РЕШЕНИЕ

 

432                                09.10.2017г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на деветнадесети септември                                  две хиляди и седемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Даринка Димитрова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №604 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от С.Р.С. ***, срещу Наказателно постановление  №15-1075-000679 от 08.09.2015г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р Пътна полиция –Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.175, ал.1, т.1 от ЗДвП за нарушение на чл.140, ал.1  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 200 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 5 месеца  и на основание чл.185 от ЗДвП за нарушение на чл.157, ал.6  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 20 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно и моли за отмяната му.   

В съдебното заседание на РРС повереникът на жалбоподателя   поддържа жалбата.

Ответната страна Областна Дирекция на МВР – Разград не изпраща представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява   основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №15-1075-000679 от 08.09.2015г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р Пътна полиция –Разград на жалбоподателя С.С. на основание чл.175, ал.1, т.1 от ЗДвП за нарушение на чл.140, ал.1  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 200 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 5 месеца  и на основание чл.185 от ЗДвП за нарушение на чл.157, ал.6  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 20 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Г98583/01.09.2015г. съставен от мл. автоконтрольор при ОДМВР. В акта и НП се сочи, че на 01.09.2015г. около 18:40 часа в гр. Разград на ул. Перистър до бензиностанция Абритус ОИЛ в посока ул. Добруджа жалбоподателят управлявал лек автомобил Опел Зафира, собственост на Г.- П. П. от гр. Разград, като извършил следните нарушения: 1. Управлява МПС, което не е регистрирано по съответния ред и без регистрационни табели поставени на съответните за това места; 2. Управлява с изтекъл срок на акт с №628959 съставен на 03.06.2014г. Нарушението било констатирано с монтиран на автомобил ВКПД. Прието е първо, че жалбоподателят е нарушил чл.140, ал.1 от ЗДвП, тъй като управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред. На второ място е прието, че жалбоподателят е нарушил чл.157, ал.6 от ЗДвП, тъй като носи акт за нарушение по ЗДвП с изтекъл срок.

Пред РРС е  разпитан като свидетел актосъставителят  С. Н., който в показанията си сочи, че процесният автомобил бил заснет с камера и бил Без регистрационни табели. Водачът носел акт за нарушение по ЗДвП, който бил с изтекъл срок.

Съдът намира, че наказателното постановление се явява незаконосъобразно, поради което следва да бъде отменено. В наказателното постановление и относно двете нарушения само са цитирани текстовете на нормите които е прието, че са нарушени, без да е налице очертаване на действителна фактическа обстановка. Така относно първото нарушение е прието, че се управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред. Няма никакви други пояснения и не е ясно какво в крайна сметка е установено за да се приеме такъв правен извод. Управлението на МПС, което не е регистрирано и управлението на МПС без регистрационни табели са различни състави на нарушения /редакцията на закона към процесния момент/ и доколкото в случая е приет първия състав, то следва да е ясно какво е констатирано, за да се приеме, че е осъществен именно този състав. Няма никакви индивидуализиращи данни и за самото МПС като например № на рама, поради което и същото не може да се индивидуализира и не е ясно каква проверка е извършена за самото МПС за да се стигне до извод, че липсва регистрация по надлежния ред. Относно второто нарушение жалбоподателят е наказан на основание общата разпоредба на чл.185 от ЗДвП, предвиждаща санкция за други нарушения извън изрично изброените в предходните състави. Като нарушен е посочен чл.157, ал.6 от ЗДвП, но този текст урежда функцията на съставения акт временно да замества контролния талон. В случая изобщо липсва констатация дали към момента на проверката жалбоподателя е с отнет контролен талон, а това всъщност е същината на този тест. В този смисъл нарушението би се изразило в управление без контролен талон, но такава фактическа обстановка не е визирана и всъщност остава неяснота какво конкретно се има предвид. Така е осуетена възможността на   жалбоподателя да разбере какво му се вменява от фактическа страна и относно двете визирани нарушения, а това от своя страна налага отмяна на НП като незаконосъобразно на формално основание.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №15-1075-000679 от 08.09.2015г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р Пътна полиция –Разград, с което на жалбоподателя С.Р.С. *** на основание чл.175, ал.1, т.1 от ЗДвП за нарушение на чл.140, ал.1  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 200 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 5 месеца  и на основание чл.185 от ЗДвП за нарушение на чл.157, ал.6  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 20 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: