делото.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на делото подлежи на обжалване и протест пред РОС в 7 дн. срок от днес.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за одобряване на споразумението не подлежи на обжалване и протест.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 11.10 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: