МОТИВИ  към решение № 463 постановено по АНД № 736/ 2017г. по описа на РС- Разград

 

Постъпило е Постановление от РП Разград, в което се сочи че производството е водено срещу С.Н.С. ЕГН: **********, за това, че на 31.08.2017г. в с. Благоево, обл. Разград си е служил с 2 броя табели с регистрационен номер ****, поставени на моторно превозно средство- лек автомобил „ВАЗ 2101“, с № на рама ****, издадени за друго МПС - лек автомобил „ВАЗ 2108“ с № на рама ***-престъпление по чл. 345, ал. 1 от НК.

Депозирано е предложение уличеното лице да бъде освободено от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание глоба.

В съдебно заседание защитникът на обв. С., редовно призован се явява лично, счита обвинението за доказано по несъмнен начин и моли съда при определяне на санкцияна по реда на чл. 78а от НК да наложи такава в минимален  размер

В съдебно заседание нарушителят С., редовно призован се явява лично, не оспорва фактите описани в обстоятелствената част на Постановлението, признава вшината си моли за минимално наказание.

За РП Разград  в съдебно заседание  учавства представител – Прокурор Якимов, който поддържа предложението, като моли съда при определяне размера на наказанието да вземе предвид многобройните смекчаващи отговорността на обвиняемия обстоятелства.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Обв. С. ***. Притежавал лек автомобил „ВАЗ 2101“, с № на рама ****. Върху този автомобил обв. С. поставил регистрационни табели, които били издадени за друго МПС, а именно ВАЗ 2108“ с № на рама *****. На 31.08.2017г. същия управлявал лекия автомобил с тези регистрационни номера в с. Благоево.

По същото време св. Е. Е. и Кр.  Д. - служители в РУМВР- Разград били на работа и изпълнявали задълженията по разменен контрол по ЗДвП в с. Благоево. Около 19, 30ч. на ул.“Митко Палаузов“ те спрели за проверка лек автомобил „ВАЗ 2101“ с регистрационен номер **** управляван от обв. С..

Установили, че същия не притежава свидетелство за управление на МПС . При извършената проверка установили също, че регистрационните табели са били обявени за изгубени с телеграма от 25.03.2015г.

Св. Димитров съставил на обв. С. АУАН с бл. № 881939 от 31.08.2017г. за извършените нарушения на ЗДвП.

   От справката от сектор „ ПП „ при ОДМВР – Разград, се установява, че Регистрационни табели с № ****са издадени за лек автомобил ВАЗ модел 2108“ , регистрацията на който е била прекратена на 26.03.2015г. С № на рама *** е бил регистриран лек автомобил м.“ВАЗ“ модел:2101 с per. № ****. Регистрацията на автомобила е прекратена на 10.06.2016г. Лек автомобил „ВАЗ 2108“ с per. № **** е бил с № на рама ****.

Съдът като съобрази описаната фактическа обстановка, от правна страна намира, че обв. С. е осъществил  от обективна и субективна страна състава на цитираното по-горе престъпление. В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото – Протокол за оглед на местопроизшествие с приложен фотоалбум; Протокол за оглед на веществени доказателства, АУАН бл. № 534109 от 31.08.2017г., самопризнанието на самия нарушител, дадено в хода на ДП, показанията на свидетелите Е. Е. и Кр. Д. , Справка за нарушител за региона, справка за съдимост, Характеристична справка и Декларация.

С оглед предвиденото в този текст наказание и необремененото съдебно минало на нарушителя и  възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и С.Н.С. ЕГН: **********, следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната му такава, а именно - глоба. Отчитайки превес на смекчаващите отговорността обстоятелства - чисто съдебно минало и самопризнания, но все пак многобройните наказания за извършетни от него нарушения на разпоредбите на ЗДвП, съдът определи глоба малко над минималния й размер -  1500,00лв. 

Съдът реши веществените доказателства по делото 2 броя регистрационни табели  с № **** на основание чл. 53, ал. 1, б. „а”от НК да се отнемат в полза на държавата, като след влизане в сила на решението да бъдат изпратени на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР Разград за унищожаване по надлежния ред.

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

 

 

                                            

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: