П Р О Т О К О Л

 

 

2017 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   седми септември                                                                      2017 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

 

 

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор: ЛЮБОМИР ГЕОРГИЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 714 по описа за 2017 година

 На именното повикване в 11.00 часа, се явиха:

 

ЗА РРП се явява прокурор Георгиев.

ПОДСЪДИМИЯТ Д.Е.Р. редовно призован, явява се лично и със защитник адв. Бекирова.

СВИДЕТЕЛИТЕ редовно призовани, не се явяват.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото. Представям призовка, от която е видно, че обв. акт е връчен на подсъдимия. Представям и споразумение, което сме сключили с подсъдимия и неговия защитник. Поради тази причина не сме призовали свидетелите. Предлагам делото да продължи по реда на глава 29 от НПК.

АДВ. БЕКИРОВА: Да се даде ход на делото.  Постигнали сме споразумение, което представяме.

СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните и депозираното по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение постигнато между тях за решаване на делото намира, че за престъпленията за които на подсъдимия е повдигнато обвинение е внесен обв. акт, процесуалния закон допуска производството по делото да приключи със споразумение, не са налице отрицателните предпоставки на чл. 381, ал. 2 от НПК, с престъпленията не са причинени съставомерни имуществени вреди, които да подлежат на обезщетяване или обезпечаване, депозираното пред съда споразумение съдържа реквизитите посочени в разпоредбата на чл. 381, ал. 5 и 6 от НПК, поради което съдът намира, че са налице процесуалните предпоставки производството по делото да протече по реда на глава 29 от НПК. Мотивиран така, съдът

          О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ПРЕМИНАВА към производство по реда на глава 29 от НПК.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

Д.Е.Р., роден на *** ***, адрес за призоваване в страната с.********, ул.*******№ ***, български гражданин, с начално образование, неженен, безработен,  неосъждан, ЕГН **********.

СЪДЪТ ДОКЛАДВА постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение, постигнато  между РРП представлявана от прокурор Георгиев от една страна, от друга Д.Е.Р. – ОБВИНЯЕМ по ДП № 1873-ЗМ-457/17 г. по описа на РУП гр. Разград за извършените от него на 23.08.2017 година в с. Дянково, обл. Разград престъпления по смисъла на чл. 345, ал. 2, във вр. с ал. 1, и чл. 343в, ал. 2 от НК, и защитника му адв. С. Бекирова от АК гр. Русе.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

АДВ. БЕКИРОВА: Поддържаме споразумението. Няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимия.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен по повдигнатото обвинение. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 5 от НПК предлага на страните да внесат изменение в така постигнатото между тях споразумение в частта относно наказанието за престъплението по чл. 343в, ал. 2 от НК като бъде завишен размера на наказанието „лишаване от свобода”. Мотиви за това съдът съзира от една страна в упоритостта, с която подсъдимия извършва престъпления от един и същи вид. На следващо място и това, че по процесното дело подсъдимия е осъществил в съвкупност две престъпления от един и същи раздел на НК. Така договореното по размер наказание „лишаване от свобода” изтърпяването което е отложено и по реда на чл. 66, ал. 1 от НК, както и не налагането на по-лекото предвидено в закона наказание „глоба”, съдът намира, че не биха осъществили целите на наказанието до поправи и  възпита подсъдимия за в бъдеще да съблюдава забранителните закони на закона и за в бъдеще да извършва такива престъпления.

ПРОКУРОРЪТ: Предлагам да определим наказанието „лишаване от свобода” да е  за срок от шест месеца.

АДВ. БЕКИРОВА: Поддържам казаното от прокурора и сме съгласни да бъде изменено споразумението в смисълът, който предлага прокурора.

ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм с предложението на прокурора.

СЪДЪТ като прецени, че така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

                              О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимия.

С П О Р А З У М Е Н И Е

ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО В СЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО

гр.Разград, 07.09.2017г.

Настоящото споразумение се сключва на основание чл.384, ал.1 във вр.с чл.381 НПК.

І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между Д.Е.Р., роден на ***г***, български гражданин, с начално образование, неженен, безработен,  неосъждан,ЕГН **********–подсъдим, представляван от защитника си – адв.С.БЕКИРОВА – АК гр.Русе и РП-Разград, представлявана от Районен прокурор Л.ГЕОРГИЕВ

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 714/2017г. по описа на РС-Разград, образувано и водено срещу подс.Д.Е.Р. за това, че:

1.На 23.08.2017г., в с.Дянково, обл.Разград, е управлявал моторно превозно средство – мотопед, марка „Пежо“, с номер на рама – VGA31АА0А00001854, което не е регистрирано по надлежния ред – престъпление по чл.345, ал.2 във вр.с ал.1 от НК.

2.На 23.08.2017г., в с.Дянково е управлявал МПС - мотопед, марка „Пежо“, с номер на рама – VGA31АА0А00001854, без да притежава свидетелство за управление на МПС, като деянието е извършено в едногодишния срок от наказването му по административен ред с НП № 17-1873-000100/10.07.2017г. на Началника на РУМВР-гр.Разград, влязло в сила на  20.07.2017г. за управление на МПС, без да притежава съответно свидетелство за управление – престъпление по чл.343в, ал.2 от НК.

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс.Дж.Р. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпленията по чл.345, ал.2 във вр.с ал.1  от НК и по чл.343в, ал.2 от НК.

2.Страните приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс.Дж.Р.:

-за първото деяние по чл.345, ал.2 във вр.с ал.1  от НК, при условията на чл.55, ал.1, т.2, б.“б“ от НК – ПРОБАЦИЯ, включваща следните мерки:

А/Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца, с периодичност два пъти седмично.

Б/Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца.

-за второто деяние по чл.343в, ал.2 от НК, при условията на чл.55, ал.1, т.2, б.“б“ от НК -  6 месеца „Лишаване от свобода”, изтърпяването на което, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

3.На основание чл.55, ал.3 от НК страните приемат на подс.Дж.Р. да не се налага по-лекото наказание Глоба от 500 до 1200 лева, предвидено наред с наказанието Лишаване от свобода за престъплението по чл.343в, ал.2 от НК.

На основание чл.23, ал.1 от НК на подс.Дж.Р. се определя едно общо наказание за горепосочените две деяния, в размер на най-тежкото от тях, а именно – 6 месеца „Лишаване от свобода”, изтърпяването на което, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

4.Възпитателната работа по отношение на подс.Дж.Р. се възлага на РИ при РУМВР по местоживеенето му.

5.Разноски по делото - няма.

ІV.ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Подс.Дж.Р. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

                                       РАЙОНЕН ПРОКУРОР:

                                                                                         /Л.ГЕОРГИЕВ/

ЗАЩИТНИК:

                    /адв.С.БЕКИРОВА/

 

 ПОДСЪДИМ:                                           

                      /Дж.Р./     

 

 

СЪДЪТ  като съобрази, че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и на морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

          О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между РРП представлявана от прокурор Георгиев от една страна, от друга подсъдимия Д.Е.Р. представляван от защитника си адв. С. Бекирова от АК гр. Русе  споразумение за прекратяване на производството по НОХД № 714/17 г. по описа на РРС, в следния смисъл:

ПОДСЪДИМИЯТ Д.Е.Р. се признава за ВИНОВЕН в това, че на 23.08.2017г., в с.Дянково, обл.Разград, е управлявал моторно превозно средство – мотопед, марка „Пежо“, с номер на рама – VGA31АА0А00001854, което не е регистрирано по надлежния ред – престъпление по чл.345, ал.2 във вр.с ал.1 от НК.

На 23.08.2017г., в с.Дянково е управлявал МПС - мотопед, марка „Пежо“, с номер на рама – VGA31АА0А00001854, без да притежава свидетелство за управление на МПС, като деянието е извършено в едногодишния срок от наказването му по административен ред с НП № 17-1873-000100/10.07.2017г. на Началника на РУМВР-гр.Разград, влязло в сила на  20.07.2017г. за управление на МПС, без да притежава съответно свидетелство за управление – престъпление по чл.343в, ал.2 от НК.

Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс.Дж.Р. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпленията по чл.345, ал.2 във вр.с ал.1  от НК и по чл.343в, ал.2 от НК.

Страните приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс.Дж.Р.:

-за първото деяние по чл.345, ал.2 във вр.с ал.1  от НК, при условията на чл.55, ал.1, т.2, б.“б“ от НК – ПРОБАЦИЯ, включваща следните мерки:

А/Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца, с периодичност два пъти седмично.

Б/Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца.

-за второто деяние по чл.343в, ал.2 от НК, при условията на чл.55, ал.1, т.2, б.“б“ от НК -  6 месеца „Лишаване от свобода”, изтърпяването на което, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

На основание чл.55, ал.3 от НК страните приемат на подс.Дж.Р. да не се налага по-лекото наказание Глоба от 500 до 1200 лева, предвидено наред с наказанието Лишаване от свобода за престъплението по чл.343в, ал.2 от НК.

На основание чл.23, ал.1 от НК на подс.Дж.Р. се определя едно общо наказание за горепосочените две деяния, в размер на най-тежкото от тях, а именно – 6 месеца „Лишаване от свобода”, изтърпяването на което, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

Възпитателната работа по отношение на подс.Дж.Р. се възлага на РИ при РУМВР по местоживеенето му.

Разноски по делото - няма.

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Подс.Дж.Р. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има силата на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

СЪДЪТ на основание чл. 24, ал. 3 от НПК

          О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 714/17 г. по описа на  РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 11.15 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: