РЕШЕНИЕ

 

466                                 13.10.2017г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградският районен съд 

на  трети октомври                                  две хиляди и седемнадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Галя Мавродинова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №579 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от М.В.Р. *** срещу Наказателно постановление №98/02.03.2017г.  на директора на Регионална дирекция по горите – гр. Русе, с което на жалбоподателя на основание чл.96, ал.1 от Закона за лова и опазване на дивеча и за нарушение на чл.84, ал.1 във връзка с чл.43, ал.3, т.1 от същия закон е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв и на основание чл.94, ал.1 от същия закон жалбоподателят е лишен от право на ловуване за срок от три години.  Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание представителят на жалбоподателя поддържа жалбата. Същата е позицията и на самия жалбоподател.

Представителят на наказващия орган изразява становище за неоснователност на жалбата.  

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното    Наказателно постановление  98/02.03.2017г.  на директора на Регионална дирекция по горите – гр. Русе на жалбоподателя  М.Р. на основание чл.96, ал.1 от Закона за лова и опазване на дивеча и за нарушение на чл.84, ал.1 във връзка с чл.43, ал.3, т.1 от същия закон е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв и на основание чл.94, ал.1 от същия закон жалбоподателят е лишен от право на ловуване за срок от три години. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение сериен №014302/27.12.2016г.,  съставен на жалбоподателя от главен лесничей при ДЛС «Воден – Ири Хисар». В акта и НП е отразено от фактическа страна, че лицето ловува като извършва движение извън населено място в границите на отдел 138 „а“ с извадено от калъф и заредено оръжие, извън границите на ЛСР Дянково, извън определените в разрешително за групов лов Серия Г № 011151, места. Посочено е, че нарушението е извършено на  24.12.2016г. в землището на с. Дянково, община Разград, местност «Черковенска яка», отдел 138 «а», в териториалния обхват на ТПС ДЛС «Воден – Ири Хисар».  Прието е, че така е нарушен чл. 84, ал.1 от Закона за лова и опазване на дивеча.

Пред РРС са разпитани свидетелите К. Г. /актосъставител/, Д. Д. и Г. Г. /ловни надзиратели/, които сочат, че видели жоалбоподателя да излиза със сглобено оръжие от гората в района на отдел 138 „а“, попадащ   в обхвата на ТПС ДЛС «Воден – Ири Хисар». Т.е. по думите им жалбоподателят бил в района на държавното ловно стопанство, а не в намиращия в близост район ЛСР Дянково. Обратно , свидетелите Е.Р., М. М. и Пл. Й., участващи в лова, сочат, че никой не е навлизал в гората в района на държавното горско стопанство, а всички ловуващи са били в района на  ЛСР Дянково.  Съдът приема за установено, че действително жалбоподателят е видян от ловните надзиратели в гората  в района на отдел 138 „а“, попадащ   в обхвата на ТПС ДЛС «Воден – Ири Хисар», тъй като намира, че проверяващите нямат мотив да сочат неистинска фактическа обстановка и показанията им са очевидно правдиви. В този смисъл съдът не кредитира показанията на другите участници в лова, които подкрепят тезата на жалбоподателя, тъй като намира, че същите, с оглед явно приятелските си отношения с него, подкрепят защитната му теза, която се оборва от останалите доказателства.  По делото е представено и копие от разрешително за групов лов Серия Г № 011151 и видно от същото   в него няма посочени граници на ловното поле.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  Макар и фактическите обстоятелства изложени в НП да се доказват, то съдът намира, че при издаване на НП е допуснато нарушение на материалния закон. В случая не е осъществен състава на чл.84, ал.1 от ЗЛОД, тъй като не може да се направи констатация, че е извършван лов извън определените в разрешително за групов лов Серия Г № 011151  места. Това е така защото  в разрешително за групов лов Серия Г № 011151 няма посочени граници на ловното поле. Затова и в случая посоченият състав не може да бъде приложен – жалбоподателят не е излязъл от пределите на определено в разрешително за лов място, тъй като липсва такова фиксирано място. Доколкото се установява, че всъщност жалбоподателят е извършвал придвижване със сглобено ловно оръжие в района на държавното горско стопанство, където ловуването е забранено, то приложимият състав би бил чл. 84, ал.2,пр.2 от ЗЛОД. Наказващият орган обаче е приложил друг състав, т.е. състав който не е осъществен от жалбоподателя. Това налага отмяна на НП, тъй като жалбоподателят е наказан за нарушение, което не е осъществил. Поради всичко изложено наказателното постановление следва да бъде отменено, тъй като според съда  се явява незаконосъобразно.

Водим от горното, съдът

                                                     Р Е Ш И:

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №98/02.03.2017г.  на директора на Регионална дирекция по горите – гр. Русе, с което на жалбоподателя М.В.Р. ***  на основание чл.96, ал.1 от Закона за лова и опазване на дивеча и за нарушение на чл.84, ал.1 във връзка с чл.43, ал.3, т.1 от същия закон е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв и на основание чл.94, ал.1 от същия закон жалбоподателят е лишен от право на ловуване за срок от три години.   

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: