МОТИВИ  към решение № 371 постановено по АНД № 597/ 2017г. по описа на РС- Разград

 

Постъпило е Постановление от РП Разград, в което се сочи че производството е водено по чл.345, ал.2 вр. ал.1 от НК срещу  О.Р.А. ЕГН: **********, за това, че на 13.07.2017г. в  с. Раковски, обл. Разград е управлявал моторно превозно средство - мотопед ZHONGYU“, с номер на рама - LMFTCBPC37000299, което не е регистрирано по надлежния ред. Депозирано е предложение уличеното лице да бъде освободено от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание глоба.

В с.з.нарушителят А., редовно призован не се явява, за него защитник – адв. Др. П. ***, който счита обвинението за доказано по несъмнен начин и предлага на съда да освободи обвиняемия от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК с налагане на глоба в минимален размер.

За РП Разград  в с.з.  учавства представител – Прокурор Якимов, който поддържа предложението, като моли съда при определяне размера на наказанието да вземе предвид многобройните смекчаващи отговорността на обвиняемия обстоятелства.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Обвиняемият О.Р.А. е роден на *** ***, с адрес за призоваване в страната: с.Р., обл.Р., ул.**,***** ЕГН: **********.

Обв. О. А. не е правоспособен водач и не притежава свидетелство за управление на МПС.

Свидетелите М. Е. и И. В. - служители на РУ на МВР- гр. Разград, обслужвали селата Раковски, Киченица, Побит камък, Топчий, Просторно и др.

На 13.07.2017г. около 15.00ч. полицейските служители М. Е. и И. В. били в с. Раковски. По същото време, до дом № 3 на ул.“Раковски“ свидетелите забелязали черен мотор, който се движел срещу тях. Лицето, което го управлявало, нямало предпазна каска. В изпълнение на своите правомощия, полицейските служители извършили проверка на водача на мотопеда. От представените лични документи теустановили, че мотопеда се управлява от обв. О.А. ***. В хода на проверката установили също, че водача на мотопеда не притежава свидетелство за управление на МПС. При обстоен преглед на мотопеда забелязали, че той е без регистрационни табели. След извършена справка в информационните масиви на МВР, въз основа на номера на рамата на мотопеда -  LMFTCBPC37000299, полицейските служители констатирали, че мотопеда управляван от О.А. не е регистриран по надлежен ред.

За констатираното нарушение св. М. Е. съставил на обв. О. А. АУАН № 534013/13.07.2017г. за нарушение на чл.150 и чл.140, ал.1 от ЗДвП. От изискана справка на Н-к сектор „ПП“ при ОД на МВР-Разград, се установява, че мотопедът марка „ZHONGYU“, с номер на рама - LMFTCBPC37000299 не е бил регистриран по надлежен ред от компетентните български власти.

По този начин обв. А. осъществил  от обективна и субективна страна състава на цитираното по-горе престъпление. В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото – Протокол за оглед на местопроизшествие с приложен фотоалбум; самопризнанието на самия нарушител, дадено в хода на ДП, показанията на свидетелите М. Е. и И. В., Справка за нарушител за региона, справка за съдимост, Характеристична справка и Декларация.

С оглед предвиденото в този текст наказание и необремененото съдебно минало на нарушителя и  възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и О.Р.А., следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната му такава, а именно- глоба . Отчитайки превес на смекчаващите отговорността обстоятелства - чисто съдебно минало и самопризнания, както и младата му възраст, съдът определи глобата към минималния й размер -  1000,00лв. 

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

 

 

                                            

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: