Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 458, 30.10.2017г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На двадесет и осми Септември  2017 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                          Председател: Николай Борисов

  Секретар: Галя Мавродинова,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 429 по описа за 2017                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от  „ Биовет „ АД, ЕИК 112029879 със седалище и адрес на управление гр. Пещера, ул. „ Петър Раков ” № 39, представлявано  от Изп. Директор А. Ж. И., против  Наказателно постановление № 10/31.03.2017г. на Директор на РИОСВ - Русе, с което за нарушение на чл.125, ал.1, т.2 вр. чл. 164, ал.1 от ЗООС му е наложено административно наказание  “имуществена санкция” в размер на 45000,00лв. на основание чл.164, ал.1 от ЗООС. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно. Твърди, че както при съставянето на АУАН, така и при издаване на обжалваното НП са извършени нарушения на материалния и процесуалния закони.

       За въззиваемата страна – РИОСВ - Русе се явява процесуален представител, който счита жалбата за неоснователна и моли съда да потвърди атакуваното НП.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       Във връзка с постъпили сигнали от жители на гр. Разград в РИОСВ – Русе, за неприятни миризми в района на гр. Разград и с. Гецово, свидетелите Хр. М. и И. П. и двамата служители на РИОСВ – Русе, на основание Заповед на Директор РИОСВ – Русе, били определени да извършат обход на посочените райони, с цел установяване източника на неприятните миризми. На 19.10.2016г. двамата придружени от св. Н. Т. – Директор на Дирекция „ Програми и околна среда „ в Община Разград, обходили района на гр. Разград, където не усетили неприятна миризма, но около разклона за с. Гецово почувствали такава и решили да обходят заустванията на двете пречиствателни станции – градската пречиствателна станция и пречиствателната станция на „ Биовет „ АД. Тръгнали по брега на р. Пчелинска, като стигнали до градската пречиствателна станция, при която не констатирали неприятни миризми и заключили, че въпросните миризми не идват оттам. Тъй като станало късно, тримата решили да продължат на следващия ден. Така на 20.10.2016г. около 06,00ч. свидетелите Хр. М., И. П. и Н. Т., тръгнали от с. Гецово където отново усетили неприятна миризма. Пресекли коритото на р. Пчелинска и стигнали до заустването на пречиствателната станция на „ Биовет „ АД. Видели, че водите изпускани от пречиствателната станция на „ Биовет „ АД са с характерен жълто – кафевеникав цвят, пенливи и от тях се носела неприятната миризма, които те определили с мирис на сероводород, която се усещала в района на разклона за с. Гецово. Проверката приключила със съставяне на Констативен Протокол № ХМ-14/20.10.2016г., в който свидетелите Хр. М. и И. П. описали обходите на района на 19 и 20.10.2016г., посоката и скоростта на вятъра, които получили от Интернет за съответния ден, както и констатациите от проверката. Протокола съставили в присъствие на Изп. Директор на жалбоподателя – А. Иванов. На същата дата 20.10.2016г. в присъствие на представляващия жалбоподателя бил съставен АУАН № 01023, в който актосъставителят св. Хр. М. описал нарушението като „... при извършена проверка на 20.10.2016г. във връзка с постъпили сигнали от жители на гр. Разград за разпространение на неприятни миризми в района на пречиствателна станция за отпадъчни води  / ПСОВ /, собственост на „ Биовет „ АД, гр. Пещера, клон – Разград......е установено, че  „ Биовет „ АД, гр. Пещера, в качеството си на оператор на „ Инсталация за производство на  основни фармацевтични продукти „, попадаща, съответно в т.4.5 от Приложение № 4 на ЗООС, не е изпълнил в съответствие с изискванията на чл. 125, ал.1,т.2 от ЗООС, следното условие от Комплексно разрешително № 10-Н1/2011г., актуализирано с Решение № 10-Н1-А3/2015г. Квалифицирал нарушението по чл. 125, ал.1,т.2 вр. чл. 164, ал.1 от ЗООС, като връчил екземпляр от АУАН на представляващия, жалбоподателя, който не вписал възражения в него.

       Процесното НП е издадено на 31.03.2017г. от Директор на РИОСВ – Русе, като в него нарушението е описано по идентичен начин, квалифицирано е като такова по чл. 125, ал.1,т.2 вр. чл. 164, ал.1 от ЗООС, а адм. наказващият орган е наложил наказание “имуществена санкция” в размер на 45000,00лв., на основание чл. 164, ал.1 от ЗООС. НП е връчено на жалбоподателя на 11.05.2017г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на  19.05.2017г.

В съдебно заседание се явява упълномощен представител на жалбоподателя, поддържа доводите изложени в жалбата, моли за отмяна на атакуваното НП.

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е неоснователна.

Съдът възприема фактическата обстановка така както е описана в НП, подкрепена от събраните по адм. наказателната преписка доказателства – Констативен протокол и АУАН, доколкото същите не са оборени в хода на съдебното следствие. Депозираните от свидетелите показания дават основание на съда да приеме по категоричен начин, че именно пречиствателната станция на жалбоподателя е източникът на неприятните миризми. Тримата свидетели са инженер химици, които органолептично са възприели качеството на отпадната вода от производствения процес, осъществяван на площадката на „ Биовет „ АД – клон Разград. Типичния жълтокафяв цвят на водата, пенливостта и мириса на сереводород, ясно говорят за гнилостни процеси, каквито е невъзможно да има на територията на градската пречиствателна станция, предвид естеството на водите, които пречиства. Неоснователно е възражението на жалбоподателя, че пречиствателната станция на „ Биовет „ АД, териториално не попада в границите на производствената площадка на предприятието, по отношение на която се разпростират и нормите на Закона. Това възражение намя как да бъде споделено от съда предвид приобщеното по делото Комплексно разрешително на „ Биовет „ АД, клон Разград, в което в Условие № 10.1.1.1, последно тире, изрично е посочена процесната ПСОВ, което означава, че жалбоподателят носи отговорност за нейната работа, а в конкретния случай, действително е нарушил задължението си по Условие 9.4.1 и по този начин е осъществил състава на чл. 125, ал.1,т.2 от ЗООС, като съответната санкция е по чл. 164, ал.1 от ЗООС.

От изложеното съдът намира, че Наказателното постановление, както и Актът за установяване на извършеното от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано, като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

Адм. наказващият орган правилно е определил административната санкция, като е съобразил и предходните, влезли в сила НП, с които жалбоподателят вече е бил санкциониран за нарушение по ЗООС. Санкцията се явява справедлива и съответна на извършеното адм. нарушение и в този размер явно ще окаже своето превантивно действие, така щото жалбоподателят да положи необходимите усилия да спазва както условията на комплексното разрешително, така и нормите на ЗООС.

Воден от изложените съображения, съдът

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

       ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 10/31.03.2017г. на Директор на РИОСВ - Русе, с което за нарушение на чл.125, ал.1, т.2 вр. чл. 164, ал.1 от ЗООС  на „ Биовет „ АД, ЕИК 112029879 със седалище и адрес на управление гр. Пещера, ул. „ Петър Раков ” № 39, представлявано  от Изп. Директор А. Ж. И. е наложено административно наказание  “имуществена санкция” в размер на 45000,00лв. на основание чл.164, ал.1 от ЗООС, като правилно и законосъобразно.

       Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: