Мотиви към Решение №376 от 17.08.2017г., постановено по НАХД №592/2017г. по описа на Разградския районен съд .

    Разградска районна прокуратура е внесла постановление по реда на чл.375 от НПК срещу обвиняемия   В.А.К. *** за това, че на 21.12.2016г. в местността „Ендъма“ в землището на гр. Разград, убил чрез отстрелване едър дивеч – дива свиня, пол мъжки, с тегло 70-80 кг., на стойност 597,79 лева, без надлежно разрешение по Закона за лова и опазване на дивеча - престъпление по чл. 237, ал.1 от НК.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа съдържащото се в постановлението предложение  срещу  обвиняемия.

Обвиняемият не се явява. Защитникът му моли за минимално наказание.

 Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Обвиняемият В.А.К. е роден на ***г***. Същият е със средно образование, не е женен, не е осъждан.

Обвиняемият В.К. е правоспособен ловец. С Разрешение  №20160187418 от 18.03.2016г.  му било разрешено да съхранява, носи и употребява огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях. Разрешението било с валидност до 17.03.2021г. Обвиняемият притежавал ловно дългоцевно огнестрелно оръжие с гладкоцевна цев – надцевка „ИЖ-27“ с калибър 12 и №М07690 и ловно дългоцевно огнестрелно оръжие с нарезна цев – ловна карабина „Сайга“ с калибър 7.62х39 и №931033088.

Ловно-рибарско сдружение „Сокол“ – гр. Разград представлявано от св. П. П. по договор с ДП „Държавно горско стопанство“ – гр. Разград стопанисвало дивеча на територията на ДГС- Разград. Според нормативните изисквания ловуването на дива свиня се извършвало групово в събота и неделя и празнични дни след издадено съответно разрешително. Ловът на диви свине винаги се извършвал в периода от 01.10. до втората събота и неделя на м. януари на следващата година. Ловуването се извършвало от максимум десет ловци и винаги в светлата част на денонощието. Разрешенията за такъв лов се издавали от св. Л. Л. – специалист по лова в сдружението. Бланките за разрешение се предоставяли от държавното горско стопанство. Вписвали се местността и ловището където ще се ловува, имената на ловците, номер на членска карта и номер на ловния билет. За датата 21.12.2016г. свидетелят Л. Л. не бил издавал разрешение за лов, още повече за лов на дива свиня, тъй като било делничен ден.

Въпреки, че не притежавал разрешение за лов на дива свиня, а и било работен ден, на 21.12.2016г. обв. В.К. отишъл да ловува  в местността „Ендъма“ в землището на гр. Разград. Спрял с лекия си автомобил „Мерцедес“ с рег. №***в дясно от път II – 49 посока гр. Разград-гр.Търговище на 2100 м. от табелата на гр. Разград. Излизайки от автомобила влязъл в крайпътната гора. В съседната нива той видял дива свиня с тегло 70-80 кг. Той произвел изстрели с притежаваната от него ловна карабина „Сайга“ с калибър 7.62х39 и №931033088 и убил дивото животно. След това извлякъл трупа му в гората и започнал да го разчленява.

Малко по-късно на мястото дошли свидетелите С. Б. и Л. С. – горски стражари. Те пристигнали след като получили сигнал за произведени изстрели и следвало да извършат проверка за евентуално бракониерство. Те видели паркирания автомобил на обвиняемия и влезли в земеделския блок по посока гр. Търговище. Обиколили около обработваемата земя обрасла, с дървета и храсти. Минали от източната част на мястото, а след това заобиколили от западната страна гористата местност. Там се срещнали с колегата си А. Д. В нивата в близост до гористата местност видели петно, което оприличили на кръв. Нивата била леко заснежена и свидетелите видели следи от провлачване, навлизащи в гористата местност. Свидетелите ги последвали и в началото на гористата местност от западната страна те видели трупът на убитата дива свиня – без глава, одран. По това време обвиняемият, който бил чул приближаването на горските стражари се отдалечавал от мястото, оставяйки там торбата си. Свидетелите, чули шум от стъпките му, но не го видели.

Свидетелите извършили проверка в РУ на МВР-Разград относно паркирания автомобил „Мерцедес“ с рег. №***и установили, че автомобилът е собственост на обвиняемия В. К.. При огледа на местопроизшествието се констатирало, че трупът е без три крака, отрязани от глезените. Трупът бил с одрана кожа, обърната обратно, оставена до областта на предните плешки и врата. В близост била намерена и главата на убитото животно и три броя копита, а също и торбата на обвиняемия.

Обвиняемият предал на полицейски служител притежаваните от него ловни огнестрелни оръжия.

Видно от заключението на назначената ветеринарномедицинска експертиза животното, обект на експертизата, е мъжки индивид от породата дива свиня, на около една година и между 70-80 килограма. Смъртта е настъпила преди няколко часа и е в резултат от множество тежки и несъвместими с живота травми, причинени от общо три на брой огнестрелни рани.

Назначената балистична експертиза е установила, че иззетите при огледа гилзи са от патрони с калибър 7.62х39 и са предназначени за оръжие от същия калибър. Всички 9 бр. гилзи са изстреляни от едно оръжие, а именно от представената ловна карабина „Сайга“ с калибър 7.62х39 и №931033088.

Назначена е и оценъчна експертиза, сочеща стойността на убития дивеч.

Изложената фактическа обстановка съдът намира за безспорно доказана, като се позовава на показанията на свидетелите от досъдебното производство, писмените доказателствени материали, заключенията на назначените експертизи. Доказано е, че именно с карабината иззета и притежавана от обвиняемия е извършен неправомерния отстрел на дивото животно. Неговият автомобил е бил на мястото, където отстрела е извършен. Всичко това сочи на единствения възможен извод, че именно обвиняемият е автор на разглежданото деяние.Спор относно фактите по делото не съществува, поради което съдът приема, че фактическата обстановка отразена в постановлението на прокурора е доказана.

Съдът направи следните правни изводи: С деянието си обвиняемият В.А.К. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението  по чл.237, ал.1 от НК, тъй като  на 21.12.2016г. в местността „Ендъма“ в землището на гр. Разград, убил чрез отстрелване едър дивеч – дива свиня, пол мъжки, с тегло 70-80 кг., на стойност 597,79 лева, без надлежно разрешение по Закона за лова и опазване на дивеча. Обвиняемият е извършил отстрел на едър дивеч без за това да има разрешение. За този тип лов е необходимо конкретно разрешение, каквото в случая не било издадено.  Обвиняемият е действал с пряк умисъл – съзнавал е, че няма разрешение за този вид лов, но е извършил разглежданото деяние

При определяне на наказанието на обвиняемия В. К. съдът намира, че са налице предпоставките за освобождаването му  от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК с налагане на административно наказание, тъй като за извършеното от него умишлено престъпление  се предвижда наказание лишаване от свобода до една година, или глоба, деецът не е осъждан  и не е освобождаван от наказателна отговорност по този ред, деянието не включва като елемент на състава причиняване на имуществени вреди. Чл.78а от НК  предвижда административно наказание глоба от 1000 до 5000 лв. Съдът отчита, че обвиняемият не е лице с висока обществена опасност, извършената проява е явно инцидентна и обвиняемият очевидно е съдействал на полицейските органи при изясняване на случая. Отегчаващи обстоятелства фактически  липсват. При това съдът намира, че на обвиняемия следва да се наложи административно наказание глоба в размер равен на  минималния, а именно глоба  в размер 1000лв, като  този размер на санкцията според съда в случая е достатъчен за поправянето на дееца.  На основание чл.78, ал.4 от НК във връзка с чл.237, ал.1 от НК на обвиняемия следва да се наложи и наказание лишаване от право та упражнява ловна дейност, като съдът намира за справедливо размерът на това наказание да бъде осем месеца.

С оглед изхода на делото обвиняемият следва да бъде осъден да заплати и разноските по делото.

Съдът се произнесе и относно веществените доказателства по делото.

Мотивиран така съдът постанови решението  си.

                                                                                  

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: