Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                        № 396,  26.09.2017 година,  град Разград

 

                               В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                           

на пети Септември 2017 година             

В публичното заседание в следния състав:

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

                                           

Секретар Галя Мавродинова

прокурор .......................

като разгледа докладваното от съдията

АНДело № 555 по описа за 2017 година.

За да се произнесе, съдът съобрази следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от К.С.Я.  ЕГН ********** ***, против Наказателно постановление № 11-01- 423 от 25.08.2016г.  на  Директор на АДФИ - София, с което за нарушение на чл. 42, ал.1, т.2 от ЗОП /ред. ДВ, бр.40/2014г. отм./, на основание  чл.133, ал.2 от ЗОП /отм./ й е наложено административно наказание "глоба" в размер на 251,47лв.

В жалбата се излагат доводи за незаконосъобразност на наказателното постановление и се моли да бъде отменено, по същество се оспорва да е извършено процесното нарушение от обективна страна.

Наказващият орган – АДФИ - София чрез представителя си изразява становище за неоснователност на жалбата.

РП – Разград, уведомени, не изпращат представител.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Обжалваното наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение с № 11-01- 423/11.04.2016г., съставен на жалбоподателя от Гл. финансов инспектор при АДФИ – София, съставен в присъствие на жалбоподателя. В акта се сочи от фактическа страна, че на 20.01.2015г., в гр.  Разград, д-р К.С.Я. ***, в качеството си на упълномощено лице по смисъла на  чл.8, ал.2 от ЗОП /отм./, е сключила с Овергаз Север ЕАД – Русе, договор № CNT-101389 за възлагане на обществена поръчка с предмет „ Разпределение и снабдяване с природен газ за отоплението на сградата на РЗОК – Разград”, без при подписване на договора, определеният за ицзпълнител на поръчката участник да е изпълнил задължението си по чл. 47, ал.10 вр. чл. 47, ал.1,т.1 и т.4 от ЗОП/отм./, с което е нарушена разпоредбата на чл. 42, ал.1,т.2 от ЗОП/отм/.   

По делото не е спорно между страните, че разпоредбата на &1, т.26 от ДР на ЗОП /отм./  определя Овергаз Север ЕАД – Русе като дружество притежаващо изключителни права за осъществяване на предмета на обществената поръчка за територията на гр. Разград /седалишето на РЗОК – Разград/. В този случай относима към процедурата е разпоредбата на чл. 90, ал.1,т.3 от ЗОП /отм./ за провеждане на договаряне без обявление на обществената поръчка.

Съдът като съобрази обаче разпоредбата на чл.14, ал.5,т.2 и ал. 6 от ЗОП /отм./, намира, че съобразно стойността на услугата, жалбоподателят не е бил длъжен изобщо да прилага ЗОП.

Съдът не следва да обсъжда правната природа на Заповед № РД – 09-89/30.11.2014г., но съгласно разпоредбата на чл. 15, ал. 3 от Закон за нормативните актове – „...Ако постановление, правилник, наредба или инструкция противоречат на нормативен акт от по-висока степен, правораздавателните органи прилагат по-високия по степен акт...”. Съгласно това законово правило относим към конкретия казус е ЗОП, съгласно който жалбоподателят дори не е бил длъжен да сключва писмен договор, а само да отчете направените разходи със съответните счетоводни документи, т.е. не е налице извършено адм. нарушение, за което жалбоподателят да бъде санкциониран. Налице е нарушение на материалния закон при издаване на обжалваното НП, поради което същото следва да бъде отменено.

    Воден от изложеното и на осн. чл. 63 ал.1 от ЗАНН, съдът

                                              Р     Е     Ш     И :

ОТМЕНЯВА  Наказателно постановление № 11-01- 423 от 25.08.2016г.  на  Директор на АДФИ - София, с което за нарушение на чл. 42, ал.1, т.2 от ЗОП /ред. ДВ, бр.40/2014г. отм./, на основание  чл.133, ал.2 от ЗОП /отм./ на К.С.Я.  ЕГН ********** *** е наложено административно наказание "глоба" в размер на 251,47лв., като неправилно.

Решението подлежи на обжалване в 14- дневен срок от осъобщаването му на страните пред Административен съд Разград.

                                                               

 

 

  РАЙОНЕН СЪДИЯ: