Мотиви към Решение  №388/24.08.2017г., постановено по НАХД №633/2017г. по описа на Разградския районен съд .

 

                 

Разградска районна прокуратура е внесла постановление по реда на чл.375 от НПК срещу обвиняемия Д.Х.И. ***, за това, че на 17.07.2017г.  в с. Киченица, общ. Разград е управлявал моторно превозно средство – мотопед „Пиаджо“, без регистрационен номер, с номер на рама - 0242553, което не е регистрирано по надлежния ред - престъпление по чл.345, ал.2, вр. с ал.1  от НК. С постановлението се предлага обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, като му бъде наложено административно наказание.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа съдържащото се в постановлението предложение  срещу  обвиняемия.

Обвиняемият не  дава обяснения.  Защитникът му излага доводи за липса на състав на престъпление и алтернативно  моли за налагане на минимално наказание.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Обвиняемият Д.Х.И. е роден на ***г***. Не е осъждан.

Обвиняемият Д.И. е правоспособен водач на МПС от 1998 и притежава СУМПС.

Свидетелите Х. Х. и М. Е. са полицейски служители, обслужващи селата Раковски, Киченица, Побит камък, Просторно и др. На 17.07.2017г., изпълнявайки служебните си функции в с. Киченица, те забелязали, че по ул. Марица в селото се движи мотопед „Пиаджо“, който нямал поставена регистрационна табела. Полицейските служители подали сигнал на водача да спре и след спирането му била извършена проверка. Било установено, че мотопедът е с номер на рама 0242553 и бил управляван от обвиняемия Д.И. ***. Полицейските служители направили справка в регистрите на сектор „ПП“ при ОДМВР – Разград при което установили, че управляваният от обвиняемия мотопед не е регистриран. Полицейските служители съставили акт на обвиняемия.

От справка от ОД на МВР – Разград се установява, че в информационните масиви на МВР липсват данни за пътно превозно средство  с рама № 0242553 /писмо на л.30 от ДП/, т.е. управляваният от обвиняемия мотопед не бил регистриран по надлежния ред.

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните по делото доказателства – показанията на свидетелите разпитани от досъдебното производство, обясненията на обвиняемия дадени на досъдебното производство /макар и кратки/, писмените доказателствени материали. В крайна сметка фактически спор относно обстоятелствата отразени в постановлението   не съществува, поради което и съдът приема за безспорно доказана отразената в същото фактическа обстановка.

Съдът направи следните правни изводи: С деянието си обвиняемият Д.И. *** е осъществил състава на престъплението по чл.345, ал.2, вр. ал.1  от НК  тъй като на 17.07.2017г.  в с. Киченица, общ. Разград е управлявал моторно превозно средство – мотопед „Пиаджо“, без регистрационен номер, с номер на рама - 0242553, което не е регистрирано по надлежния ред.  Процесното МПС не е било регистрирано по надлежния ред, предвиден в чл.140 от Закона за движението по пътищата и Наредба №I-45/24.03.2000г. на Министъра на вътрешните работи за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства. Обвиняемият е управлявал това МПС по пътната мрежа, с което от обективна страна е осъществен визираният престъпен състав.  Съдът намира, че деянието е осъществено и от субективна страна – с пряк умисъл -  обвиняемият очевидно е бил наясно относно характера на деянието си и неговата неправомерност.

При определяне на наказанието  на обвиняемия И. съдът намира, че са налице предпоставките за освобождаването му  от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК с налагане на административно наказание, тъй като за извършеното от него умишлено престъпление  се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба, обвиняемият не е осъждан  и не е освобождаван от наказателна отговорност по този ред, деянието не е свързано с причиняване на имуществени вреди. Обвиняемият е с добра характеристика, изразил е съжаление в разпита си на досъдебното производство. При това положение на обвиняемия следва да се наложи наказание глоба по реда на чл.78а от НК  в минимален размер, а именно 1000 лв, като  този размер на санкцията в случая е достатъчен за поправянето му.  В случая не е приложима ал.5 на чл.78а от НК, тъй като за това престъпление разпоредбата на чл.345 НК предвижда алтернативни наказания – лишаване от свобода и глоба.

Мотивиран така съдът постанови решението  си.

                                                                                  

                                                        

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: