МОТИВИ към решение №  382   от  08.07.2016 г., постановено по НАХД №680/2017 г. на РРС.

 

 

          Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

          Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от  П.Н.В. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото на  18.08.2017 г. в гр.Разград.

          П.В. счита, че не е извършил действията, за които му е съставен акта. Обяснява, че се е опитал да въздейства на приятелката си С.З. С., за да преодолее парализа на ръцете и краката и че вероятно тези действия са притеснили околните.

          Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:   С.З. С. и П.Н.В. са приятели. Тя страда от заболяване, при което й се схващат мускулите. Вечерта на 17/18 август 2017 г. двамата отишли в заведението „Хаджи Николовия Хан“. Малко след полунощ С. получила обичайното  схващане на мускулите. В. се опитал да й помогне като й нанесъл няколко резки удара с цел да активира мускулите. Клиенти на заведението повикали полицията и спешна помощ. В. ***, а С. – в ЦСМП Разград.

          Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от В., от показанията на свид.С. и  обясненията пред полицията на свидетелите М. и А..

          П.В. е неосъждан, работи по трудово правоотношение.

          При така установената фактическа обстановка съдът счита, че е липсват доказателства за извършена непристойна проява, която грубо нарушава обществения ред, с която проява извършителите да са предизвикали възмущението на гражданите. В случая В. не е употребил неприлични изрази по отношение на Стоянова, тя не е възприела поведението му като оскърбително отношение и държане нито пък е имало скарване или сбиване помежду им.

          В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: