РЕШЕНИЕ

 

413                                27.09.2017г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на дванадесети септември                                         две хиляди и седемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №506 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от П.В.П. ***, против Наказателно постановление №12 /сх/ от 2017г./18.04.2017г. на Началник на РУ МВР Разград, с което на жалбоподателя за нарушение на чл. 20, ал.2, т.3 от ЗООРПСМ  и на основание чл.49, ал.1, т.2  от  ЗООРПСМ е наложено административно наказание глоба в размер на 150 лв. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание жалбоподателят лично поддържа жалбата.              

За наказващия орган не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №12 /сх/ от 2017г./18.04.2017г. на Началник на РУ МВР Разград на жалбоподателя за нарушение на чл. 20, ал.2, т.3 от ЗООРПСМ  и на основание чл.49, ал.1, т.2  от  ЗООРПСМ е наложено административно наказание глоба в размер на 150 лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №12 /сх/ от 2017г., съставен на жалбоподателя от служител на РУ на МВР гр. Разград. В НП от фактическа страна се сочи, че «… на 28.02.2017г. в 16:09 часа, на стадион «Лудогорец Арена» в гр. Разград, по време на футболен мач между отборите на «Дунав»-Русе и «Левсик»-София, чрез системите за видеонаблюдение било установено запалване на огън /факла/ от лице – зрител на сатдиона. Малко след това полицейските служители установили самоличността на лицето – П.В.П.…».

По делото е разпитан актосъставителя Й.И., който сочи, че разпознал жалбоподателя на видеозапис от спорното събитие. Разпитан е и свидетеля по акта, чиито показания обаче не допринасят за изясняване на обстоятелствата. Приложен е снимков материал, като в съдебното заседание е възпроизведен и видеозапис от събитието. На същия запис се виждат зрители бурно ръкомахащи, като някои от тях държат в ръцете си запалени димки. Съдът обаче не разпозна жалбоподателя, като едно от лицата държащи запалени димки. С оглед съдържанието на записа е трудно да се идентифицира жалбоподателя сред тези лица – могат да се правят само предположения, които не могат да бъдат база за категорични изводи. В крайна сметка за съда остава неустановено дали жалбоподателят действително е едно от тези лица, размахващи запалени димки. Поради това съдът намира, че вмененото на жалбоподателя нарушение не е доказано. Това от своя страна налага наказателното постановление да бъде отменено като незаконосъобразно. 

Водим от горното, съдът

                                                       Р Е Ш И:

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №12 /сх/ от 2017г./18.04.2017г. на Началник на РУ МВР Разград, с което на жалбоподателя П.В.П. *** за нарушение на чл. 20, ал.2, т.3 от ЗООРПСМ  и на основание чл.49, ал.1, т.2  от  ЗООРПСМ е наложено административно наказание глоба в размер на 150 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                       Районен съдия: