П Р И С Ъ Д А

 

              427                              2017 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На  осемнадесети септември                                                   2017  година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

                     СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: И.П.

                                                                               С.К.

                                   

Секретар: Даринка Димитрова

Прокурор:  Любомир Георгиев                                                              

Като разгледа докладваното от съдията

НОХД   дело      392    по описа за 2017  година

 

П Р И С Ъ Д И:

        

 

ПРИЗНАВА подсъдимият П.И.К., роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 22.03.2017 г., в гр. Разград, е причинил средна телесна повреда на И.Т.И. от с.гр., изразяваща се в обезобразяване на лицето, а именно изменение на първоначалния вид на дясно външно ухо, чрез частична ампутация на горния полюс на ушната мида, като деянието е извършено по начин, особено мъчителен за пострадалия, с особена жестокост и по хулигански подбуди - престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 5, т. 9 и т. 12 във вр. с чл. 129, ал. 1 от НК, поради което и във вр. с чл.54 и чл.58а, ал.1 и ал.3 от НК ГО ОСЪЖДА на ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

НА ОСНОВАНИЕ чл.66, ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДВА от изпълнение на така наложеното наказание за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК от ПЕТ ГОДИНИ.

ПРИЗНАВА подсъдимият П.И.К., роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН и в това, че на 22.03.2017 г., в гр. Разград, се е заканил с убийство на И.Т.И. от с.гр., с думите: „Ще те заколя и никой няма да те намери“ и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му - престъпление по чл. 144, ал. 3 във вр. с ал. 1 от НК, поради което и във вр. с чл.54 във вр. с чл.58а, ал.1 и ал.3 от НК ГО ОСЪЖДА на ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

НА ОСНОВАНИЕ чл.66, ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДВА от изпълнение на така наложеното наказание за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК от ТРИ ГОДИНИ.

НА ОСНОВАНИЕ чл.23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на подс. П.И.К. за двете деяния ЕДНО ОБЩО НАКАЗАНИЕ в размер на по-тежкото, а именно ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

НА ОСНОВАНИЕ чл.66, ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДВА от изпълнение на така наложеното наказание за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК от ПЕТ ГОДИНИ.

НА ОСНОВАНИЕ чл.45 от ЗЗД ОСЪЖДА подс. П.И.К. да ЗАПЛАТИ НА И.Т.И. сумата от 15 000 /петнадесет хиляди/ лв., като обезщетение за причинените неимуществени вреди в резултат на престъплението по чл.131, ал.1 от НК, ведно със законната лихва от деня на деликта до окончателното изплащане на сумата.

НА ОСНОВАНИЕ чл.45 от ЗЗД ОСЪЖДА подс. П.И.К. да ЗАПЛАТИ НА И.Т.И. сумата от 5 000 /пет хиляди/ лв., като обезщетение за причинените неимуществени вреди в резултат на престъплението по чл.144, ал.3 от НК, ведно със законната лихва от деня на деликта до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА подс. П.И.К. да заплати за разноски по производството сумата от 356.24лв. по сметка на ОД МВР- Разград и 800 лв. по сметка на РС-Разград ДТ за уважените граждански искове.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване  в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

                                    1.                            2.