Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е 

 

Номер  457,  16.10.2017 година,  Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                       

На двадесет и осми Септември, 2017година

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Б.

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията административно наказателно дело 401 по описа за 2017година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от „ ДИД – Снежана Дамянова ” ЕООД – Разград, ЕИК 116582980, представлявано от Управител Тихомир Димитров Халаджов, против  наказателно постановление № 17-000365/15.09.2016г. на Директор на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Разград, с което на основание чл.416, ал.5  във връзка с чл.413, ал.2 от КТ, на жалбоподателя в качеството му на работодател е наложена имуществена санкция в размер на 2000,00лв., за нарушение на чл.14, ал.1  от ЗЗБУТ вр. чл.120 и чл. 200, ал.1,т.3 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване и чл.122 от Наредба за устройството, безопасната експлоатация и технически надзор на газови съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове, в която счита същото за незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон, оспорва фактическата обстановка, моли съда да отмени обжалваното НП.

Въззиваемата страна – Дирекция “ИТ” гр.Разград, не изпраща проц. представител, не заявява становище по жалбата.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното: На 02.08.2016 г. свидетелите М.М. и К.И., служители на Дирекция „Инспекция по труда“, извършили проверка на обект „ Метан станция, находяща се в м.“Боаза“, стопанисвана от жалбоподателя. При тази проверка  констатирали, че се зарежда камион-цистерна „ Мерцедес „ с рег. № РР 0881 АХ, собственост на жалбоподателя за превоз на метан от колонката, без съответната да е заземен.  Превозното средство имало кабел, чрез който да се осъществи заземяването, но този кабел не бил включен. Целта на заземяването било отичане на статичното електричество, натрупано при движението на камиона. Към момента на проверката прехвърлянето на горивото било започнало. Шофьорът обяснил на проверяващите, че е решил първо да си измие ръцете, а след това да заземи автомобила. За установеното при проверката е съставен констативен протокол от същата дата.

За нарушението бил съставен акт №17-000365 от 15.08.2016 г.  – датата на приключване на проверката на обекта. В акта като нарушение е посочено неосигуряване безопасно прехвърляне на метан от пункт за зареждане на контейнери към камион „ Мерцедес „ с рег. № РР 0881 АХ, без той превантивно да е заземен, с което не е отведено натрупаното при транспортирането  статично електричество, което може да доведе до тежки аварии и злополуки. Описаното в АУАН нарушение било квалифицирано от актосъставителят като такова по чл.14, ал.1  от ЗЗБУТ вр. чл.120 и чл. 200, ал.1,т.3 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване и чл.122 от Наредба за устройството, безопасната експлоятация и технически надзор на газови съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове. АУАН бил съставен в присъствие на Управителя на жалбоподателя, като му бил връчен срещу подпис и подписан от него без възражения. Писмени такива не постъпили и в тридневния срок по ЗАНН.  

На 15.09.2016г. било издадено и процесното НП, в което нарушението е описано по идентичен с АУАН начин, също квалифицирано като такова по чл.14, ал.1  от ЗЗБУТ вр. чл.120 и чл. 200, ал.1,т.3 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване и чл.122 от Наредба за устройството, безопасната експлоатация и технически надзор на газови съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове, а адм. наказващият орган на основание чл.416, ал.5 във връзка с чл.413, ал.2 от КТ, наложил на жалбоподателя адм. наказание „ имуществена санкция” в размер на 2000,00лв. НП било връчено на жалбоподателя на 13.10.2016г., жалбата срещу него постъпила при административнонаказващия орган на 19.10.2016г.

Свидетелите М. М. и Кр. И., разпитани в с.з., по същество потвърждават изложеното в АУАН, а именно, че при извършване на проверката по работни места и по документи в офис на ДИТ – Търговище в гр. Разград  е установено, че в процесния обект на 02.08.2016г. при прехвърляне на газ метан в автоцистерна е извършвано без автоцистерната да е заземена, с което не е отведено натрупаното при транспортирането статично електричество.

По делото е депозирано становище от експерт – химик при БНТЛ при ОДМВР – Русе, от което става ясно, че метана / природна газ / е от рода на въглеводородите, догато пропан – бутана е петролен продук – втечнен газ, който се добива при преработка на нефт.

Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

Като подадена в срок от лице имащо право на жалба, против акт подлежащ на съдебен контрол по реда на ЗАНН, жалбата е допустима.

Разгледана по същество, същата е основателна по следните съображения:

Налице е нарушение на материалния закон при издаването на обжалваното НП. Правилна и вярна е квалификацията на процесното нарушение по отношение на посочените както от актосъставителя, така и от адм. наказващия орган, за нарушени разпоредбите на  чл.14, ал.1  от ЗЗБУТ вр. чл.120 и чл. 200, ал.1,т.3 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване. Доколкото обаче общото съдържание на чл.14, ал.1  от ЗЗБУТ следва да бъде запълнено с конкретно адм. задължение, то относима към процесния казус е именноНАРЕДБА за устройството и безопасната експлоатация на преносните и разпределителните газопроводи и на съоръженията, инсталациите и уредите за природен газ „, какъвто природен газ е метанът. По този начин в тази част на квалификацията на нарушението е допуснато нарушение на чл.42, т.5, респ. на чл. 57, ал.1, т.6 от ЗАНН, което прави атакуваното НП издадено при неправилно приложение на материалния закон, поради което следва да бъде отменено като неправилно.  

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 17-000365/15.09.2016г. на Директор на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Разград, с което на основание чл.416, ал.5  във връзка с чл.413, ал.2 от КТ, на „ ДИД – Снежана Дамянова ” ЕООД – Разград, ЕИК 116582980, представлявано от Управител Тихомир Димитров Халаджов в качеството му на работодател е наложена имуществена санкция в размер на 2000,00лв., за нарушение на чл.14, ал.1  от ЗЗБУТ вр. чл.120 и чл. 200, ал.1,т.3 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване и чл.122 от Наредба за устройството, безопасната експлоатация и технически надзор на газови съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове, като неправилно.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

Районен съдия: