Мотиви към Решение  №484/19.10.2017г., постановено по НАХД №760/2017г. по описа на Разградския районен съд .

 

                 

Разградска районна прокуратура е внесла постановление по реда на чл.375 от НПК срещу обвиняемия Г.Т.И. за това, че на 02.05.2017г. в гр.Разград причинил на А. А. М. от с.Самуил, обл.Разград, в качеството му на длъжностно лице- шофьор на автобус в „Юнион Ивкони“ООД- гр.София, при и по повод изпълнение на службата му, лека телесна повреда, изразяваща се в рана „минус тъкан“ в лява челна област, хематоми и кръвонасядания по главата, гръдния кош, лява мишница и долни крайници, изразена спонтанна и палпаторна болка по дясната дъга на гръдния кош, засилваща се при дишане и болка при движение /говор и хранене/ в двете горночелюстни стави, които увреждания по своята медико-биологична характеристика обуславят разстройство на здравето, извън случаите на чл.128 и чл.129 НК, като деянието е извършено по хулигански подбуди- престъпление по чл.131, ал.1, т.1 и т.12 вр. чл.130, ал.1 НК.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа съдържащото се в постановлението предложение  срещу  обвиняемия.

Обвиняемият признава вината си и изразява съжаление.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Обвиняемият Г.Т.И. е роден на ***г*** е женен, неосъждан.

Св.А. А. М. бил шофьор на автобус в „Юнион Ивкони“ ООД- гр. София, назначен с Трудов договор №2102/13.09.2016г. Съгласно длъжностната му характеристика той изпълнявал материално отчетническа дейност в качеството на материално отговорно лице. На 02.05.2017г. в изпълнение на трудовите си задължения той извършвал пътнически превоз с автобус „Мерцедес“ с рег.№ СВ 0981 ВХ по линията гр. Разград- гр. Търговище съгласно Пътен лист серия А №0227822/02.05.2017г., като превозвал работници на „Шишеджам Аутомотив България“ ЕАД- гр.Търговище /предишно „Тракия глас България“ ЕАД- гр.Търговище/. Свидетелят трябвало да направи за деня три курса по един и същи маршрут, тръгвайки от спирката до бензиностанция „Марешки“ в ж.к.“Орел“ гр.Разград, след това спирайки последователно на спирките до пощата в комплекса, магазин „Т-маркет“, хотел „Картун“, „АПК“ и Автогарата, като крайна спирка бил завода на дружеството в гр.Търговище. Така преди потеглянето за вторият по ред за деня курс, който бил с начален час 14.45часа, св.Мюмюн се намирал с автобуса на спирката до бензиностанция „Марешки“. Там в превозното средство се качили св.Б. А. М., св.Т. А. М., св.Н. Х. М. и обв.Г.Т.И.. Непосредствено преди тръгването на автобуса, св.М. и обв.И. си разменили в разговор реплики по повод недоволството на обвиняемия, че предния ден автобусът не бил тръгнал от първата спирка по маршрута, който факт шофьорът обяснил с извършващите се изкопни работи в района и невъзможността да стигне до спирката. Казал също, че бил предупредил за това в предходните дни. След това св.М. потеглил, управлявайки автобуса. На следващата спирка- до пощата, се качил св.Е. Б. С. и автобусът продължил пътя си по маршрута в посока магазин „Т-маркет“. Докато карал св.М. промърморил по повод недоволството на обвиняемия, като казал, без да се обръща към когото и да било, че предните дни обв.И. бил слизал до долните спирки с жена си, а сега не искал. В този момент обвиняемият станал от мястото си в средната част на автобуса, отишъл до шофьора и докато той управлявал му нанесъл 7-8 удара с юмруци в областта на главата, включително и лицето, и горната част на тялото. Пострадалият успял да спре автобуса, като отбил и дръпнал ръчната спирачка /намирал се в района на кръстовището до „Галатеята“/ и в същото време се опитвал и да се защити от нанасяните му удари. Св.М., който бил най- близо- седял зад водача, хванал обвиняемия и го отдалечил от св.М. Последният отворил вратата на автобуса и обв.И. слязъл като му викал, че трябвало да се качи с автобуса до първата спирка, а също и че можел да извика като иска полиция. След това се отдалечил. От челото на пострадалия М. течала кръв и той доста се бил стреснал от случилото се. Затова слязъл от автобуса и изпушил една цигара, след което продължил да управлява по маршрута за гр.Търговище. Същият ден, след като се прибрал в гр.Разград, той отишъл и подал жалба в РУ МВР- гр.Разград за случилото се.

На 09.05.2017г. св.Мюмюн бил освободен от работа като шофьор в „Юнион Ивкони“ ООД- гр. София, за което той не възразил, т.к. се чувствал унизен от случилото се.

На досъдебно производство била изготвена съдебно-медицинска експертиза, заключението на която установило, че на пострадалия А. М.  са причинени: рана „минус тъкан“ в лява челна област, хематоми и кръвонасядания по главата, гръдния кош, лява мишница и долни крайници, изразена спонтанна и палпаторна болка по дясната дъга на гръдния кош, засилваща се при дишане и болка при движение /говор и хранене/ в двете горночелюстни стави, които увреждания по своята медико-биологична характеристика обуславят временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия. Като кръвонасяданията и разкъсно-контузната рана са приченени от удари с /върху твърд/и, тъп/и и /или тъпоръбести/и предмет/и, а групираните обловати кръвонасядания на лява мишница могат да се дължат на упражнен натиск /стискане с пръсти на ръка.

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните по делото доказателства – показанията на свидетелите разпитани от досъдебното производство, обясненията на обвиняемия дадени на досъдебното производство, писмените доказателствени материали, назначената експертиза. Фактически спор относно фактите не съществува.

Съдът направи следните правни изводи: С деянието си обвиняемият е осъществил състава на престъплението по чл. 131, ал. 1, т.1 и т.12 вр. чл. 130, ал.1 от НК, тъй като на 02.05.2017г. в гр.Разград причинил на А. А. М. от с.С., обл.Р., в качеството му на длъжностно лице- шофьор на автобус в „Юнион Ивкони“ООД- гр.София, при и по повод изпълнение на службата му, лека телесна повреда, изразяваща се в рана „минус тъкан“ в лява челна област, хематоми и кръвонасядания по главата, гръдния кош, лява мишница и долни крайници, изразена спонтанна и палпаторна болка по дясната дъга на гръдния кош, засилваща се при дишане и болка при движение /говор и хранене/ в двете горночелюстни стави, които увреждания по своята медико-биологична характеристика обуславят разстройство на здравето, извън случаите на чл.128 и чл.129 НК, като деянието е извършено по хулигански подбуди. Обвиняемият е нанесъл удари на пострадалия и му е причинил уврежданията, установени от експертизата. Пострадалият е имал качеството на длъжностно лице /шьофьор на автобус/ и е изпълнявал служебните си задължения, когато е бил нападнат от обвиняемия. От субективна страна деянието е извършено от дееца с пряк умисъл и при хулигански подбуди – без реален мотив, демонстративно. –

При определяне на наказанието  на обвиняемия И. съдът намира, че са налице предпоставките за освобождаването му  от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК с налагане на административно наказание, тъй като за извършеното от него умишлено престъпление  се предвижда наказание лишаване от свобода до три години, деецът не е осъждан  и не е освобождаван от наказателна отговорност по този ред, деянието не е свързано с причиняване на имуществени вреди.Съдът отчита като смекчаващи обстоятелства признанията на обвиняемия и изразеното съжаление.  При това положение на обвиняемия следва да се наложи глоба по реда на чл.78а от НК  в минимален размер, а именно 1000 лв, като  този размер на санкцията в случая е достатъчен за поправянето на дееца.  

Обвиняемият следва да бъде осъден и да заплати разноските по делото.

Мотивиран така съдът постанови решението  си.

                                                                                  

                                                        

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: