П Р О Т О К О Л

 

 

2017 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   двадесет и шести септември                                                   2017 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  Р.И.

                                                                            С.Я.

 

 

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор: ЛЮБОМИР ГЕОРГИЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 539 по описа за 2017 година

 На именното повикване в 11.00 часа, се явиха:

 

ЗА РРП се явява прокурор Георгиев.

ПОДСЪДИМИЯТ Н.Х.Е. редовно уведомен в предходно съдебно заседание, лично.

В ЗАЛАТА се явява определения служебен защитник за подсъдимия, определен от АК гр. Разград адв. Гюлтен Ахмедова.

ПОДСЪДИМИЯТ: Приемам да ме представлява адв. Ахмедова.

АДВ. АХМЕДОВА: Поемам защитата на подсъдимия.

СЪДЪТ

          О П Р Е Д Е Л И:

НАЗНАЧАВА за служебен защитник на подсъдимия Н.Х.Е. ЕГН **********, определения за такъв от АК гр. Разград адв. Гюлтен Ахмедова.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото. Представям споразумение сключено между страните и предлагам делото да продължи по реда на глава 29 от НПК.

АДВ. АХМЕДОВА: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните и депозираното по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение постигнато между тях за решаване на делото намира, че за престъплението за което на подсъдимия е повдигнато обвинение е внесен обв. акт, процесуалния закон допуска производството по делото да приключи със споразумение, не са налице отрицателните предпоставки на чл. 381, ал. 2 от НПК, причинените с престъплението имуществени вреди видно от  заверено копие от платежно нареждане 31.05.2017 година за сумата от 1014 лв.  и заверено копие на платежно нареждане от 31.05.2017 г. за сумата 2177.87 лв. са възстановени, депозираното пред съда споразумение съдържа реквизитите посочени в разпоредбата на чл. 381, ал. 5 и 6 от НПК, поради което съдът намира, че са налице процесуалните предпоставки производството по делото да протече по реда на глава 29 от НПК. Мотивиран така, съдът

                    О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ПРЕМИНАВА към производство по реда на глава 29 от НПК.

ДОКЛАДВА постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение, постигнато  между РРП представлявана от прокурор Георгиев от една страна, от друга Н.Х.Е., ЕГН **********,  обвиняем по ДП № 330-ЗМ-97/2017 г. по описа на ОДМВР гр. Разград за извършено от него за времето от 11.07.2011 г. до 31.03.2016 г. в гр. Разград и с. Дянково, обл.Разград престъпление по смисъла на чл. 212б, ал.1, т.1 във вр. с чл.212, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК, и защитника му адв. Г. Ахмедова от АК гр. Разград.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

Н.Х.Е., роден на *** ***, адрес ***, български гражданин, със средно образование, женен, пенсионер, неосъждан, ЕГН **********.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Считам, че същото не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите. Няма да соча други доказателства.

АДВ. АХМЕДОВА: Считам така постигнатото споразумение, че ще постигне целите и задачите визирани в чл. 36 от НК, поради което моля да го одобрите. Няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ приобщава към доказателствата по делото заверено копие от платежно нареждане 31.05.2017 година за сумата от 1014 лв.  и заверено копие на платежно нареждане от 31.05.2017 г. за сумата 2177.87 лв.

СЪДЪТ по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимия.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен по повдигнатото обвинение. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ като прецени, че така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

                                        О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимия.

       С П О Р А З У М Е Н И Е

за решаване на делото в съдебното производство

гр. Разград, 26.09.2017 г.

Настоящото споразумение се сключва на основание чл. 384, ал. 1 във вр. с чл. 381 от НПК.

І. СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между Н.Х.Е., роден на *** ***, адрес ***, български гражданин, със средно образование, женен, пенсионер, неосъждан, ЕГН **********      подсъдим, представляван от защитника си адв. Г. Ахмедова – АК - Разград и РП-Разград, представлявана от РАЙОНЕН ПРОКУРОР Л. ГЕОРГИЕВ.

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 539/2017 г. по описа на Районен съд-Разград, образувано и водено срещу подс. Н. Е. за това, че:

За времето от 11.07.2011 г. до 31.03.2016 г. в гр. Разград и с. Дянково, обл.Разград в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – Експертно решение № 1313/23.06.2011г., на който е придаден вид, че представлява конкретно писмено изявление на председателя и членовете на ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св. Иван Рилски“ АД – гр. Разград, а не на лицето, което действително го е съставило, приложен към:

-Заявление с вх. № МП 10616/11.07.2011 г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и Заявление с вх. №  МП 10618/11.07.2011 г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност, представени пред служител на Районно Управление „Социално осигуряване“ гр.Разград /ТП на НОИ/ до Директора на Районно Управление „Социално осигуряване“ гр.Разград /ТП на НОИ/ и

-Молба – декларация № 1449/28.12.2011 г., представена пред служител на Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Разград, до Директора на Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Разград, е получил без правно основание чуждо движимо имущество – парични средства за лична пенсия за инвалидност и социална пенсия за инвалидност в размер на 2177,87 лева, собственост на Национален Осигурителен Институт гр. София, и месечни добавки за социална интеграция по чл.25 /транспорт/ и чл.29 /диетично хранене и лекарства/ от Правилника за прилагане на закона за интеграция на хората с увреждания /ППЗИХУ/ в размер на 1014,00 лева, собственост на Агенция за Социално подпомагане гр. София и всичко в общ размер от 3191,87 лева, с намерение да го присвои, като полученото имущество е заместено до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд - престъпление по чл.212б, ал.1, т.1 във вр.с чл. 212, ал.1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

ІІІ. СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс. Н.Е. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 212б, ал.1, т.1 във вр. с чл.212, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

2. Приемат като вид и размер на наказанието спрямо подс. Н.Е. за извършеното от него горепосочено деяние – при условията на чл. 54, ал. 1 от НК – 3 месеца „Лишаване от свобода”, чието изтърпяване на основание чл. 66, ал. 1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

3. Възпитателната работа по отношение на подс. Н.Е. се възлага на РИ при РУ на МВР по местоживеенето му.

4.Приложените по делото като писмени доказателства оригинали на документи – Заявление с вх. № МП 10616/11.07.2011 г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и Заявление с вх. №  МП 10618/11.07.2011 г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност, представени пред служител на Районно Управление „Социално осигуряване“ гр.Разград /ТП на НОИ/ до Директора на Районно Управление „Социално осигуряване“ гр.Разград /ТП на НОИ/, да се върнат на  ТП на НОИ-гр.Разград, като заверени копия от съответните документи да останат приложени по делото.

5.Приложените по делото като писмено и веществено доказателство оригинал: на Молба – декларация № 1449/28.12.2011 г., представена пред служител на Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Разград, до Директора на Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Разград, да се върнат на Дирекция „Социално подпомагане“ – Разград.

6. Приложените по делото -Заповед № 1449-ЗИХУ/29.02.2011 г. ,  Молба – декларация № 1449/28.12.2011 г. , заповед № D-PP/1449-ЗИХУ от 09.05.2016 г., следва да се върнат на Дирекция „Социално подпомагане“ – гр.Разград

7. Приложеният по делото като писмено и веществено доказателство   оригинал на Експертно решение № 1313 от 23.06.2011г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ «Св.Ив.Рилски»-гр.Разград, на основание чл. 53, ал. 1, б. “а“ от НК, се отнема в полза на държавата и следва да остане  приложен към делото.

8. Разноските по делото в общ размер на 273,06 лева се възлагат на подс.Н. Е., платими по сметка на ОД на МВР-Разград.

V.ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Подс.   Н.Х.Е., декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

                                       РАЙОНЕН ПРОКУРОР:

                                                                /Л. ГЕОРГИЕВ/

 

ЗАЩИТНИК:

                    /адв. Г. Ахмедова/

 

 

ПОДСЪДИМ:

                       /Н.Е./

 

СЪДЪТ  като съобрази, че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и на морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

                              О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между РРП представлявана от прокурор Георгиев от една страна, от друга подсъдимия Н.Х.Е., ЕГН **********, и защитника му адв. Ахмедова от АК гр. Разград споразумение за прекратяване на производството по НОХД № 539/17 г. по описа на РРС, в следния смисъл:

ПОДСЪДИМИЯТ Н. Е. се признава за ВИНОВЕН в това, че за времето от 11.07.2011 г. до 31.03.2016 г. в гр. Разград и с. Дянково, обл.Разград в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – Експертно решение № 1313/23.06.2011г., на който е придаден вид, че представлява конкретно писмено изявление на председателя и членовете на ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св. Иван Рилски“ АД – гр. Разград, а не на лицето, което действително го е съставило, приложен към:

-Заявление с вх. № МП 10616/11.07.2011 г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и Заявление с вх. №  МП 10618/11.07.2011 г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност, представени пред служител на Районно Управление „Социално осигуряване“ гр.Разград /ТП на НОИ/ до Директора на Районно Управление „Социално осигуряване“ гр.Разград /ТП на НОИ/ и

-Молба – декларация № 1449/28.12.2011 г., представена пред служител на Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Разград, до Директора на Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Разград, е получил без правно основание чуждо движимо имущество – парични средства за лична пенсия за инвалидност и социална пенсия за инвалидност в размер на 2177,87 лева, собственост на Национален Осигурителен Институт гр. София, и месечни добавки за социална интеграция по чл.25 /транспорт/ и чл.29 /диетично хранене и лекарства/ от Правилника за прилагане на закона за интеграция на хората с увреждания /ППЗИХУ/ в размер на 1014,00 лева, собственост на Агенция за Социално подпомагане гр. София и всичко в общ размер от 3191,87 лева, с намерение да го присвои, като полученото имущество е заместено до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд - престъпление по чл.212б, ал.1, т.1 във вр.с чл. 212, ал.1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс. Н.Е. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 212б, ал.1, т.1 във вр. с чл.212, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

Приемат като вид и размер на наказанието спрямо подс. Н.Е. за извършеното от него горепосочено деяние – при условията на чл. 54, ал. 1 от НК – 3 месеца „Лишаване от свобода”, чието изтърпяване на основание чл. 66, ал. 1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

Възпитателната работа по отношение на подс. Н.Е. се възлага на РИ при РУ на МВР по местоживеенето му.

Приложените по делото като писмени доказателства оригинали на документи – Заявление с вх. № МП 10616/11.07.2011 г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и Заявление с вх. №  МП 10618/11.07.2011 г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност, представени пред служител на Районно Управление „Социално осигуряване“ гр.Разград /ТП на НОИ/ до Директора на Районно Управление „Социално осигуряване“ гр.Разград /ТП на НОИ/, да се върнат на  ТП на НОИ-гр.Разград, като заверени копия от съответните документи да останат приложени по делото.

Приложените по делото като писмено и веществено доказателство оригинал: на Молба – декларация № 1449/28.12.2011 г., представена пред служител на Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Разград, до Директора на Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Разград, да се върнат на Дирекция „Социално подпомагане“ – Разград.

Приложените по делото -Заповед № 1449-ЗИХУ/29.02.2011 г. ,  Молба – декларация № 1449/28.12.2011 г. , заповед № D-PP/1449-ЗИХУ от 09.05.2016 г., следва да се върнат на Дирекция „Социално подпомагане“ – гр.Разград

Приложеният по делото като писмено и веществено доказателство   оригинал на Експертно решение № 1313 от 23.06.2011г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ «Св.Ив.Рилски»-гр.Разград, на основание чл. 53, ал. 1, б. “а“ от НК, се отнема в полза на държавата и следва да остане  приложен към делото.

Разноските по делото в общ размер на 273,06 лева се възлагат на подс.Н. Е., платими по сметка на ОД на МВР-Разград.

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Подс.   Н.Х.Е., декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има силата на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

СЪДЪТ на основание чл. 24, ал. 3 от НПК

          О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 539/17 г. по описа на  РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 11.11 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: