РЕШЕНИЕ

 

№471                                      06.10.2017г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на пети октомври                                             две хиляди и седемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Даринка Димитрова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №707 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от “КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД Енд КО” КД - гр. София срещу Наказателно постановление   В-0044004 от 24.07.2017г. на Директора на Регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра към Комисията за защита на потребителите, с което на обжалващото дружество   е наложена имуществена санкция в размер на 500 лв на основание чл.197 от Закона за защита на потребителите за нарушение  на чл.4, ал.1, т.3 във вр. с чл.5, ал.2 от същия закон. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно и моли съда да го отмени.

В съдебното заседание на РРС за обжалващото дружество не се явява представител. В писмено становище жалбата се поддържа.

Ответната страна Комисия за защита на потребителите – гр. Варна, не изпраща представител.

 За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява  основателна.

С обжалваното Наказателно  постановление №  В-0044004 от 24.07.2017г. на Директора на Регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра към Комисията за защита на потребителите на “КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД Енд КО” КД - гр. София  е наложена имуществена санкция в размер на 500 лв на основание чл.197 от Закона за защита на потребителите за нарушение  на чл.4, ал.1, т.3 във вр. с чл.5, ал.2 от същия закон. Същото наказателно постановление е издадено на основание Акт за установяване на административно нарушение №К-0044004/19.06.2017г., съставен на обжалващото юридическо лице от старши инспектор при КЗП РД – Варна в резултат на извършена на  12.06.2017г.  проверка в обект – Хипермаркет «Кауфланд» в гр. Разград, бул. Априлско въстание 3А, стопанисван от обжалващото дружество.   Констатациите  от тази проверка са отразени в акта и впоследствие   в наказателното постановление. В същото се сочи, че “КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД Енд КО” КД - гр. София  извършва търговска дейност в посочения обект – хипермаркет. По време на проверката обектът работи и се обслужват клиенти. Проверката е по повод потребителски сигнал с вх. №20/12.06.2017г.  относно разминаване на обявената цена за светло пиво «Козел» - 0,5 Л., с тази отпечатана на фискалното устройство и съответно заплатена от потребителя. Потребителят твърдял, че обявената цена на етикета е 1,55 лв, а заплатената сума на касата е 1,95 лв, отчетена в касовия бон. На 12.06.2017г. длъжностни лица на КЗП-РД-Варна посетили Хипермаркет «Кауфланд» и ст. инспектор А. Т. извършила контролна покупка на 1 бр. светло пиво«Козел» - 0,5 Л. и 1 бр. тъмно пиво«Козел» - 0,5 Л. Издаден бил касов бон №0000772974/12.06.2017г., видно от който за светло пиво«Козел» - 0,5 Л е отчетена цена 1,95лв и  за тъмно пиво«Козел» е отчетена също цена 1,95лв. При проверката контролните органи проверили и рафта на който стоката била изложена и констатирали, че непосредствено  до светло пиво «Козел» - 0,5 Л бил поставен етикет с информация за продажна цена 1,55 лв за светло пиво «Козел» - 0,5 Л.  Прието е, че търговецът не е изпълнил административното си задължение преди продажбата да представи вярна информация за продажната цена за светло пиво «Козел» - 0,5 Л.

Пред РРС като свидетел е разпитана актосъставителката  А. Т.. В показанията си тя потвърждава обстоятелствата отразени в акта и НП. Потвърждава, че лично е извършила контролната покупка, при която са констатирани сочените разминавания. Тези обстоятелства всъщност не са спорни и съдът ги приема за установени.  

При така изложените обстоятелства съдът намира следното: Данните по делото   дават основание на съда за извод, че наказателното постановление е незаконосъобразно. В административнонаказателното производство е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила. От текста на НП става ясно, че обжалващото юридическо лице е санкционирано именно за констатираното при самата проверка разминаване, което е констатирано при издаването на касов бон при извършената от актосъставителя контролна покупка. В случая самият актосъставител А.Т. се е представила за купувач и впоследствие е съставила акта. Това се установява и от показанията й и от текста на АУАН и НП.  В случая актосъставителят е потърпевш от твърдяното нарушение – той е лицето /потребителя/, чиито права са нарушени и този извод не се изменя от факта, че  покупката е „мнима“. Поради това актосъставителят  се явява пострадало лице  от твърдяното нарушение и не е следвало сама да съставя акта – следвало е да се отведе, а актът да бъде съставен от друго длъжностно лице. По този въпрос има и съответна съдебна практика  - Решение от 10.11.2011 г. на АдмС - Разград по к. а. н. д. № 225/2011 г., Решение № 2474 от 6.12.2016 г. на АдмС - Варна по к. а. н. д. № 2556/2016 г. В случая е нарушен чл.51, ал.1, б. „а“ от ЗАНН, което опорочава наказателното постановление и налага отмяната му поради незаконосъобразност.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА  Наказателно постановление №  В-0044004 от 24.07.2017г. на Директора на Регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра към Комисията за защита на потребителите, с което  на “КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД Енд КО” КД - гр. София  е наложена имуществена санкция в размер на 500 лв на основание чл.197 от Закона за защита на потребителите за нарушение  на чл.4, ал.1, т.3 във вр. с чл.5, ал.2 от същия закон.  

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд  - Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: