МОТИВИ  към решение № 394 постановено по АНД № 662/ 2017г. по описа на РС- Разград

 

Постъпило е Постановление от РП Разград, в което се сочи че производството е водено по чл.345, ал.2 вр. ал.1 от НК срещу  С.И.Н., роден на ***г***, ЕГН **********,***, за това, че

на 31.07.2017г. в с. Раковски, обл. Разград е управлявал моторно превозно средство - мотоциклет „Daelin“, с номер на рама -KMYVS125FKV038761, което не е било регистрирано по надлежния ред. Депозирано е предложение уличеното лице да бъде освободено от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание глоба.

В с.з.нарушителят А., редовно призован не се явява, за него защитник – адв. Н. С. ***, който счита обвинението за доказано по несъмнен начин и предлага на съда да освободи обвиняемия от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК с налагане на глоба в минимален размер.

За РП Разград  в с.з.  учавства представител – Прокурор Якимов, който поддържа предложението, като моли съда при определяне размера на наказанието да вземе предвид многобройните смекчаващи отговорността на обвиняемия обстоятелства.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Обв. Н. ***. Притежава мотоциклет „Daelin“, с номер на рама -KMYVS125FKV038761. Мотоциклета не бил регистриран в сектор ПП при ОДМВР- Разград.

На 31.07.2017г. сутринта в с. Раковски обв. Н. се качил на мотоциклета, привел го в движение, запалвайки мотора и започнал да го управлява в рамките на селото.

По същото време св. М. Е. - полицейски инспектор в РУМВР- Разград и И. П. В.- оперативен работник в РУМВР- Разград, обслужващи района на с. Раковски, били на работа. Двамата били в служебен автомобил и се движели из селото. На кръстовището на ул.“СТара планина“ и ул.“Княз Борис“ те забелязали движещия се мотоциклет, който нямал регистрационен номер и го спрели за проверка. Установили, че водач на мотоциклета е обв. Н., който не притежавал свидетелство за управление на МПС. При извършената проверка установили също, че мотоциклета не е регистриран по надлежния ред.

Св. Е. съставил на обв. Н. АУАН с бл. № 534019 от 31.01.2017г. за извършените нарушения на ЗДвП.

Видно от справката от сектор ПП при ОДМВР- Разград мотоциклет „Daelin“, с номер на рама -KMYVS125FKV038761 не е регистриран от компетентните български органи.

По този начин обв. Н. осъществил  от обективна и субективна страна състава на цитираното по-горе престъпление. В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото – Протокол за оглед на местопроизшествие с приложен фотоалбум; самопризнанието на самия нарушител, дадено в хода на ДП, показанията на свидетелите М.Е. и И. В., Справка за нарушител за региона, справка за съдимост, Характеристична справка и Декларация.

С оглед предвиденото в този текст наказание и необремененото съдебно минало на нарушителя и  възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и С.И.Н., следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната му такава, а именно- глоба. Отчитайки превес на смекчаващите отговорността обстоятелства - чисто съдебно минало и самопризнания, както и младата му възраст, съдът определи глобата към минималния й размер -  1000,00лв. 

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

 

 

                                            

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: