П Р И С Ъ Д А

 

                                            2017 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав На   осемнадесети септември                                                      2017  година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: Н.Б.

              СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С.С.

                                                                    П.В.

                                     

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор:  СЕВЕРИНА МОНЕВА

 Като разгледа докладваното от съдията

НОХ   дело      782  по описа за 2016  година

 

П Р И С Ъ Д И:

         

ПРИЗНАВА подсъдимият Б.М.П., роден на *** ***, бълг. гражданин, със средно образование, разведен, работи – управител на охранителна фирма ЕТ “Б.П.”***, неосъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 15.11.2014 г. в гр. Цар Калоян и гр. Разград, в съучастие като съизвършител с Б.М. ***, с цел да набави за себе си и Б.М.М. имотна облага възбудил и поддържал  заблуждение у С.М. ***, че са необходими 10 600 /десет хиляди и шестстотин/ лева, които ще бъдат платени на съдии, прокурори и фелдшера при Областна служба “Изпълнение на наказанията” –сектор “Арести” гр. Разград, върху които ще повлияе, за да бъде отложено изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода на сина му С.С.П. – задържан за изпълнение на влязла в сила присъда в ОС “ИН”, сектор “Арести” гр. Разград,  като бъде настанен, поради заболяване за лечение в Отделение по хирургия при МБАЛ “Св. И. *** АД и освободен за домашно лечение, докато бъде възобновено наказателното производство по НОХД № 578/2012 г. по описа на Районен съд гр. Разград и ВНОХД № 48/2013 г. по описа на Окръжен съд гр. Разград и след връщане на делото за ново разглеждане, синът му С.С.П. да бъде оправдан и чрез личното му участие като съдебен заседател, с което му причинил имотна вреда в размер на 10 600 /десет хиляди и шестстотин/ лева, като измамата извършил, представяйки се за длъжностно лице – съдебен  заседател – престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 209, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК, поради което и на основание чл. 54  и чл. 36 от НК му налага НАКАЗАНИЕ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЧЕТИРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА, което да изтърпи при ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ в Затворническо заведение определено по ред определен от Главния директор на ГДИН.

ПРИЗНАВА подсъдимият Б.М.М., роден на *** ***, бълг. гражданин, с висше образование, неженен, работи в МБАЛ “*****” гр. Варна, като хирург, неосъждан,  ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че  за времето от 15.11.2014 г. до 21.11.2014 г. в гр. Цар Калоян и гр. Разград, сам и в съучастие като съизвършител с Б.М.П. ***, в условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си и Б.М.П.  имотна облага възбудил и поддържал  заблуждение у С.М. ***, както следва:

На 15.11.2014 г.  в гр. Цар Калоян и гр. Разград, в съучастие като съизвършител с Б.М.П. с цел да набави за себе си и Б.М.П.  имотна облага възбудил и поддържал  заблуждение у С.М. П., че са необходими 10 600 /десет хиляди и шестстотин/ лева, които ще бъдат платени на съдии, прокурори и фелдшера при Областна служба “Изпълнение на наказанията” – сектор “Арести” гр. Разград, върху които ще повлияе, за да бъде отложено изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода на сина му С.С.П. – задържан за изпълнение на влязла в сила присъда в ОС “ИН”, сектор “Арести” гр. Разград,  като бъде настанен поради заболяване за лечение в Отделение по хирургия при МБАЛ “Св. И. *** АД и освободен за домашно лечение, докато бъде възобновено наказателното производство по НОХД № 578/2012 г. по описа на Районен съд гр. Разград и ВНОХД № 48/2013 г. по описа на Окръжен съд гр. Разград, и след връщане на делото за ново разглеждане, синът му С.С.П. да бъде оправдан, и чрез  участието на Б.М.П., като съдебен заседател;

На 21.11.2014 г. в гр. Цар Калоян, сам възбудил у С.М. П. заблуждение, че след извършения преглед е уредил документирането на заболяване на сина му С.С.П. и може да го приеме на лечение в Отделение по хирургия при МБАЛ “Св. И. ***АД, след което да го освободи за домашно лечение, с което направил опит да му причини имотна вреда в размер на 5000 /пет хиляди/лева, като деянието останало недовършено, поради независещи от волята му причини,

с което му причинил имотна вреда в размер на 10 600 /десет хиляди и шестстотин/ лева  – престъпление по чл.  209, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК му налага НАКАЗАНИЕ  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в РАЗМЕР на ТРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

И в това, че на 21.11.2014 г. в гр. Разград е подбуждал д-р Д.В.Т. – началник отделение по Съдебна медицина при МБАЛ “Св. И. ***АД, специалист по съдебна медицина, утвърден за вещо лице за съдебен район на Разградския окръжен съд, към престъпление по чл. 291, ал. 1 от НК, а именно като вещо лице пред надлежен орган на властта Районния прокурор на Районна прокуратура гр. Разград, писмено, съзнателно да даде невярно заключение по назначената съдебно-медицинска експертиза за установяване на здравословното състояние по присъдна преписка № ДР-103/2014 г. по описа на РП – Разград, че осъденият С.С.П. *** страда от хепатит или друго заболяване – престъпление по чл. 293, ал. 1 във вр. с чл. 291, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК му налага НАКАЗАНИЕ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в РАЗМЕР на ШЕСТ МЕСЕЦА.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 23, ал. 1 от НК определя едно ОБЩО НАКАЗАНИЕ на подсъдимия Б.М.М., ЕГН ********** в размер на по-тежкото от двете, а именно НАКАЗАНИЕ  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в РАЗМЕР на ТРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА, което да изтърпи при ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ в Затворническо заведение определено по ред определен от Главния директор на ГДИН.

ОСЪЖДА подсъдимите Б.М.М., ЕГН **********, и Б.М.П., ЕГН  **********,   да заплатят  по сметка на ОД МВР гр. Разград сумата  42,50 (четиридесет и два лева и 50 ст.) лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград, сумата 86.87 (осемдесет и шест лева и 87 ст.) лева разноски в съдебното производство.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                             

 

          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1 .                            2.