Р Е Ш Е Н И Е

           Номер                               25.09.2017 г.                                    гр.Разград

 

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На тринадесети септември                 две хиляди и седемнадесета година

В открито съдебно заседание, в състав:

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:НЕЛИ ГЕНЧЕВА

Секретар    Сребрена Русева

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдията

Гр.д. №955/2017 г.

 

          Производството е с правно основание чл.357 от  КТ.

          Депозирана е искова молба от Х.М.Х., с която е предявил иск срещу РУ Северен централен регион на „Български пощи“ЕАД Плевен за отмяна на наложеното му дисциплинарно наказание “предупреждение за уволнение” със заповед на работодателя от 27.03.2017 г. Счита, че  при издаване на заповедта работодателят не е взел предвид обстоятелствата, изложени в писмените му обяснения.

          Ответникът в отговора на исковата молба сочи, че предявеният иск е допустим и неоснователен. Признава, че ищецът е работник по трудов договор в предприятието. Счита, че при налагане на наказанието е спазена процедурата, уредена в закона, както и че ищецът е извършил нарушението, за което му е наложено наказание.

          След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следните фактически обстоятелства: 

          Ищецът работи по трудово правоотношение с „Български пощи“ЕАД в рамките на Регионално управление „Северен централен регион“ –Плевен като пощальон от 17.12.2015 г. на непълно работно време с работно време от 8,00 до 12,00 часа с място на работа Пощенска станция Цар Калоян. Според представеното по делото трудово досие на същия не са налагани дисциплинарни наказания до издаването на процесната заповед.

          В длъжностната характеристика /л.17/, връчена на ищеца на 23.12.2015 г.влиза приемането, обработването и доставката на кореспонденция, доставяне на обикновените пратки в пощенските кутии, безадресно доставяне на рекламни материали и други. В допълнение към длъжностната характеристика /л.18/ е предвидена и пълна имуществена отговорност на пощенския раздавач за допуснато нарушение /неизпълнение на сключените от „БП“ЕАД търговски договори, в резултат на които са причинени вреди на „БП“ЕАД, на контрагент на дружеството или на клиенти на контрагент на дружеството.

          С писмо от 15.03.2017 г. Павлин Кавулски – директор на РУ „СЦР“ Плевен в качеството му на пълномощник на Главния изпълнителен директор на „Български пощи“ЕАД е поискал от Х.М.Х. да даде писмени обяснения за нарушение на трудовата дисциплина във връзка с допуснати нарушения на трудовата дисциплина, като сочи, че при извършена технологична проверка на 02.03.2017 г. и 08.03.2017 г. от специалист ОУЛ, ОПС Разград относно изпълнението на договорите за доставка на съобщения за данък сгради и такса смет и доставка на брошури на Практикер и Технополис е констатирано, че в пощенската станция има неразнесени брошури на Практикер  за периода 17.02.2017 г. – 09.03.2017 г. , неразнесени рекламни материали на технополис за периода 24.02.2017 г. – 16.03.2017 г. и не са доставени около 1500 броя данъчни съобщения на Община Цар Калоян, въпреки, че ищецът бил уведомен на 28.02.2017 г. за крайния срок на доставка на данъчни съобщения.

          В дадените от него обяснения ищецът е посочил, че в пощенската станция са получени 2077 данъчни писма от Община гр.Цар Калоян за 2017 г., както и 800 броя рекламни брошури на Практикер и същия брой на Технополис, а разносът на всички тях е невъзможен при четиричасов работен ден, че разнесъл 500 броя данъчни съобщения и уведомил за проблема ръководителя ОПС. Също така уведомява, че в сградата на пощенската станция имало неизползваемо помещение, пълно с брошури и писма, хвърляни през последните няколко години от различни пощальони, работили преди него. По делото е приложена и докладна записка от 24.02.2017 г., с която ищецът уведомява ръководителя на ОПС гр.Разград, че разносът е на тези рекламни материали и данъчни съобщения е извън възможностите му.

          Със заповед №РД 14-9/27.03.2017 г. Павлин Кавулски – директор на РУ „СЦР“ Плевен е наказал с предупреждение за уволнение ищеца Х.М. Х. – на длъжност *********** в ПС“ в ПС Цар Калоян, ОПС Разград при РУ „СЦР“Плевен. В мотивите на заповедта е посочено, че при извършена технологична проверка на 02.03.2017 г. и 08.03.2017 г. от специалист ОУЛ, ОПС Разград относно изпълнението на договорите за доставка на съобщения за данък сгради и такса смет и доставка на брошури на Практикер и Технополис е констатирано, че в пощенската станция има неразнесени брошури на Практикер  за периода 17.02.2017 г. – 09.03.2017 г. , неразнесени рекламни материали на Технополис за периода 24.02.2017 г. – 16.03.2017 г. и не са доставени около 1500 броя данъчни съобщения на Община Цар Калоян, въпреки, че ищецът бил уведомен на 28.02.2017 г. за крайния срок на доставка на данъчни съобщения. Според автора на заповедта това води до неизпълнение на договорите за доставка на рекламни материали и данъчни съобщения, поради неспазване на срокове за разнос и налагане на санкции от възложителите.

          Според представеното трудово досие на ищеца до издаването на тази заповед на него не са му налагани дисциплинарни наказания.

          С писмо от 28.02.2017 г. ръководителя на ОПС е уведомил ищеца, че крайния срок за доставка на данък сгради и такса смет е 02.03.2017 г. Не е отбелязано кога и как ищецът е уведомен за това писмо.

          Според представения договор, сключен между Община Цар Калоян и „Български пощи“ЕАД за доставка на данъчните съобщения, срока на действие на същия е до 30.04.2017 г.

          За установяване дали ищецът е извършил нарушенията, за които му е наложено дисциплинарно наказания и причините за това са разпитани свидетелите Ц.П., Р.Й., К.М., К. К. и Д. И. Свидетелите М., полицейски служител, И. и  К., служители на ответника, съобщават за влошени отношения между ищеца и служител „гише“ през продцесния период Р. С.. Свид.Й., която е началник на ПС от 14.06.2017 г. съобщава, че не е имала оплаквания за неразнесени пратки от ищеца. За разнасяне на брошури й се е налагало да му помага, тъй като четирите часа не са достатъчни за това. Според свид.Ц.П., която е работила като пощенски раздавач през 2014 г., както и през м.август 2017 г. потока от пратки в пощенската станция в гр.Цар Калоян не може да се разнесе за четири часа, като конкретно сочи, че при три часа разнос за пет дни разнася по 400 рекламни брошури. С цялата работа свидетелката е успяла да се справи през м.август, но е работила и извън регламентираното работно време.  Според показанията на свид.И., извършил проверка на работата на ищеца, в Пощенска станция Цар Калоян са получени 2 050-2100  данъчни съобщения на 01.03.2017 г. При проверка на 08.03.2017 г. свидетелят е установил, че не са разнесени 1200 бр. На 16.03.2017 г. броя неразнесени съобщения е бил 900 и това наложило командироване на служител от друга пощенска станция и на 17 или 18.03.2017 г. всички данъчни съобщения били разнесени. Свид. И. съобщава и за липса на добра организация в работата на ищеца, в т.ч. и неползване на пощальонска чанта и пресъздава казаното му от Р. С., че ищецът извършвал минимални доставки на данъчни съобщения, а част от тези съобщения били разнесени от самата нея, както и че не можела да му въздейства да направи доставките. Според показанията на този свидетел пощальоните в гр.Разград разнасят по 250 пратки за 4 часов работен ден, като разстоянието е съизмеримо с обхожданото от ищеца, а за данъчни съобщения по негова преценка могат на ден да се разнасят по 100-150. Свид.И. и свид П. в показанията си съобщават, че в сградата на пощенската станция има стая с неразнесени рекламни материали от различни години, вкл. но не само от времето, в което е работил ищеца. Свид.К. не е извършвала проверки на място за посочените в заповедта нарушения. Служебно й е известно, че е имало проблем с доставянето и че Р. С. и служител от с.Костанденец се е наложило да участват в разноса на данъчните съобщения. Съобщава,  че има издадена заповед на ръководителя на ОПС Разград, с която се забранява ползването на лични велосипеди от пощальоните, а служебни не са раздавани. За всички станции в страната имало единни разходни норми на труд и според тези изчисления е определена продължителността на работния ден на ищеца. Последният предлагал да се извърши експеримент за времето, необходимо за доставяне на пощата, но такъв експеримент не бил направен, тъй като изчисляването на работното време не можело да стане по този начин.

          Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи:  Предявеният иск за отмяна на заповедта, с която е наложено дисциплинарно наказание “предупруждение за уволнение ” е основателен и доказан. Нашият КТ е възприел принципа на законоустановеност на дисциплинарните наказания, който означава, че дисциплинарното наказание следва да е сред предвидените в закона, да бъде наложено след искане на обяснения с мотивирана писмена заповед, в която да е посочен нарушителят, нарушението и кога е извършено, както и това, че при спор работодателят е този, който следва да докаже, че служителят е извършил нарушението, за което му е наложено наказанието, че това нарушение е извършено виновно и че наложеното наказание съответства на тежестта на нарушението, на обстоятелствата, при които е извършено и на поведението на работника и служителя.  В случая за ищецът е било обективно невъзможно да разнесе 2050-2100 /не се установи точния им брой/ до 02.03.2017 г., така както е посочено в писмото до него, при положение, че според свид.И. същите са били получени в пощенската станция на 01.03. Дори да приемем за достоверно твърдението на същия свидетел, че за четири часа могат да се доставят 150 съобщения, то за доставката на 2050 съобщения ще са необходими 14 работни дни, а успоредно с това е следвало да разнесе и рекламните материали. Още преди получаването на тези съобщения – на 24.02.2017 г. ищецът е заявил, че не е възможно да направи това в рамките на работното време.  Че това не е възможно да бъде направено в рамките на работното време свидетелстват и свидетелите П. и Й.. Възможно е организацията на работа на ищеца да не е била най-добрата /не използвал пощальонска чанта и не си подреждал правилно пратките/, но  това негово нарушение не е с такава тежест, че да обуслови такова наказание, каквото е наложено, а именно „предупреждение за уволнение“.

          Ето защо заповед №РД 14-9/27.03.2017 г. Павлин Кавулски – директор на РУ „СЦР“ Плевен, с която е наказал с предупреждение за уволнение ищеца Х.М. Хирстов – на длъжност пощенски раздавач/пощальон д.д. в ПС“ в ПС Цар Калоян, ОПС Разград при РУ „СЦР“Плевен следва да бъде отменена.

          На основание чл.78, ал.6 от ГПК ответникът следва да заплати по сметка на съда д.т. в размер на 30 лв. за уважение иск

          Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ОТМЕНЯ заповед №№РД 14-9/27.03.2017 г., издадена от  Павлин Кавулски – директор на РУ „СЦР“ Плевен, с  която е  наложено наказание предупреждение за уволнение на Х.М.Х., ЕГН ********** като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНА.

ОСЪЖДА  „Български пощи“ЕАД 121396123 ДА ЗАПЛАТИ на РРС д.т. 30 лв. /тридесет лева/ за уважения неоценяем иск.

          Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от  връчването му на страните.

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: