П Р И С Ъ Д А

 

                                            2017 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав На            дванадесети октомври                                2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: СОФКА ЛАЛОВА

СЕРВИНАС ЯКУБ

                                   

Секретар: Ганка Атанасова

Прокурор:  Северина Монева                                                                  Като разгледа докладваното от съдията

НОХ   дело      548   по описа за 2017  година

 

П Р И С Ъ Д И:

        

 

ПРИЗНАВА подсъдимият Д.Н.И., роден на *** ***, постоянен адрес:***, настоящ адрес:***, български гражданин, със средно образование, месторабота: продавач на понички по панаирите, неженен, неосъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН  за това, че:

за периода от 01.11.2016 г. до 29.11.2016 г. в гр. Разград в условията на продължавано престъпление - на няколко пъти, чрез обещаване, даване и получаване на облаги - парични средства, набирал лице, ненавършило 18 години - М.Д.М. *** с цел да бъде използвана за развратни действия, независимо от съгласието й - престъпление по чл. 159а, ал. 2, т. 1 и т. 6 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК му налага наказание лишаване от свобода в размер на ТРИ ГОДИНИ, което на основание чл. 58а, ал. 1  от НК  намалява с 1/3 и определя наказание лишаване от свобода в размер на ДВЕ ГОДИНИ и ГЛОБА в размер на 10000 /десет хиляди/ лева.

ПРИЗНАВА подсъдимият Д.Н.И., ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че за периода от 01.11.2016 г. до 29.11.2016 г. в гр. Разград в условията на продължавано престъпление - на няколко пъти свождал /чрез осигуряване на лица от мъжки пол/ към съвкупление лице, ненавършило 18 години - М.Д.М. ***, като деянието е извършено с користна цел - престъпление по чл. 155, ал. 5, т. 2, пр. 1 във вр. с ал. 3 във вр. с ал. 1, пр. 2 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК му налага наказание лишаване от свобода в размер на ТРИ ГОДИНИ, което на основание чл. 58а, ал. 1  от НК  намалява с 1/3 и определя наказание лишаване от свобода в размер на ДВЕ ГОДИНИ и ГЛОБА в размер на 10000 /десет хиляди/ лева.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 23, ал. 1 от НК ОПРЕДЕЛЯ едно общо наказание на подсъдимия Д.Н.И., ЕГН **********, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ДВЕ ГОДИНИ, изтърпяването на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК в размер на ЧЕТИРИ ГОДИНИ  и ГЛОБА в размер на 10000 /десет хиляди/ лева.

         ОСЪЖДА подсъдимия Д.Н.И., ЕГН **********    да заплати  по сметка на ОД МВР гр. Разград сумата 415,18 (четиристотин и петнадесет лева и 18 ст.) лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград, сумата 20,00  (двадесет) лева разноски в съдебното производство.

         ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                           

 

         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1 .                           2.