МОТИВИ  към решение № 406 постановено по АНД № 670/ 2017г. по описа на РС- Разград

 

Постъпило е Постановление от РП Разград, в което се сочи че производството е водено по чл.345, ал.2 вр. ал.1 от НК срещу Р.М.Я.  ЕГН **********, за това, че: На 03.08.2017г. в гр. Цар Калоян, обл. Разград е управлявал моторно превозно средство - мотопед „Suzuki“, с номер на рама * което не е било регистрирано по надлежния ред.

Депозирано е предложение уличеното лице да бъде освободено от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание глоба.

В с.з.нарушителят Я., редовно призован се явява лично, не оспорва фактите описани в обстоятелствената част на Постановлението, признава вшината си моли за минимално наказание.

За РП Разград  в с.з.  учавства представител – Прокурор Якимов, който поддържа предложението, като моли съда при определяне размера на наказанието да вземе предвид многобройните смекчаващи отговорността на обвиняемия обстоятелства.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Обв. Я. ***. От около година притежавал мотопед „Suzuki“, с номер на рама -**. Мотоциклета не бил регистриран в сектор ПП при ОДМВР- Разград.

На 03.08.2017г. сутринта в гр. Цар Калоян, обв. Я. се качил на мотоциклета, привел го в движение, запалвайки мотора и започнал да го управлява в рамките на града

По същото време св. Е. Н. Е. и П. Д. П - служители в РУМВР - Разград изпълнявали служебните си задължения, като осъществявали контрол върху спазването на ЗДвП в гр. Цар Калоян.

Около 21,05ч. на ул. “Азърбейджан“ забелязали движещия се мотопед, който нямал регистрационен номер и го спрели за проверка. Установили, че водач на моторното превозно средство е обв. Я..

При извършената проверка установили, че същия не притежава свидетелство за управление на МПС и не е правоспособен, а мотоциклета не е регистриран по надлежния ред от компетентните органи

Св. П. съставил на обв. Я. АУАН с бл. № 534102от 03.08.2017г. за извършените нарушения на ЗДвП. От справката от сектор ПП при ОДМВР- Разград, се установява, че мотопед „Suzuki“, с номер на рама -** не е регистриран от компетентните български органи.

 

 

 

 

По този начин обв. Я. осъществил  от обективна и субективна страна състава на цитираното по-горе престъпление. В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото – Протокол за оглед на местопроизшествие с приложен фотоалбум; самопризнанието на самия нарушител, дадено в хода на ДП, показанията на свидетелите Е. Н. Е. и П. Д. П , Справка за нарушител за региона, справка за съдимост, Характеристична справка и Декларация.

С оглед предвиденото в този текст наказание и необремененото съдебно минало на нарушителя и  възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и Р.М.Я.  ЕГН **********, следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната му такава, а именно - глоба. Отчитайки превес на смекчаващите отговорността обстоятелства - чисто съдебно минало и самопризнания, както и възрастта му, съдът определи глобата към минималния й размер -  1000,00лв. 

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

 

 

                                             

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: