Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

   № 397,   20.09.2017 година , град Разград                                 

 

                                          В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                        

на пети Септември  2017 година             

В публичното заседание в следния състав:

                                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

                                          

Секретар Галя Мавродинова

прокурор .......................

като разгледа докладваното от съдията

НАХДело № 384 по описа за 2017 година.

  За да се произнесе, съдът съобрази следното:

         Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

         Постъпила е жалба от  „ Теленор България „ АД – София, ЕИК 130460283, със седалище и адрес на управление гр. София, жк „ Младост „”, бизнес парк София, сграда № 6, представлявано от Изп. директор М. П., чрез пълномощник против наказателно постановление № В - 0042674/07.04.2017г.  на Директор в РД за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра към ГД „ Контрол на пазара „ при КЗП, с което за нарушение на чл.113, ал.1 от ЗЗП, на основание чл.222а от ЗЗП на жалбоподателя  е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 3000,00 лв.

Жалбоподателят моли, като незаконосъобразно  наказателното постановление да бъде отменено изцяло. Навежда доводи за нарушение на материалния и процесуалния закон при издаването на обжалваното НП.

За жалбоподателя в съдебно заседание не се явява процесуален представител.

Административнонаказващият орган заявява становище за неоснователност на жалбата. 

РП – Разград, уведомени, не изпращат представител.         

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Във връзка с постъпила жалба вх. № В-03-790/29.03.2017г. в РД на КЗП – Варна, относно рекламация на мобилен телефон, служители от офис Разград  - св. А. Т. и св. Д. В. на 31.03.2017г. посетили търговски обект – магазин, находящ се в гр. Разград, бул. „ България „ № 34, където търговска дейност осъществявало „ Теленор България „ АД – София. В обекта в присъствие на представител на дружеството извършили проверка, при която установили, че обектът работи, като се обслужват клиенти, а конкретно по жалбата проверили регистъра за рекламации  в обекта, при което констатирали, че същият е в електронен вариант. Във връзка с жалбата търговецът представил Сервизен протокол от 08.03.2017г., в който било отбелязано, че мобилния телефон при приемане за рекламация „ ...има следи от ожулване „. С Протокол за ремонт от 10.03.2017г. била отказана рекламация, поради консттатирани „ ...удари счупен заден капак ...”. Клиентът бил уведомен за отказ от удовлетворяване на рекламацията. Рекламацията била отказана и телефонът върнат на клиента, съответно била попълнена и гаранционната карта на апарата. На място в търговския обект проверката приключила с Констативен Протокол, съставен в присъствие на представител на жалбоподателя.  На документална проверка в  офис на КЗП – Варна в гр. Разград на 04.04.2017г., представител на жалбоподателя представил писмено становище и пълномощно.  В хода на проверката и до приключването й жалбоподателят не представил доказателства, че рекламацията е удовлетворена.

На база изложеното след отправена покана в офис на КЗП – Варна в гр. Разград се явило упълномощено от жалбоподателя лице, в присъствие на което бил съставен АУАН бл. № 0042674/04.04.2017г., в който нарушението било описано по следния начин „ ... на 31.03.2017г.,„ Теленор България „ АД не е изпълнил административното си задължение, когато потребителска стока не съответства с договора за продажба, да я приведе в съответствие с договора...”. Актосъставителя квалифицирал нарушението по чл.113, ал.1 от ЗЗП, с отбелязване, че нарушението се извършва за пореден път и връчил АУАН на упълномощеното лице, което го подписало без възражения.

На база съставения АУАН на 07.04.2017г. адм. наказващият орган издал процесното НП, в което по аналогичен с АУАН начин описал нарушението, квалифицирал го като такова по чл.113, ал.1 от ЗЗП и на основание чл.222а от ЗЗП, наложил адм. наказание „имуществена санкция” в размер – 3000,00лв., обосновавайки, максималният размер на наказанието със санкциониране на жалбоподателя с шест броя НП, за същото нарушение, влезли в сила.  НП връчено по пощата по адрес на управление на жалбоподателя с пощенско клеймо от 24.04.2017г. Жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган, също по пощата с пощенско клеймо от 28.04.2017г.

        Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

          Като подадена в срок от лице имащо право на жалба, против акт подлежащ на съдебен контрол по реда на ЗАНН, жалбата е допустима.

         Разгледана по същество, същата е основателна по следните съображения:

Към датата на съставяне на процесния АУАН – 04.04.2017г., който поставя началото на адм. наказателното производство не е изтекъл, предвидения в чл.113, от ЗЗП тридесет дневен срок, считано от момента на предявяване на рекламацията – 08.03.2017г., т.е. към този момент, както и към момента на издаване на обжалваното НП /07.04.2017г./ обективно жалбоподателят не е осъществил състав на адм. нарушение. 

От изложеното съдът намира, че обжалваното НП е неправилно, издадено при нарушение на материалншия закон, поради което следва да бъде отменено.

Воден от изложеното до тук и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

 

 

Р     Е     Ш     И :

 

 

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № В - 0042674/07.04.2017г.  на Директор в РД за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра към ГД „ Контрол на пазара „ при КЗП, с което за нарушение на чл.113, ал.1 от ЗЗП, на основание чл.222а от ЗЗП на „ Теленор България „ АД – София, ЕИК 130460283, със седалище и адрес на управление гр. София, жк „ Младост „”, бизнес парк София, сграда № 6, представлявано от Изп. директор М. П. е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 3000,00 лв.

като неправилно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: