Мотиви към решение  № 433 от 20.09.2017г.,

      постановено по AНД №754/2017г. на РРС.

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр.Разград от М.Г.К. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 23.06.2017г, около 20 часа, М. А. Р., задно със своя приятел С. Д. С. седнали в заведение „Капанец“, намиращо се в гр.Разград, ж.к. „Орел“, ул.“Юмрукчал“, за да се почерпят. Покрай заведението минал М.Г.К. с когото Р. бил във влошени отношения. К.  видял Р., започнал да му отправя обидни реплики и да го псува. Св.С. казал на К. да не се заяжда с Р., след което К. започнал да псува и обижда и него. С. му отговорил по същия начин, т.е. отправил към К. обиди и псувни. После К. си тръгнал. Малко по-късно се върнал с двама негови приятели до заведението „Капанец“, като тримата започнали да викат на Р. и приятелят му С. да излязат навън да се разберат. Р. и С. излезли извън заведението, след което К. и приятелите му нанесли побой над Р. и С., причинявайки им леки телесни повреди по смисъла на чл.130, ал.1 от НК. С тези си свои неприлични и непристойни прояви М.Г.К. е нарушил обичайните норми за морал и поведение на обществено място.В случая е налице проява на грубо незачитане на обществения ред и спокойствие, проява на дребно хулиганство, изразяващо се в явното неуважение към обществото, отправяне на ругатни и псувни и обиди, предизвикване на скандал и сбиване на обществено място ”.

Нарушителят в съдебно заседание дава обяснения, твърди, че  първи е бил нападнат, като съжалява за стореното.

Нарушителят К. ***, познавал се с М. Р., с когото имали „стари“, явно влошени отношения.  На 23.06.2017г. около 20 часа последния бил със свой приятел С. С. в заведение „Капанец“ в гр.Разград. Малко по-късно покрай заведението минал нарушителят, видял Р. и започнал да вика и отправя обиди, намесил се С., който му казал да не се занимава и заяжда с приятеля му, скарали се. К. отминал, но се върнал със свои приятели, при което Р. и  С. отишли при тях и се сбили, като взаимно си разменили удари.

Изложената фактическа обстановка се потвърждава от обясненията на нарушителя в с.з, снетите обяснения по преписка № 1013/2017г. на РРП, приобщените писмени доказателства.

С постановление от 04.08.2017г. на РРП е отказано образуване на  наказателно производство срещу М.К., във връзка с подадена от М. Р. жалба с оглед извършено престъпление по чл.130 ал.1 от НК, поради липса на данни за вида на нанесените телесни повреди.

Предвид изложените фактически обстоятелства, съдът намира, че с действията си М.Г.К. е нарушил обществения ред. В заведение „Капанци“ в ж.к. Орел, викал и нагрубявал, нанесъл удари на М. Р. и  С. С. Чрез тези си действия се държал възмутително и непристойно, проявил е незачитане към общоприетите норми на поведение към присъстващите лица в заведението, като деянието е извършено на публично място. Деянието  му поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При индивидуализиране на административното наказание по вид и размер, съдът отчита извършената проява и нейната обществена опасност, степента на обществена опасност на деянието и на дееца. Съдът отчита превес на смекчаващите обстоятелства в случая, тъй като явно нарушителят е бил до известна степен провокиран от Р. и С., предвид изразеното от дееца съжаление и разкаяние намира, че от алтернативно предвидените наказания в УБДХ, следва да му бъде наложено по-лекото наказание глоба. Същото следва да бъде от минималния към средния размер, като се имат предвид лошите характеристични данни и извършените до момента противообществени прояви от нарушителя. Както и това, че деянието се изразява в побой - удари към пострадалите. Поради което съответно на извършеното деяние  е наказание глоба в размер на 200лв.

Определянето на наказанието в този размер, съдът намира за справедливо и необходимо с цел поправянето на нарушителя. 

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

          РАЙОНЕН СЪДИЯ: