РЕШЕНИЕ

 

451                                10.10.2016г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и шести септември                               две хиляди и седемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Сребрена Русева

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №556 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Е. ***, срещу Наказателно постановление  №16-1075-000768 от 19.08.2016г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р ПЪТНА ПОЛИЦИЯ, с което на жалбоподателя на основание чл.183, ал.4, т.8  от ЗДвП за нарушение на чл.98, ал.1, т.5  от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв и   на основание Наредба № Iз-2539 на МВР са му отнети 6 контролни точки.  Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно и моли за отмяната му.   В съдебното заседание на РРС жалбоподателят поддържа жалбата си.

В останалата част/извън посочената/ НП е отменено с влязло в сила решение при предходно разглеждане на делото – настоящото производство се развира след връщане на делото от АС Разград за ново разглеждане в частта в която НП не е влязло в сила.

Ответната страна Областна Дирекция на МВР – Разград не изпраща представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява   основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №16-1075-000768 от 19.08.2016г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р ПЪТНА ПОЛИЦИЯ на жалбоподателя Е. *** на основание чл.183, ал.4, т.8  от ЗДвП за нарушение на чл.98, ал.1, т.5  от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв и   на основание Наредба № Iз-2539 на МВР са му отнети 6 контролни точки. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Т582829/09.08.2016г. съставен от полицейски инспектор при ОДМВР гр. Разград на жалбоподателя затова, че последният на 17.03.2016г.около  14.30 часа в гр. Разград на бул. Априлско въстание на кръстовището на улиците  Паркова и Венелин е паркирал управлявания от него лек автомобил ВАЗ 21053 с рег. №****, собственост на ОДМВР гр. Разград върху сигнализирана и очертана с пътна маркировка «М8.2» пешеходна пътека. АУАН е съставен във връзка с публикувана фотоснимка на паркирания автомобил на интернет страницата на «Кауза Разград» от П. И. и изготвена докладна записка и изготвена докладна записка от Е., че той е управлявал процесния автомобил. Тези обстоятелства са отразени и в НП, като при квалификацията на нарушението е прието, че жалбоподателят е извършил следното нарушение: 1. Спира за престой и паркиране върху или на по-малко от 5 метра от пешеходната пътека, с което виновно нарушил чл.98, ал.1, т.5 от ЗДвП.

Пред РРС е  разпитан като свидетел актосъставителя Д. А. и свидетелка по акта  Д. Б., която сочат, че случая е изясняван по снимка, публикувана в Интернет, както и от обясненията на авторката на снимката. Налице е докладна записка и от жалбоподателя, който сочи, че спрял автомобила временно върху пешеходната пътека и без да слиза или изключва двигателя, изчаквайки преминаващите зад автомобила коли и пешеходци, извършил маневра на заден ход. Разпитана е и авторката на снимката – свидетелката П. И., която сочи, че при снимката в колата нямало никого. По думите й автомобилът бил паркиран.  По делото е приложено  копие от цветна снимка, изискано от настоящия състав с оглед яснота, от което е видно, че е заснет автомобил, намиращ се  върху пешеходна пътека. Регистрационният номер на автомобила е фактически неразличим от снимката.

Анализирайки събраните доказателства, съдът намира следното: Според съда, доводите на жалбоподателя изложени в жалбата,  че в случая е допуснато нарушение на процесуалните правила са основателни. По смисъла на  чл.40, ал.1 от ЗАНН актът за установяване на административното нарушение се съставя в присъствието на нарушителя и свидетелите, които са присъствували при извършване или установяване на нарушението. Според чл.40, ал.3 при липса на свидетели, присъствували при извършването или установяването на нарушението, или при невъзможност да се състави акт в тяхно присъствие, той се съставя в присъствието на двама други свидетели, като това изрично се отбелязва в него. В случая е налице един очевидец и това е свидетелката П.И.. Тя е посочена в акта като свидетел присъстващ при съставянето му, но липсва неин подпис в полето предвидено за това. При това е неясно дали актът е съставен именно в присъствието на тази свидетелка очевидец, а законът допуска изключение само при липса на очевидци. В този смисъл съдът намира, че действително процедурата е нарушена и възраженията на жалбоподателя в този смисъл са основателни. От друга страна съдът намира, че не е доказано по безспорен начин и твърдяното деяние. Жалбоподателят   е отрекъл в докладната си записка да е паркирал, а е посочил само, че спрял за малко за да извърши маневра на заден ход и тези му обяснения с оглед характера на случая не са лишени от логика. Св. И. твърди, че автомобилът бил паркиран, но и нейните твърдения пораждат противоречия – в обясненията си към административнонаказателната преписка е посочила, че е заснела автомобил с рег. №***** /л.14 от АНД №1069/2016г./. В НП обаче се сочи рег. №**** и е представена справка за регистрация на автомобил с този номер. Както се просочи от приложената снимка /изискана от настоящия състав с оглед яснота/ не може да се установи със сигурност регистрационния номер на автомобила. В крайна сметка остава наличие на противоречие в данните, а това поставя под съмнение отразената в акта фактическа обстановка. Това противоречие очевидно не може да се преодолее посредством събраните и възможни доказателства. Поради това съдът намира, че твърдяното нарушение не е доказано. С оглед изложеното съдът намира, че Наказателното постановление се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  №16-1075-000768 от 19.08.2016г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р ПЪТНА ПОЛИЦИЯ, с което на жалбоподателя Е. *** на основание чл.183, ал.4, т.8  от ЗДвП за нарушение на чл.98, ал.1, т.5  от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв и   на основание Наредба № Iз-2539 на МВР са му отнети 6 контролни точки.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: